Előfizetés

Szigorúan keresztény életvitelű takarítónőt keresnek egy szombathelyi iskolába

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.10. 18:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hogy erre egy vécé vagy folyosó kitakarításához miért van szükség, nem egyértelmű – az intézmény azonban a plébánosi ajánlólevelet is megköveteli.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is érdekesnek találhatja azt az álláshirdetést, amit a Sugó-parti Közéleti portál nevű Facebook-oldal talált és osztott meg: Az újságban közzétett hirdetésben a Boldog Brenner János Általános Iskola Kollégium és Gimnáziumba keresnek takarítót, teljes munkaidőre, délutáni munkabeosztással – és
kimondott elvárásuk a keresztény életvitel is. Az azonban nem elég, ha a jelölt a hasára ütve gyakorló kereszténynek vallja magát, példás életvitelét plébánosi ajánlólevéllel kell igazolnia.

Hitélet és felmosóvödör

Az intézményt a a Szombathelyi Egyházmegye üzemelteti. Az egyházmegye – mint az iskola közzétételi listán is szerepel  - „elsősorban a keresztény családok gyermekei számára tartja fenn iskoláját, de szívesen fogadja azok érdeklődését is, akik nyitottságot mutatnak a keresztény életre és nevelésre.” Egy ott tanuló diáktól, még inkább az ott dolgozó tanártól jogosan várhatják el a keresztényi szemléletmódot, de érthetetlen, hogy a folyosók, vécék napi felmosásához miért van szükség keresztény életvitelre.
Mivel az állásra az iskolaigazgató email-címén lehet jelentkezni,  megkerestük Englert Zsolt intézményvezetőt, hogy meg tudjuk:
  • miért okvetlenül szükséges igazoltan kereszténynek lenni ehhez a fizikai munkához?
  • Mikor adták fel az augusztus 16-ig érvényes hirdetést?
  • megtalálták-e már az ideális jelöltet, és – ha volt ilyen - hány jelentkezőt utasítottak vissza a plébánosi ajánlólevél vagy a keresztényi szemlélet hiánya miatt?

Fenntartói elvárás, de ettől még senkit sem dobnak ki

Az iskolaigazgatót telefonon értük el. Mint mondta, fenntartói elvárás volt, hogy erre a posztra is keresztény életmódú munkatársat találjanak, a plébánosi elvárás hiánya azonban szerinte nem kizáró ok,  inkább csak előnyt jelent a felvételnél. Erre a kitételre a tanulók felvételénél is van lehetőségünk, és azért írtuk bele, hogy a jelentkezők tisztában legyenek vele, hogy milyen jellegű intézményről van szó - jegyezte meg Englert Zsolt - az iskola jellegénél fogva, minden egyes területen igyekszik a keresztény nevelésre törekedni, és a gyerekek a takarítókkal is nap mint nap találkoztak. 
A kérdésre, hogy a szűkítés nem sérti az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség elmozdításáról szóló törvényt, Englert úgy válaszolt: nem bántunk senkit vele, ezzel ezután sem lesz vele gondunk. Az iskolaigazgató egyébként belátja, hogy nehéz ma ember találni ilyen munkakörbe, és - érdekes fordulattal - azt is hozzátette, hogy nem lesz igazi jelentősége a korlátozásnak:
nem lesz senki, akit emiatt elutasítanak,

ha a dolgozó nem sérti meg az iskola értékrendjét, ez sem jelenthet problémát. A kitétel ( gyakorlati alkalmazásától függetlenül) ettől még szerepel a hirdetésben, az egyenlő bánásmódról 2003-as törvény  pedig kimondja: közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek számít, ha valaki vallási vagy világnézeti meggyőződése miatt részesül másokhoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban. A törvény ugyan nem terjed ki „a vallási közösség hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő jogviszonyára” - ám az erősen kétséges, hogy a takarítói munka közvetlenül összefüggne bármely vallási közösség hitéleti tevékenységével és annak jogviszonyaival. 

