„Boszorkánykincsekre” bukkanhattak Pompejiben

Publikálás dátuma
2019.08.13. 12:25

Fotó: Cesare Abbate / Ansa
Több tucat szerencsehozónak vélt tárgyra bukkantak az ókori Pompeji romvárosának feltárás alatt álló, úgynevezett V. régiójának Casa del Giardino nevű házában.
Egyebek mellett borostyán, fényes kristályok, ametiszt, finom fajanszok, csontgombok és Keletről származó skarabeuszok kerültek elő a fából és fémből készült kincsesládából. Az ékkövek mellett szerencsehozónak vélt tárgyak, babák, csengettyűk, falloszok, ökölbe zárt kezek és egy kicsiny koponya is rejtőzött a ládában.
„Tucatnyi kabala, amelyeknek balszerencsét távol tartó erőt tulajdonítottak”

– mondta az ANSA olasz hírügynökségnek Massimo Osanna, a pompeji régészeti park igazgatója hétfőn.

A kincsesláda és tartalma a ház űrnőjének tulajdonában is állhatott volna, de a régészek szerint nem feltétlenül, ugyanis a dobozt az úrnő hálószobájától és a ház átriumától, vagyis belső udvarától is távolabb eső, kiszolgáló helyiségben tárták fel. Az átriumban tíz ember, egy egész család csontvázára bukkantak, a Vezúv kitörése elől menekülve érte őket a halál.
Hiányoznak a ládikóból az arany ékszerek, amelyek népszerűek voltak a városban, minden nő szívesen viselte őket, tehát egy fiatal, átlagos jólétben élő asszony ékszeres dobozában is ott volt a helyük. A ládikóban talált nyakláncok azonban más szerepet játszhattak. „Olyan ékszerekről lehet szó, amelyeket rituálékon viseltek, nem az eleganciával függtek össze. Értékesek voltak, de másképp, mint az ékszerek” – mutatott rá Osanna.
A varázserejűnek hitt kicsiny tárgyakból álló kollekció olyan emberé, talán egy rabszolganőé lehetett, akinek különleges gyógyító tudást, a túlvilágiakkal való speciális kapcsolatot tulajdonítottak. Így kaphatna értelmet ez a furcsa tárgyakból álló leletegyüttes, amelynek darabjai az ókori római kultúrában a termékenységgel, a csábítással, a szülés vagy a házasság kedvező alakulásával függtek össze. 
A régészek egyelőre feltételezik mindezt, a Casa del Giardinóban talált ládikó tartalmának kutatása csak nemrég kezdődött. Ebben a házban fedezték fel a szénfeliratot, amelynek keltezése „a november előtti 16. nap”, a jelenlegi naptár szerint október 17. A Vezúv kitörésekor a felirat egyhetes lehetett, amiből arra lehet következtetni, hogy Pompeji pusztulásának dátuma az eddig hitt augusztus 24. helyett valójában október 24.  
A kicsiny tárgyakat már sikerült megtisztítani és restaurálni, most kezdődhet minden egyes darab vizsgálata.
A Grande Progetto Pompei nevű kutatócsoport a család összetételét igyekszik kideríteni, hogy teljes történetüket feltárhassa.
Szerző
Témák
Pompeji

Gyógyszert találhattak az ebolára, a fertőzöttek 90 százalékát megmentették egy kísérletben

Publikálás dátuma
2019.08.13. 11:50

Fotó: JC Wenga / AFP/Anadolu Agency
Még a súlyos betegek kétharmadát is sikerült meggyógyítani két új szerrel.
November óta négy különböző új ebola-gyógyszert teszteltek a járvány-sújtotta Kongóban, írja a BBC. A szerek közül, melyeket a túlélők szervezete által termelt antitestek segítségével fejlesztettek, kettő kiemelkedően hatékonynak bizonyult: az mAb114 és az REGN-EB3 jelűek.
Utóbbi kettő segítségével a már súlyosan beteg embereknek is 64-71 százalékát sikerült megmentenie az orvosoknak. A vírusfertőzés korai fázisában kezelt betegeknek pedig 89-94 százaléka meggyógyult.
A kutatók abban bíznak, hogy hamarosan megelőzhető és kezelhető betegség lesz a jelenleg a fertőzöttek több mint felével végző ebolából. Ez pedig az egészségügyi ellátásba vetett bizalmat is hamar helyreállíthatja az érintett területeken.
Szerző
Témák
Ebola
Frissítve: 2019.08.13. 12:16

Jobban növeli a rák kockázatát az elhízás, mint eddig hitték

Publikálás dátuma
2019.08.13. 09:32
Illusztráció
Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
A túlsúly legalább kétszer jobban növeli a daganatok kialakulásának kockázatát egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint.
A véltél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát a túlsúly és az elhízás egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint. A tanulmányt, amely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne – írta a Medicalxpress.com.
A kutatócsoport az elhízással összefüggést mutató daganatok nyolc gyakori típusának genetikai elemzését végezte el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit még azzal a céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg.
A túl nagy mennyiségű testzsírról már bizonyították, hogy fontos tényező a rák kockázatában: a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset hat százaléka írható a számlájára a becslések szerint. Az új elemzés eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen nagyobb ennél. Richard Martin, a Bristoli Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzora a lapnak elmondta: az új elemzés rámutatott, a múltban 
alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára, a korábban véltnél sokkal nagyobb szerepet játszik a daganat kialakulásában.

Szerző