Előfizetés

Élve főzi meg utasait a BKV: több mint negyven fokot is mértek a 4-6-os villamospótlón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 12:58
Az egyik Combino-pótlón mért hőmérséklet, 2019. augusztus 09-én
Fotó: Facebook/ Közlekedő Tömeg
Egyik vizsgált pótlóbuszon sem működött a klímaberendezés, a BKV viszont nem lát problémát – állítja a Közlekedő Tömeg.
Péntek délután egyik busz klímája sem működött a Széll Kálmán térről induló 4-6-os villamospótló járaton – derül ki a Közlekedő Tömeg Egyesület felmérésből és Facebook-bejegyzéséből. A szervezet szerint minden járművön elviselhetetlen, 30 fok feletti hőség uralkodott, de volt olyan villamospótló is, melyen több mint 40 fokban izzadtak az utasok. Többek között az 1 éves, magyar gyártmányú Modulo autóbuszon sem működött a légkondicionáló berendezés. Mindez a 4-6-os pótlóbuszokon utazó napi több tízezer ember egészségét veszélyezteti, de más autóbuszjáratokon is hasonló állapotok uralkodnak.  Az oldal követői a Tudatos Közlekedő chatbot segítségével naponta átlagosan 30 hibabejelentést küldenek az egyes járművek klímaberendezéseivel kapcsolatban a BKV-nak, így a 4-6-os villamospótlón pénteken mért buszokat korábban már többször is bejelentették számukra. A BKV válaszai szerint a legtöbb villamospótló autóbusz klímája hibátlanul működik – olvasható a bejegyzésben.
Az egyesület szerint a BKV Zrt. folytatja tavalyi gyakorlatát: "az utasok panaszait nagyrészt ignorálják, és idén sem végeznek megfelelő karbantartást a járműveken". Ezt nemcsak az utasok, hanem a közlekedési vállalat saját dolgozói, a buszvezetők is elszenvedik -teszik hozzá -  hiszen embertelen körülmények közt kell végezniük a munkájukat. A Közlekedő Tömeg Egyesület felszólítja a BKV-t, hogy haladéktalanul javítsa meg a hibás klímaberendezéssel közlekedő buszokat, hiszen az elkövetkező napokban még nagyobb kánikulára lehet majd számítani. 
A bejegyzésben az egyesület rendszám és az utastérben mért hőmérséklet szerint sorolja a vizsgált pótlóbuszokat, hozzátéve, hogy pontosan mikor végezték a mérést. 
Az FJX-193 rendszámú buszon, ahol 40,8°C -os hőséget regisztráltak, a BKV korábbi álláspontja szerint a klímaberendezés "megfelelően működik".

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a BKV-t, hogy kiderüljön, milyen lépéseket terveznek a klímás pótlóbuszokon mért hőség miatt. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Készüljön a legrosszabbra: hétfőtől két sávra szűkül a Rákóczi út a kiskörút előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:55
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Összesen két sávra, egy erre, egy arra.
Hétfőtől két sávra szűkül a Rákóczi út az Erzsébet híd felé a kiskörút előtt a Főtáv által végzett fővárosi hőgyűrű távhővezeték-építési és -bővítési munkái miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szombaton. Meghosszabbítják munkaterületet, ezért várhatóan szeptember elejéig már a kiskörúti csomópont előtt is csak két sáv lesz járható. A Kossuth Lajos utcában a munkaterület mellett továbbra is irányonként két forgalmi sávot lehet használni - tették hozzá.

Látott már babát pelenkázó törzsőrmestert? Ezektől a képektől olvadozik most a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:24
Kincses Kitti és Nagy József rendőrök, babagondozás közben
Fotó: Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság - Szekszárd
Kétgyermekes anyán segítettek a paksi autópálya-rendőrök, négy hónapos babáját altatták, tisztába is tették.
Nincs az a hivatalos kampány, ami ennyire valódi, emberi oldalukról mutatná be a mindennapi munkájukat végző rendőröket: több százan osztották meg eddig Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság Facebbok-bejegyzését, amiben a paksi autópálya-rendőrök pénteki akciójáról számoltak be.
A két törzsőrmestert, Kincses Kittit és Nagy Józsefet a kora délutáni órákban riasztották az  az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalára. Egy 41 éves, két gyermekével utazó asszonytól jött a hívás, aki vezetés közben rosszul lett, és ezért félrehúzódott a leállósávba.
A két rendőr azonnal intézkedett: Kincses Kitti a  négy hónapos lánycsecsemőt és a tízéves fiút édesanyjuk beleegyezésével – a szolgálati autóba vitte, és megkezdte gondozásukat - járőrtársa pedig a mentők kiérkezéséig a láthatóan rosszul levő nőt nyugtatta. Rövid időn belül az Országos Mentőszolgálat munkatársai is megérkeztek, akik kórházba szállították az anyát, a két rendőr pedig utána vitte a gyerekeket.  Kincses Kitti és Nagy József a nagyszülők megérkezéséig ellátták és gondozták a bajba jutott asszony gyermekeit – mint a képen is látható, Nagy törzsőrmester a pelenkázással is egész jól elboldogult.