Még egy ország betiltja az elefántcsont-kereskedelmet

Publikálás dátuma
2019.08.12. 18:18

Fotó: Somchai Poomlard/Bangkok Post / AFP
Szingapúr 2021-től betiltja az elefántcsont belföldi kereskedelmét, ezzel a vadorzásból származó elefántagyar egyik jelentős végfelhasználói piaca szűnik meg.
Szingapúrban 2021-től tilos lesz az elefántcsont és az abból készült termékek adásvétele és kereskedelmi célú közszemlére tétele - jelentette be a helyi nemzeti parkok igazgatósága hétfőn, az elefántok világnapján.
Az elefántagyar és az abból készült termékek nemzetközi kereskedelmét már 1990 óta nemzetközi egyezmény tiltja, természetvédők szerint azonban a legális belső piacok lehetőséget kínálnak az elefántcsonttal folytatott feketekereskedelem törvényesnek álcázására.        
Kína, az elefántcsonttermékek első számú végfelhasználója 2017-ben tiltotta be az elefántcsont hazai adásvételét. 
Természetvédők becslései szerint Afrikában naponta 100 elefántot ölnek meg agyaráért, húsáért és egyéb testrészeiért.
Szerző

Idén is szívószálmentes az augusztus

Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:00

Fotó: FRANK MAY / AFP
Harmadik alkalommal indította el Szívószálmentes Augusztus kampányát a Felelős Gasztrohős Alapítvány.
Manapság már – minden értelemben - a csapból is műanyag folyik, ennek ellenére nem mondható igazán tudatosnak a plasztik termékek fogyasztása. Apróságnak tűnhet egy-egy szívószál szemétbe, majd tengerbe kerülése, de ha a világon mindenki csak egyet használna élete során, akkor is több milliárd műanyagszállal szennyeznénk a környezetünket. De egy főre nemcsak egy jut: az alapítvány számításai szerint csak a magyarországi vendéglátóhelyeken annyi szívószál fogy, amennyivel két és félszer körbetekerhetnénk a Földet. A tavalyi, több mint 100 ország részvételével megrendezett International Coastal Cleanup szemétszedő eseményen a szívószál is szerepelt a leggyakrabban összegyűjtött hulladékok között. 
“Bár a klímakatasztrófát vagy a műanyagszennyezés kérdését nem a szívószálmentesség fogja megoldani, és azt is látjuk, hogy a sokkoló hírektől sokan “lefagynak”, nem tudják, hogyan, mivel induljanak neki a környezettudatosabb életmódnak, úgy gondoljuk, jó kezdés lehet ez a kihívás” - mondta Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.
A kezdeményezéshez idén is csatlakoztak vendéglátóhelyek, ahol szólni sem kell, hogy szívószál nélkül kérjük az italt. A Fenntartható Vendéglátóhely minősítési kritériumai között egyébként szerepel is a szívószálmentesség, az 50 ilyen vendéglátóhely mellett néhány strand és mozibüfé is csatlakozott az akcióhoz.
Szerző
Témák
szívószál

Betiltanák a műanyag zacskókat Németországban

Publikálás dátuma
2019.08.12. 09:26

Fotó: Volkmar Heinz / AFP
Szeptember 20-án tárgyalnak a Bundesratban az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának teljes tiltásáról.
A kiskereskedelemben használatos műanyagzacskók forgalmazásának teljes tiltásra készülnek Németországban, az ügy a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap. 
A tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi, az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak. A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól. 
A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyagzacskók használata - mondta a Bild am Sonntagnak Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter, kiemelve, hogy ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki. A jogszabály tervezetét a szövetségi parlament (Bundestag) tárgyalja majd.
A tárca becslése szerint a hártyavékony műanyagból gyártott egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban. A vastagabb nejlonszatyrok is hozzátartoznak még a német fogyasztók életéhez, az országos kereskedelmi szövetség (HDE) kimutatása szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd darab kelt el, vagyis fejenként 20. Ez jelentős előrelépés, három évvel korábban még 68 darab műanyagszatyor jutott egy főre.
Szerző