Kína;mesterséges intelligencia;"Robotzsaru";Nagy Testvér;

2019-08-08 18:59:53

Robotjárőrök figyelik az utcákat egy kínai városban

A gépesített rendőrök útba igazítást adnak, figyelmeztetik az óvatlanul közlekedő gyalogosokat, és persze rengeteg személyes adatot gyűjtenek.

Kína első robotjárőrei álltak szolgálatba a héten az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban. A hantani közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust, amelyek megalkotásához a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára és a lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők – idézi az MTI a Global Times című, angol nyelvű kínai hírportál értesülését. Robotrendőrt ugyanakkor már a dél-kínai Kanton városában is bevetettek idén júniusban.

A hantani közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat. 

 A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek. A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban.Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával például a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket. 

Jutalmaz és büntet a kínai Nagy Testvér

A Nagy Testvér orvelli rémálma  2020-tól mindennapos gyakorlattá válik a távol-keleti országban: ekkor vezetik be az úgynevezett társadalmi kreditrendszert – egy olyan, mesterséges intelligencia segítette programot, ami 200 millió térfigyelő kamera felvételei, kommentek, ellenőrzött levélváltások alapján dönti el, hogy ki mennyire hasznos vagy megbízhatatlan tagja a társadalomnak. Az eredményt kreditpontszámok formájában összegzik - ebből 800 a maximum - az egyénu kreditösszegből pedig  a gépi intelligencia pontokat von le, vagy éppen ad hozzá, mindennapi tetteinket követve. 

A kamera például látja, mit vásárol a polgár az áruházban. Ha valaki pelenkát vesz a kisfiának, azt a program úgy értékelheti hogy gondos szülő, és jutalompontokat ad érte. Aki viszont sok szeszes italt tesz a kosarába, az gyanús. Ha az egyéb tárolt adatokkal (például májfunkció, vérnyomás) összevetve valószínűsíthető, hogy az illető alkoholista, az csúnyán lehúzza a pontszámát. Rosszul jár az is, aki túl sokat játszik a számítógépén, telefonján. 

 Csakhogy a krediteket nem kizárólag önmagának gyűjti az ember, hanem a rokonainak, barátainak, ismerőseinek is – és viszont. Ha valakinek az apja vagy testvére tesz bíráló megjegyzést a kormányra, az neki is rossz pont. Akinek sok a megbízhatatlan barátja, abban nem bízik az algoritmus.