Előfizetés

Meg kellett állítani két InterCity-t Hort-Csány állomásnál - nyomoz a rendőrség

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.09. 17:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A váltó nem megfelelő irányban állt - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.
Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a Hatvan felől Miskolcon át Nyíregyházára tartó Rózsa InterCity lassú sebességgel haladt ki az állomásról, mikor a mozdonyvezető látta, hogy a váltó nem a megfelelő irányba áll, ezért megállította a vonatot. A szemből, Miskolc felől Hatvanba tartó Borsod InterCity-t egy kilométerre az állomástól állították meg a helyzet tisztázásáig. Az eset miatt a rendőrség is nyomoz, emiatt Hatvan-Hort-Csány-Vámosgyörk között szünetelt a vonatközlekedés, az utasokat vonatpótló buszok szállították. Update: A rendőrségi helyszínelés befejeztével újraindult a vonatközlekedés péntek este Hatvan-Hort-Csány-Vámosgyörk között, de a menetrend szerinti közlekedés csak szombat reggelre állhat helyre - közölte a Mávinform.

Megszavazzák, hogy kire szavazzanak Ferencvárosban

Boda András
Publikálás dátuma
2019.08.09. 17:31

Fotó: Markoszov Szergej
Az előválasztás érvényességét nem kötik részvételi küszöbhöz.
Megállapodtak az ellenzéki pártok, a jelölő-szervezetek és az aspiránsok Budapest IX. kerületében, így már biztos, hogy lesz előválasztás Ferencvárosban. Ez a procedúra dönt majd arról, hogy az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róbert kampánycsapata támogatását élvező Baranyi Krisztina, vagy a Momentum, az MSZP és a Jobbik jelöltje, Jancsó Andrea lesz a kerületben a fideszes rivális közös ellenzéki kihívója. Mint azt Magyar Györgytől, a ferencvárosi előválasztást szervező civil bizottság elnökétől megtudtuk, a korábbi tervekről eltérően a jelölteknek nem kell ajánlásokat gyűjteniük. Megállapodtak arról is, hogy az előválasztás érvényességét nem kötik részvételi küszöbhöz. – Az előválasztás jövő szerdán kezdődik – mondta Magyar György. Szerdán és csütörtökön reggel nyolctól este nyolcig, pénteken pedig reggel nyolctól délután kettőig lehet szavazni. A szervezőbizottsági elnök szerint még aznap összesítik a szavazatokat, így – még jóval az önkormányzati választás hivatalos, 24-ei kampánykezdete előtt – augusztus 16-án, péntek délután kiderül, hogy ki lesz az ellenzéki polgármesterjelölt a IX. kerületben. A megállapodás szerint az előválasztás vesztese vállalja, hogy mindenben segíti a – Demokratikus Koalíció, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként induló – nyertest a kampányban. Négy helyen állítanak majd fel szavazósátrat Ferencvárosban: az Ecseri úti metrómegállónál, a Haller utca és Mester utca sarkán, a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésénél, valamint a Ferenc téren. Baranyi Krisztina Facebook-posztjában nem titkolta, hogy nehéz és súlyos vitákkal terhelt volt a tárgyalássorozat, de leszögezte: „A lényeg az, hogy megegyezés született”. Baranyi ugyanakkor jelezte azt is, hogy a megállapodás érdekében súlyos kompromisszumokat kötött, sőt, az egyezségnek vannak olyan pontjai, amelyek következményei, úgy érzi, már erősen súrolják a politikai meggyőződése határait. 
Kompromisszumairól lapunk érdeklődésére azt mondta: nagyon szerette volna, ha az őt támogató Kulcs Egyesület is megnevezhet egy jelöltet a 12 választókörzet egyikében, de végül erről nem tudtak megállapodni. Ahogy arról sem, hogy az ellenzéki képviselőjelöltek egyike civil legyen. Baranyi egy másik sokat hangoztatott kérése sem teljesült: szerette volna megkapni az ellenzéki képviselőjelöltek listáját. Nem akarta ugyanis, hogy olyan ember induljon, aki „korábban ellenzéki képviselőként szavazataival a NER politikáját és azon belül a kerületi Fidesz-vezetés hatalmi pozícióit erősítette.” – Az egyéni jelöltek ismertek, de a listás jelöltek nem. Igaz, a megállapodásban rögzítettük, hogy nem lehet jelölt az, aki valaha támogatta a NER-politikáját – mondta Baranyi Krisztina. Jancsó Andrea is elégedetten konstatálta, hogy végül sikerült megállapodni, de jelezte, ebben szerinte nagy szerepe volt annak, hogy Baranyi Krisztina szinte összes feltételét teljesítették. Állítása szerint ezért került a megállapodásba például az a passzus, hogy az előválasztás győztese a kompenzációs lista első helyére kerül, míg a vesztes a legesélyesebb egyéni körzetben indulhat. „Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy Krisztina ne legyen ott a következő ferencvárosi önkormányzatban” – monda a Momentum, az MSZP és a Jobbik által támogatott polgármesterjelölt. Jancsó Andrea hozzátette: fenntartja korábbi állítását, amely szerint, ha ő nyeri az előválasztást és megválasztják a kerület vezetőjének, akkor antikorrupciós alpolgármesterként számít Baranyi Krisztinára. Annak kapcsán, hogy riválisa hiányolta a kompenzációs listára kerülők neveit, Jancsó Andrea azt mondta, olyat kér Baranyi Krisztina, amit most még nem lehet teljesíteni. Több jelölő-szervezetnél ugyanis még nem döntöttek arról, ki kerül a listára. A részvételi adatokról szólva Jancsó Andrea úgy vélekedett: „uborkaszezon van”, sokan nyaralnak, így alighanem visszafogottabb lesz az érdeklődés, de reményei szerint a mintegy 45 ezer kerületi választópolgár közül 1000-1500 voksol majd, ami kellő legitimációt ad a győztesnek.

Hőségriasztást ad ki a tisztifőorvos

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.09. 15:46

Fotó: Shutterstock
Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken.
Közleményük szerint a szombat 0 órától elrendelt intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján adták ki figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében. Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A tisztifőorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető előrejelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.