Hat kilométeres a dugó az M1-esen Budapest felé, Győrnél

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.10. 15:31
Illusztráció
Fotó: Népszava
Két baleset miatt hat kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Győrnél - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint két baleset is történt a Győrt elkerülő szakaszon szombat kora délután: a 124-es kilométernél három személygépkocsi ütközött össze fél 2 körül, nem sokkal később pedig a 126. kilométernél is történt egy baleset, ebben négy személygépkocsi ütközött össze. A helyszínelés és a műszaki mentés idején a forgalom - rendőri irányítás mellett - a leállósávban haladhat mindkét baleset közelében. Frissítés: fél öt előtt valamivel befejeződött a szemle és a műszaki mentés, a rendőrség feloldotta a korlátozást.

Váratlanul visszavonták a közmédia félmilliárdos taxis pályázatát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.10. 14:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Olyan tárgyalásos eljárást írtak ki, amiben fenntartották a tárgyalás nélküli döntés lehetőségét is – emiatt bukhatott az MTVA pályázati felhívása.
Korábban kiírt taxis pályázatának visszavonásáról döntött az MTVA – az erről szóló tájékoztatás az uniós közbeszerzési értesítő pénteki számában jelent meg. Lapunk elsőként írt a két évre szóló, félmilliárdos keretű taxis pályázat kiírásáról, amely alapján az MTVA dolgozói havonta 3150 alkalommal ülhettek volna taxiba – vagyis a közmédia összes alkalmazottja átlagosan másfélszer taxizhatott volna, a tudósítótól a portásig. 

Tárgyalásos eljárás, de csak, ha akarják

A pályázati felhívást azonban augusztus 7-én visszavonták: a közbeszerzési értesítőben nem részletezték a döntés okát, a felhíváshoz mellékelt vitarendezési anyagból azonban kiderül, miért visszakozott végül az MTVA. A kiírást ugyanis jogi ellentmondás miatt megtámadta az egyik, nem nevesített gazdasági szereplő. A panaszos emlékeztetett rá:
a dokumentum szerint tárgyalásos eljárás során döntenek a legalkalmasabb ajánlattevőről – ugyanakkor a pályázat kiírója fenntartotta magának a tárgyalás(ok) mellőzésének lehetőségét is.

„A Kérelemben a Kérelmező az előbbiek szerinti – általa feloldhatatlannak vélt – ellentmondás miatt azt kéri, hogy az Ajánlatkérő vonja vissza a közvetlen részvételi felhívását, mivel más módon megítélése szerint a jogsértés nem orvosolható” - olvasható az anyagban. Az MTVA pedig döntött: visszalépett a közbeszerzéstől, és erről tájékoztatott minden érintettet. 

A tavalyi veszteségből kilenc évig taxizhattak volna

A korábban meghirdetett kétéves keret elképesztően soknak tűnhet, de aprópénz, ha közmédia csaknem 100 milliárdos éves tavalyi büdzséjéhez viszonyítjuk. A közmédia nem mellesleg 2018-ban gigászi, 2,3 milliárdos veszteséget termelt a Napi.hu cikke szerint; ebből
a mostani feltételek alapján is több mint kilenc évig taxizhattak volna – már ha a pályázat összejön.

Jól jött volna az ingyen wifi és a VIP-telefonszám

Visszavont felhívásában az MTVA egyébként sok, speciálisnak tűnő értékelési kritériumot is kikötött az ajánlattevő felé: csak olyan pályázókat vártak, akik minimum 400 és maximum 1500 taxist foglalkoztatnak – és akik minimum 50 darab 1+6 fős gépkocsit tudnak biztosítani. Ugyanígy plusz pontot jelentett a taxiban nyújtott ingyen wifi-szolgáltatás, és az is, ha a taxis társaság VIP telefonszámot tud nyújtani a megrendelőnek. A közmédia utasszállítási feltételeit legutóbb a 6X6 Taxi tudta biztosítani.