Durvulnak a hongkongi tüntetések

Publikálás dátuma
2019.08.12. 16:55

Fotó: STR / AFP
A brutális rendőri fellépés mellett már a kínai hadsereg is bevetésre készül. A tiltakozók hétfőn megbénították a város forgalmas repülőterét.
Kezdenek elfajulni a lassan három hónapja tartó tüntetések Hongkongban. A rendőrség eddig sem bánt kesztyűs kézzel a tiltakozókkal, a hétfőn nyilvánosságra hozott adataik szerint június óta több mint ezer könnygáz gránátot vetettek be, és 420 embert vettek őrizetbe. A sors fintora, hogy a BuzzFeed híradása szerint a tömegoszlatáshoz a hongkongi demokráciát leghangosabban védelmező britektől és amerikaiaktól vásárolt eszközöket használtak. Ugyan az emberi jogi aggályok tisztázásáig London állítólag leállította a kivitelt, ám a közösségi médiára feltöltött képek tanúsága szerint a hongkongi hatóságok „lejárt”, és idén januárban gyártott amerikai gránátokkal is a tömeg közé durrantottak. Más felvételeken az látszik, ahogy a rendőrök gumibottal verik a tüntetőket, vagy közelről lőnek rájuk gumilövedékkel.  Közben azonban egyre keményebbek a tiltakozók is. Az utakat kordonokkal zárják le, gyújtogatnak, köveket dobálnak, a BuzzFeed riportere már Molotov-koktélokat is látott a kezekben. Alkalmazkodott a taktikájuk is: ahelyett, hogy szemtől-szembe próbálnának szembeszállni a hatóságokkal, amolyan „üss és fuss” módszert alkalmazva, folyamatos helyváltoztatással játsszák ki őket. A balhéban harmadik félként megjelentek rejtélyes, vélhetően alvilági körökhöz köthető alakok is, akik botokkal felfegyverkezve támadnak a tüntetőkre. Júliusban egyszer már komolyan elszabadultak az indulatok, akkor a tömeg a törvényhozás épületet rohamozta meg, majd bejutva tojásokat dobáltak, összefirkálták a falakat, betörték az ablakokat. Az erőszak viszont sokakat elriasztott, míg kezdetben még kétmilliósra becsülték a demonstráló tömeget, azóta inkább százezres nagyságrendről beszélnek. 
A reptér megbénult
Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
A hongkongi mindennapokon már eddig is érezni lehetett a folyamatos nyugtalanság hatását, sok üzlet inkább ki sem nyit, mások szabadságot vesznek ki. Hétfőn viszont már a reptér is lebénult, miután több ezer tüntető vonult a terminálokba, és az alkalmazottak egy része is sztrájkba kezdett. A leállás a gazdaságot érzékenyen érintheti, hiszen a hongkongi a térség egyik legfontosabb elosztó repülőtere, évi 428 ezer induló és landoló járattal és 75 milliós utasforgalommal. A CNN tudósítása szerint a tiltakozók egyébként különösebb terv és cél nélkül múlatták az időt, sok turista viszont meglehetősen idegesen reagált, amiért tönkretették útjukat. A demonstrációk eredetileg azért indultak a különleges státuszú kínai területen, mert a hongkongi vezetés egy olyan törvény bevezetését tervezte, amely lehetővé tette volna a bűnözők kiadatását Pekingnek, amit a tüntetők önállóságuk megnyirbálásaként értelmeztek. A tervezetet ugyan végül nem vezették be, de teljesen el sem törölték, a tüntetések tehát folytatódtak. Fókuszuk viszont átalakult, a törvénytervezett helyett a rendőri brutalitás és Kína befolyása ellen, a demokráciáért emelnek szót. Kína viszont egyre rosszabb szemmel nézi az erőszakba torkolló megmozdulásokat. A fősodrú kínai média az utóbbi időben harcias cikkekben figyelmeztet az eszkalációra, és idegen hatalmakat, például az Egyesült Államokat sejtik a tüntetések mögött. Hongkongnak nincs önálló hadereje, a Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek viszont a becslések szerint 6-10 ezer katonája állomásozik a területen bevetésre készen. Múlt héten üzenetképpen profi propaganda videót tettek közzé, amelyen csapataik a tömegoszlatást gyakorolták, a félreértések elkerülése végett a hongkongihoz nagyon hasonló szimulált környezetben, és a helyben beszélt kantoni nyelvjárást használva. Ezt megfejelve tegnap pedig a szomszédos Sencsen városából érkezett videó, amin egy félkatonai szervezet páncélozott járművei vonulnak fel. Ha igazán elfajulnának a dolgok, a kínai hadsereg nem habozna beavatkozni, mégis valószínűtlen, hogy erre sor kerülne. Bevetésükre nem volt szükség 2014-ben sem, mikor a demokráciapárti tüntetések miatt 79 napra foglalta el az utcákat az úgynevezett esernyős megmozdulás.  
Mint azt korábban lapunknak Salát Gergely sinológus elmondta, a hongkongiakat az is frusztrálja, hogy Hongkong kezdi elveszíteni jelentőségét, míg húsz évvel ezelőtt a legfejlettebb, leggazdagabb város volt, már felnőtt hozzá több tucat kínai település, amelyek egyenként is GDP-jét ostromolják. Éppen idén ünnepelte például a 12,5 milliós Sencsen is, hogy a történelemben először gazdasága lekörözte a szomszédot. A Wall Street Journal elemzésében ugyanakkor rámutat, Kínának így is óriási szüksége van gazdaságilag a kapitalista szabályok alapján működő területre, ahová óriási kínai fejlesztési pénzek áramlanak. Ehhez pedig – mint írják – az is kell, hogy a terület megőrizze különleges státuszát, és a szabad piac és jogállamiság keretein belül tudjon működni.

