Előfizetés

Élőben közvetítette az orosz politikusnő, ahogy a kommandósok rátörik az ajtót (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 16:19
Korábbi felvétel Ljubov Szobolról, akit 2019. augusztus 3-án, egy moszkvai kormányellenes tüntetésről is elvittek a rendőrök
Fotó: Vaszilij Maximov /
Ljubol Szobol még el sem indult a kormányellenes tüntetésre, a rendőrség így is eljött érte.
Őrizetbe vette a rendőrség szombaton egy tiltakozó megmozdulás előtt Ljubov Szobol orosz politikust, Alekszij Navalnij ismert ellenzéki politikus szövetségesét - írja közösségi portálokra hivatkozva az MTI. Ljubov Szobol a Twitteren tudósított saját őrizetbe vételéről, a videót később a Youtube-ra is kitették. A közel két és fél perces videofelvételen azt mondja, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy eljusson a tüntetésre – ám ő nem adja fel, és folytatni fogja a politikai tevékenységét, nem fogják őt megfélemlíteni.  
A közvetítésének végén látható, amint a rohamrendőrök betörik lakása ajtaját, és belépnek a helyiségbe.

"Ez milyen alapon?" - kérdezi még Szobol, itt fejeződik be a közvetítés. A rendőrök maszkkal takarták arcukat - az  utóbbi időben ez általános eljárás lett az ellenzékieket vegzáló civil nyomozók körében is, mivel a kormányellenes tüntetők és aktivisták közösségi oldalas fotóik alapján elkezdték azonosítani a rájuk küldött rendőröket.
Az orosz belügyminisztérium adatai szerint mintegy 20 ezer tüntető gyűlt össze szombaton Moszkva belvárosában, hogy koncerttel egybekötött nagygyűlésen biztosítsa támogatásáról a moszkvai városi önkormányzati választásokon induló független jelölteket. A Belij Scsotcsik elnevezésű civil szervezet ugyanakkor több mint 47 ezerre becsülte a résztvevők számát. Ezzel egy időben egy  nem engedélyezett kormányellenes demonstráció is zajlott az orosz fővárosban, ahonnan estig 245 embert gyűjtöttek be a rohamrendőrök.

Mondvacsinált indokokkal zárták ki az ellenzéket

A közelgő szeptemberi helyhatósági választásról 57 ellenzéki jelöltet  zártak ki formai hibákra vagy hamis aláírásokra hivatkozva, lényegében az összes valóban kormánykritikus indulót. A visszautasítások mondvacsináltságát jelzi, hogy a Mérce cikke szerint
volt, akinek indulását azzal utasították vissza, hogy rosszul kötötte be a beadott papírokat. Más esetben az aláírók személyesen igazolták, hogy aláírásuk nem hamisítvány - még ha a választási bizottság azt annak is könyvelte el.

Gumibot, sokkoló és méreg a rendőrségi repertoárban

Az orosz rendőrség eddig is  rendkívüli brutalitással járt el az ellenzéki tüntetőkkel szemben, július 29-én például ezernél is több demonstrálót vettek őrizetbe Moszkvában, és gumibottal, sokkolókkal verték a zömében békés tiltakozókat.  A tüntetés előtt őrizetbe vették Navalnijt, akit orvosai és saját állítása szerint is megmérgeztek valamivel fogva tartása során, politikus ugyanis heves allergiás rohamot kapott a rácsok között, bár korábban semmilyen allergiás tünete nem volt.

