Hongkongi járatok százait törölték kedden is, pedig alig maradt tüntető a reptéren

Publikálás dátuma
2019.08.13. 07:40

Fotó: PHILIP FONG / AFP
Reménykedhet Peking, hogy az indokolatlan járattörlések rossz színben tüntetik fel a demonstrálókat.
Több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint kedden reggel, miután a légikikötőben ötödik napja ülőtüntetés zajlik - jelentette internetes oldalán a South China Morning Post. Mindezt annak ellenére, hogy a reptér újranyitott, teszi hozzá a Reuters. A Hongkong Lantau-szigetén található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi repülőterén mintegy 160 kimenő, és 150 beérkező járatot töröltek kedden, azt követően, hogy hétfő délután az összes aznapi, összesen csaknem 180 járatot töröltek.
A repülőtér vezetése arról nem számolt be, hogy pontosan mi indokolja a keddi járatok törlését.

A végig békésen zajló ülőtüntetés résztvevői még hétfőn éjszaka távozott, kedd délelőttre már alig 50-en maradtak. Csak úgy, mint eddig, továbbra is békés ülősztrájkról van szó.
Carrie Lam hongkongi kormányzó - akinek Pekinghez való lojalitása a tüntetések kirobbantója, és a leváltását követelik - hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tüntetők "szakadékba taszítják" a várost a "jogállamiság lerombolását" célzó törekvéseikkel. Többek közt a reptér "ellehetetlenítésére" hivatkozva elcsukló hangon állította, Hongkong már nem biztonságos hely. Lam a sajtótájékoztatón elhárította az újságírók kérdéseit az esetleges lemondásáról.
A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. Azóta a rendőri brutalitás, valamint a bevetésre készülő kínai hadseregről érkező hírek csak tovább öntik az olajat a felháborodás tüzére. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.
A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben Margaret Thatcher kormányának hála a brit fennhatóság alól visszatért Kínához. A tiltakozók úgy tapasztalják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat. Alátámasztja ezt az is, hogy Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője hétfőn lényegében terroristának nevezte a demonstrálókat.

Hatalmas erdőtűz ütött ki a ciprusi Limassol közelében

Publikálás dátuma
2019.08.13. 07:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lángok több települést is fenyegettek, egy falut evakuálni kellett.
Hatalmas erdőtűz ütött ki a dél-ciprusi Limassol közelében, tűzoltók és önkéntesek százai próbálták hétfő este megfékezni a lángokat. A helyi tűzoltóság szerint a tűz mintegy 15 kilométerre északnyugatra ütött ki a turisták körében kedvelt Limassoltól. A lángok több települést is fenyegettek, egy falut evakuálni kellett. Az esti sötétség miatt nem lehetett repülőgépet bevetni a tűzoltáshoz. Cipruson a hőmérséklet jelenleg 40 Celsius-fok körüli, és erős szelek vannak, amelyek táplálják a lángokat. A rendőrség több autópályát is lezárt a környéken a sűrű füst miatt.
Szerző
Témák
Ciprus tűz

Ausztrália 300 millió eurót fordít a klímaváltozás elleni küzdelemre

Publikálás dátuma
2019.08.13. 06:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
„A Csendes-óceán a hazánk. Osztozunk rajta” – mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő.
Ausztrália 2025-ig előreláthatólag 300 millió eurónak (mintegy 97,2 milliárd forint) megfelelő összeget fordít a klímaváltozás elleni küzdelemre – jelentette be kedden Scott Morrison. A pénz jelentős részét katasztrófavédelmi célokra és a megújuló energiaforrások fejlesztésére fogják fordítani – mondta el a miniszterelnök. Morrison tájékoztatása szerint Canberra Pápua Új-Guineán, Kiribatin és a Salamon-szigeteken is finanszíroz majd környezetvédelmi projekteket. A konzervatív politikus a csendes-óceáni országok tuvalui csúcstalálkozója előtt nyilatkozott, és támogatást ígért azoknak a kisebb országoknak, amelyeket a klímaváltozás következményei a legsúlyosabban érintenek.
„A Csendes-óceán a hazánk. Osztozunk rajta”

– hangoztatta Scott Morrison.

A térség országai korábban többször bírálták Ausztráliát, mert úgy vélik, hogy nem tesz eleget a klímaváltozást okozó szennyezés kibocsátásának korlátozása érdekében.
Szerző