18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Ülősztrájkkal bénítják meg tüntetők a hongkongi repteret

Publikálás dátuma
2019.08.12. 14:32

Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
Ötezer ember elég volt az eredményhez: hétfőn már nem indít és nem fogad járatokat Hongkong nemzetközi reptere.
Minden érkező és induló járatot töröltek a hongkongi nemzetközi repülőtéren, amelyet ötezer tüntető szállt meg, írja az Euronews. A reptéren pénteken kezdődött a tiltakozás, a biztonsági szolgálat engedélyével.
Hétfőre már annyian csatlakoztak az ülősztrájkhoz, hogy fel kellett függeszteni a légi közlekedést. A tüntetők lezárták az indulási és az érkezési terminált is.
Szerző
Frissítve: 2019.08.12. 16:21

Sztrájkba léptek a portugál üzemanyag-szállítók, válsághelyzetet hirdetett a kormány

Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:21

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
A tartályautók sofőrjei munkajogok és béremelés kiharcolásáért döntöttek a határozatlan idejű munkabeszüntetés mellett.
Korlátozást vezetett be Portugáliában a kormány hétfőtől az üzemanyagok árusítására a tartálykocsik sofőrjeinek sztrájkja miatt. A kabinet mindazonáltal azt ígérte, nem hagyja, hogy a munkabeszüntetés megbénítsa az országot a turistaszezon közepén.
A benzinkutakhoz üzemanyagot szállító tartályautók vezetői már áprilisban tiltakozó akciót tartottak, amely évek óta a legsúlyosabb következményekkel járt. A sofőrök most azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert nem sikerült jobb fizetéseket és több jogot kiharcolniuk a munkáltatókkal folytatott tárgyalásokon.
A szocialista kormány már pénteken, a sztrájk kezdete előtt energiaügyi válsághelyzetet hirdetett, hogy szavatolja a kikötők, kórházak, repülőterek és más elsőbbségi felhasználók üzemanyag-ellátását. António Costa kormányfő vasárnap arról beszélt, hogy kormány kész rendkívüli intézkedéseket tenni az üzemanyag-ellátás megerősítésére.
A bevezetett üzemanyag-korlátozás alkalmanként legfeljebb 15 vagy 25 liter benzin vagy dízel üzemanyag megvásárlására jogosít, benzinkúttól függően. A teherautók száz litert tankolhatnak. Egyes benzinkutakon hétfőn már el is fogyott az üzemanyag, de kevés helyen alakult ki várakozók hosszú sora.
Ugyan a veszélyes anyagokat szállító fuvarozók szakszervezete (SNMMP) közölte, hogy eleget tesz a minimális szolgáltatást előíró szabálynak, de a kérdésben nincs teljes összhang a szakszervezeti vezetők között. Az SNMMP képviselői azt mondták, addig sztrájkolnak, amíg a munkáltatók szövetsége (ANTRAM) "ésszerű javaslatot nem tesz". Pedro Pardal Henriques, az SNMMP alelnöke azt mondta, addig sztrájkolnak, amíg kell. Csatlakozott a munkabeszüntetéshez a független sofőrök szakszervezete (SIMM) is.