Rágyújtott a felborult üzemanyagszállító mellett, hatvanan haltak meg

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.10. 12:47
Illusztráció
Fotó: FRANCISCO VILLEDA / AFP
Hatvan ember meghalt, és közel hetvenen megsérültek, miután felrobbant egy üzemanyag-szállító tartálykocsi Tanzániában - jelentette a helyi média legfrissebb híradásaibn.
Az eset a fővárostól, Dar es Salaamtól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekvő Morogoro városban történt. A tartálykocsi balesetben felborult, és üzemanyag kezdett kiömleni belőle. Az emberek kannákba gyűjtötték az üzemanyagot, s egyszer csak a teherautó berobbant. Szemtanúk szerint a robbanás akkor történt, amikor egy férfi rágyújtott a felborult tartálykocsi mellett. Az áldozatok zöme motorkerékpáros, taxisofőr és környékbeli lakos - mondta Willbrod Matafungwa helyi rendőrparancsnok. Mivel a robbanás zsúfolt helyen történt, olyanak is vannak köztük, akik nem gyűjtöttek üzemanyagot, hanem csak a közelben tartózkodtak. A sérültek mentését nehezítette, hogy hatalmas tűz keletkezett a robbanás után, és sűrű fekete füst lepte el a környéket. A közösségi médiában megjelent felvételeken szénné égett holttesteket lehet látni. Az idén több ilyen eset történt az afrikai kontinensen. Májusban Nigerben legalább 58-an haltak meg hasonló körülmények között, és a múlt hónapban is történt hasonló eset Nigériában, akkor mintegy ötvenen haltak meg

Jóízűen reggelizett, aztán agyonlőtt 22 embert az El Paso-i tömeggyilkos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 10:43
Patrick Crusius a mészárlás előtti pillanatokban
Fotó: COURTESY OF KTSM 9 / AFP or licensors
Vallomást tett a rasszista vérontás elkövetője: Patrick Crusius fél napig vezetett, hogy mexikóiakat öljön - áldozatai balszerencséjére pedig egy áruház mellett éhezett meg.
Kifejezetten mexikóiakat akart megölni - vallotta a rendőrségen a 21 éves Patrick Crusius, aki a múlt szombaton a texasi El Paso város egyik áruházánál 22 embert agyonlőtt és több tucatnyit megsebesített. A tömeggyilkos letartóztatása utáni első vallomásából pénteken jelentek meg részletek az amerikai sajtóban.

Büszkén vállalta tettét

Az MTI által is idézett nyomozati anyagban Adrian Garcia nyomozó rögzítette azt is, hogy amikor a  rendőrség percekkel a lövöldözés után a helyszínre érkezett, Crusius kiszállt az autójából és hangosan odaszólt: "én vagyok a lövöldöző". Letartóztatása után a rendőrségen két nyomozó hallgatta ki. Az elkövető nem kívánt élni a hallgatás törvény által biztosított jogával. Rögtön vallomást tett és elmondta:
körülbelül 10-11 órán keresztül vezetett lakhelyéről - a texasi Dallas mellett lévő Allen városából - El Pasóba, ahol először eltévedt. Mivel éhes volt, megállt annál a bevásárlóközpontnál, ahol a Walmart áruház is van. Megreggelizett, majd lövöldözni kezdett. Elmondta azt is, hogy AK-47-es típusú géppisztollyal lőtt.

A rendőrség a lövöldözés után néhány órával kiderítette, hogy Patrick Crusius korábban az interneten többször intézett kirohanást a bevándorlók ellen, és "Texas spanyolajkúak általi megszállásáról" írt.  Patrick Crusius ellen már hétfőn vádat emeltek, az ügyész halálbüntetést kért rá. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közölte, hogy a tömeggyilkosságot belföldi terrorizmusként kezelik. 

Anyja szerint nem volt elég érett a fegyverviseléshez

  A nyomozás során kiderült az is, hogy az elkövető édesanyja a merénylet előtti hetekben telefonált az alleni rendőrségnek, mivel a fia fegyvert vásárolt és megítélése szerint részben nem volt elég érett a fegyverviseléshez és egyáltalán nem volt tapasztalata a fegyverforgatásban. Az anya bejelentését a rendőrségen nem vették komolyan, részben azért, mert nem fogalmazott meg konkrét aggodalmakat, részben pedig mert nem mondta be a nevét. Chris Ayres, a család ügyvédje a rendőrségen elmondta: Crusius a nagyszülei lakásából indult El Pasóba. Szülei 2011-ben történt válása óta ugyanis többnyire ott lakott. "Nem volt rossz hangulatban, nem volt zavart, nem volt magába elzárkózó" - fogalmazott az ügyvéd a rendőrségen. 
Mint arról a Népszava is írt, több tömeglövöldözés volt eddig 2019-ben az Egyesült Államokban- ahol a fegyverviselés alkotmányos jog -.  mint ahány naptári nap. Egészen pontosan kétszázötvenöt támadás jutott az év eddigi kétszázhuszonegy napjára – a legutóbbi kettő között alig 13 óra telt el.