Előfizetés

A tengeren ragadt menekültek megsegítését kéri az Európai Parlament új elnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.08. 20:16
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / AFP or licensors
Ha Európa nem tudja megvédeni a jobb életre törekvőket, akkor elvesztette szívét és lelkét – figyelmeztetett David Sassoli.
A Földközi-tengeren egy hete veszteglő Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet hajója által kimentett migránsok számára azonnali segítség nyújtására, valamint tisztességes elosztásuk megszervezésére kérte az Európai Bizottság leköszönő elnökét David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke csütörtökön -írja az MTI.  Az új összetételű képviselő-testület elnöke Jean-Claude Junckernek írt levélben hangsúlyozta, azokban az időkben, amikor az önérdek előtérbe kerül, az uniós intézmények számára különösen fontos kötelezettségeinek teljesítése, amely a gyors humanitárius beavatkozás koordinálását és a migránsok tisztességes elosztásának megszervezését jelenti
Noha a humanitárius segítségnyújtásnak önkéntesnek kell lennie, a helyzet súlyossága azonnali fellépést igényel -mondta az EP új elnöke, aki szerint
„Ha az Európai Unió közömbös marad a hajón rekedt menekültek sorsa iránt, azzal a szenvedést szenvedésre halmozza. Biztos vagyok abban, hogy szívük legmélyén az európai szerződések őrei is úgy gondolják, hogy ez nincs rendjén.”

Sassoli hangsúlyozta, ha Európa nem tudja megvédeni a jobb életre törekvőket, az azt jelenti, hogy "elvesztette szívét és lelkét". Mint már sokszor tette, az Európai Parlament támogatni fogja az Európai Bizottságot erőfeszítéseiben - tette hozzá az EP új vezetője.
Eközben továbbra is kikötési engedélyre vár a Proactiva Open Arms hajója, amely már egy hete vesztegel a Földközi-tengeren, egy léket kapott hajóról a líbiai partok közelében fedélzetére vett 121 menedékkérővel. Információk szerint harminc gyermek és két csecsemő is van a hajón, amely a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől nem messze várakozik. A bevándorlásellenes Liga kormánypárt elnöke, Matteo Salvini belügyminiszter - aki nemrég azzal került a hírekbe, hogy mocskos cigánynak nevezett egy őt szidó roma asszonyt - megfenyegette a segélyszervezetet, hogy az olasz hatóságok elkobozzák a hajót, ha engedély nélkül belép az ország területi vizeire . Emellett a Proactiva Open Arms súlyos pénzbírságot is kockáztat. 

Robotjárőrök figyelik az utcákat egy kínai városban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.08. 18:59
Robotrendőr posztol egy kantoni egyetem bejárata előtt, 2019. június 7-én
Fotó: Zhong zhenbin / Zhong zhenbin - Imaginechina
A gépesített rendőrök útba igazítást adnak, figyelmeztetik az óvatlanul közlekedő gyalogosokat, és persze rengeteg személyes adatot gyűjtenek.
Kína első robotjárőrei álltak szolgálatba a héten az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban. A hantani közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust, amelyek megalkotásához a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára és a lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők – idézi az MTI a Global Times című, angol nyelvű kínai hírportál értesülését. Robotrendőrt ugyanakkor már a dél-kínai Kanton városában is bevetettek idén júniusban.
A hantani közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat. 
A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel.

 A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek. A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek. Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban.Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával például a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket. 

Jutalmaz és büntet a kínai Nagy Testvér

A Nagy Testvér orvelli rémálma  2020-tól mindennapos gyakorlattá válik a távol-keleti országban: ekkor vezetik be az úgynevezett társadalmi kreditrendszert – egy olyan, mesterséges intelligencia segítette programot, ami 200 millió térfigyelő kamera felvételei, kommentek, ellenőrzött levélváltások alapján dönti el, hogy ki mennyire hasznos vagy megbízhatatlan tagja a társadalomnak. Az eredményt kreditpontszámok formájában összegzik - ebből 800 a maximum - az egyénu kreditösszegből pedig  a gépi intelligencia pontokat von le, vagy éppen ad hozzá, mindennapi tetteinket követve.  A kamera például látja, mit vásárol a polgár az áruházban. Ha valaki pelenkát vesz a kisfiának, azt a program úgy értékelheti hogy gondos szülő, és jutalompontokat ad érte. Aki viszont sok szeszes italt tesz a kosarába, az gyanús. Ha az egyéb tárolt adatokkal (például májfunkció, vérnyomás) összevetve valószínűsíthető, hogy az illető alkoholista, az csúnyán lehúzza a pontszámát. Rosszul jár az is, aki túl sokat játszik a számítógépén, telefonján.   Csakhogy a krediteket nem kizárólag önmagának gyűjti az ember, hanem a rokonainak, barátainak, ismerőseinek is – és viszont. Ha valakinek az apja vagy testvére tesz bíráló megjegyzést a kormányra, az neki is rossz pont. Akinek sok a megbízhatatlan barátja, abban nem bízik az algoritmus.  

Pszichiátriai vizsgálat vár a kamaszra, aki ledobta a hatéves kisfiút a Tate Modern teraszáról

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.08. 18:53

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A tizenévesnek februárban kell bíróság elé állnia, addig őrizetben marad.
A londoni központi büntetőbíróság csütörtökön hozta meg erről szóló döntését. A kamaszfiú a mostani meghallgatáson sem közölt semmit tettének indítékairól. Pusztán nevének, lakcímének és életkorának megerősítésére volt hajlandó. Személyazonossága a kiskorúakra vonatkozó törvényi előírások értelmében nem hozható nyilvánosságra. A gyanúsított vasárnap délután dobta le hatéves áldozatát a világhírű múzeum kilátóteraszáról. A francia kisfiú, aki a szüleivel tartózkodott az intézményben és vakációra érkezett Londonba, öt emeletet zuhant, mentőhelikopterrel szállították kórházba. Súlyos sérüléseket, gerinc-, láb- és kartörést szenvedett, vérzés alakult ki az agyában.  A Tate Modern az Egyesült Királyság legnépszerűbb turistalátványossága, tavaly 5,9 millióan keresték fel. 2000-ben nyílt meg a Temze partján egy régi erőmű épületében, a kilátóteraszt 2016-ban adták át egy bővítés keretében.