Ülősztrájkkal bénítják meg tüntetők a hongkongi repteret

Publikálás dátuma
2019.08.12. 14:32

Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
Ötezer ember elég volt az eredményhez: hétfőn már nem indít és nem fogad járatokat Hongkong nemzetközi reptere.
Minden érkező és induló járatot töröltek a hongkongi nemzetközi repülőtéren, amelyet ötezer tüntető szállt meg, írja az Euronews. A reptéren pénteken kezdődött a tiltakozás, a biztonsági szolgálat engedélyével.
Hétfőre már annyian csatlakoztak az ülősztrájkhoz, hogy fel kellett függeszteni a légi közlekedést. A tüntetők lezárták az indulási és az érkezési terminált is.
Szerző
Frissítve: 2019.08.12. 16:21

Sztrájkba léptek a portugál üzemanyag-szállítók, válsághelyzetet hirdetett a kormány

Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:21

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
A tartályautók sofőrjei munkajogok és béremelés kiharcolásáért döntöttek a határozatlan idejű munkabeszüntetés mellett.
Korlátozást vezetett be Portugáliában a kormány hétfőtől az üzemanyagok árusítására a tartálykocsik sofőrjeinek sztrájkja miatt. A kabinet mindazonáltal azt ígérte, nem hagyja, hogy a munkabeszüntetés megbénítsa az országot a turistaszezon közepén.
A benzinkutakhoz üzemanyagot szállító tartályautók vezetői már áprilisban tiltakozó akciót tartottak, amely évek óta a legsúlyosabb következményekkel járt. A sofőrök most azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert nem sikerült jobb fizetéseket és több jogot kiharcolniuk a munkáltatókkal folytatott tárgyalásokon.
A szocialista kormány már pénteken, a sztrájk kezdete előtt energiaügyi válsághelyzetet hirdetett, hogy szavatolja a kikötők, kórházak, repülőterek és más elsőbbségi felhasználók üzemanyag-ellátását. António Costa kormányfő vasárnap arról beszélt, hogy kormány kész rendkívüli intézkedéseket tenni az üzemanyag-ellátás megerősítésére.
A bevezetett üzemanyag-korlátozás alkalmanként legfeljebb 15 vagy 25 liter benzin vagy dízel üzemanyag megvásárlására jogosít, benzinkúttól függően. A teherautók száz litert tankolhatnak. Egyes benzinkutakon hétfőn már el is fogyott az üzemanyag, de kevés helyen alakult ki várakozók hosszú sora.
Ugyan a veszélyes anyagokat szállító fuvarozók szakszervezete (SNMMP) közölte, hogy eleget tesz a minimális szolgáltatást előíró szabálynak, de a kérdésben nincs teljes összhang a szakszervezeti vezetők között. Az SNMMP képviselői azt mondták, addig sztrájkolnak, amíg a munkáltatók szövetsége (ANTRAM) "ésszerű javaslatot nem tesz". Pedro Pardal Henriques, az SNMMP alelnöke azt mondta, addig sztrájkolnak, amíg kell. Csatlakozott a munkabeszüntetéshez a független sofőrök szakszervezete (SIMM) is.

Horvát baleset - a száguldó BMW-s orvosának is súlyos bírságot kell fizetnie

Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:16

Fotó: Facebook/Nezavisni cestarski sindikat
Egy vitatott jogszabály szerint ha az orvos megállapítja, hogy betege nem alkalmas a biztonságos vezetésre, erről tájékoztatnia kell az illetékes rendőrkapitányságot.
Pénzbírsággal sújtotta a horvát bíróság azt a háziorvost, akinek egyik páciense drogok hatása alatt júliusban súlyos balesetet okozott egy fizetőkapunál. Az orvos ugyanis nem jelentette a rendőrségnek a férfi egészségi állapotában beállt változást - közölte az Index.hr horvát hírportál. Bírósági végzés alapján a hatóságok házkutatást tartottak a háziorvos rendelőjében, majd
"rekordgyorsaságú" eljárásban ötezer kuna (215 ezer forint) pénzbírságra ítélték az orvost, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy a balesetet okozó férfi drogproblémákkal küzd.

A közlekedésbiztonsági törvény kimondja, hogy amennyiben az orvos a vizsgálat során megállapítja, hogy a vezetői engedéllyel rendelkező páciens valamilyen betegségben szenved, vagy olyan fogyatékossággal rendelkezik, amely miatt már nem alkalmas a biztonságos vezetésre, erről tájékoztatnia kell az illetékes rendőrkapitányságot. A hírportál ugyanakkor hozzátette, hogy a törvény nem definiálja pontosan, milyen betegségek esetén kellene a rendőrséget értesíteni.
A jogszabály 2015 májusától van hatályban. A háziorvosok szövetsége azóta számos intézményen keresztül próbálta meg felhívni a figyelmet arra, hogy a szabályozás lehetetlen helyzetbe hozza a családorvosokat.
Augusztus 1-jétől szigorúbb szabályok léptek hatályba Horvátországban a közlekedésben.

Az új rendelet a korábbi bírság háromszorosát, azaz 15 ezertől 20 ezer kunáig (650-900 ezer forint) terjedő büntetést ír elő nyolc kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekményre, úgymint az autópályán menetiránnyal szemben haladó közlekedés, lakott településen belül a megengedett sebesség túllépése, a tilos jelzésen való áthaladás, az ittas vagy kábítószer hatása alatti vezetés, továbbá az alkoholos és kábítószeres ellenőrzés megtagadása.

Rommá tört a magyar autó

A 35 éves horvát sofőr, aki az A4-es autópálya Sveta Helena-i fizetőkapujánál súlyos sérüléseket okozott egy magyar származású család tagjainak, amfetamin, diazepám és a köznyelvben ginaként ismert GHB hatása alatt állt, és két nappal a baleset előtt jött ki - idő előtt - az elvonóról. A horvát rendőrség korábbi közlése szerint a súlyos balesetet okozó férfi a megengedett óránkénti 50 kilométeres sebesség helyett lassítás nélkül, az előzetes becslés szerint 150 kilométeres sebességgel csapódott be a fizetőkapunál álló, magyar rendszámú Skodába. A család mindhárom tagja válságos állapotban került kórházba, de már hazamehettek. A Zágráb megyei bíróság július 15-én harmincnapos vizsgálati fogságágba helyezte a BMW sofőrjét, az indoklás szerint azért, mert fennáll a veszélye a bűnelkövetés megismétlődésének.

Frissítve: 2019.08.12. 13:24