Egy kis történelem

Hongkong 1997-ig brit gyarmat volt. Még a ’80-as években egyezett meg Margaret Thatcher brit kormányfő és Teng Hsziao-ping kínai vezető, hogy a várost „visszaadják”, azzal a kikötéssel, hogy ötven évig, tehát 2047-ig az alapvető társadalmi, politikai, jogi, gazdasági berendezkedését nem változtatják meg a kínaiak. Ez Peking számára is elfogadható megoldás volt, hiszen az aranytojást tojó tyúkot ők sem akarták levágni. Hongkong tehát azóta a Kínai Népköztársaság része, úgynevezett különleges közigazgatású terület, amire viszont más törvények vonatkoznak, mint Kína többi részére. Például saját mini alkotmánya, teljesen önálló és angolszász alapú jogrendszere van, de az autók is a bal oldalon közlekednek. Ez a Teng Hsziao-ping által – eredetileg egyébként Tajvanra – megálmodott „egy ország, két rendszer elv” – írta le röviden Hongkong és Kína történelmi viszonyát korábban lapunk megkeresésére Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének tanszékvezetője.   

Szerző
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Ülősztrájkkal bénítják meg tüntetők a hongkongi repteret

Publikálás dátuma
2019.08.12. 14:32

Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
Ötezer ember elég volt az eredményhez: hétfőn már nem indít és nem fogad járatokat Hongkong nemzetközi reptere.
Minden érkező és induló járatot töröltek a hongkongi nemzetközi repülőtéren, amelyet ötezer tüntető szállt meg, írja az Euronews. A reptéren pénteken kezdődött a tiltakozás, a biztonsági szolgálat engedélyével.
Hétfőre már annyian csatlakoztak az ülősztrájkhoz, hogy fel kellett függeszteni a légi közlekedést. A tüntetők lezárták az indulási és az érkezési terminált is.
Szerző
Frissítve: 2019.08.12. 16:21