Államcsíny kísérletével is vádolják a volt kirgiz elnököt

Publikálás dátuma
2019.08.13. 11:54

Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP
A korábbi államfőt csütörtökön vették őrizetbe, 120 vagyontárgyát lefoglalták.
Államcsínyt kísérelt meg Kirgizisztánban Almazbek Atambajev volt elnök – jelentette be kedden Biskekben a kirgiz állambiztonsági bizottság vezetője. A hatóságok a múlt héten többször is megpróbálták előállítani a korábbi államfőt, míg végül csütörtökön sikerült őrizetbe venni. Orozbek Opumbajev, az állambiztonsági bizottság vezetőjének tájékoztatása szerint Atambajev a hatósági művelet idején nőket és gyerekeket is pajzsként használt fel védelmére. Arra készült, hogy a sebesült állampolgárokra hivatkozva puccsot hajtson végre az országban. Otkurbek Dzsamsitov kirgiz főügyész arról számolt be, hogy a korrupcióval és hatalmi visszaéléssel is vádolt Atambajev 120 vagyontárgyát lefoglalták. A volt államfőt a kirgiz parlament június 27-én megfosztotta mentelmi jogától. A hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy korrupcióba keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet. Korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. Ő azonban szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében. Múlt szerdán a biztonsági erők kísérletet tettek Atambajev őrizetbe vételére a főváros, Biskek melletti Koj-Tas faluban található házában, de a volt elnök testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, visszaverték a rohamukat, és hatot közülük túszul ejtettek. Az egykori államfő hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonságiakat. Egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült. A biztonságiak másnap nagyobb, többezres erővel indítottak újabb rohamot a ház ellen, ahol végül is Atambejev megadta magát. A kirgiz nemzetbiztonsági tanács keddi közleménye szerint a kommandós az Atambajev házában talált fegyver lövedékétől halt meg. Az exelnök házában nagy mennyiségben bukkantak fegyverekre, köztük egy puskára. Atambajev beismerte, hogy ez utóbbiból hat lövést adott le. A volt államfőt a bíróság döntése értelmében augusztus 26-áig vizsgálati fogságban tartják. Egyelőre csupán az Aziz Batukajev-üggyel kapcsolatban emeltek vádat ellene.
Szerző

A britek fele bármi áron támogatja a Brexitet

Publikálás dátuma
2019.08.13. 11:10

Fotó: JOHN THYS / AFP or licensors
Kiderült továbbá, hogy a Konzervatívok támogatottsága 6 százalékkal 31-re nőtt, a Labour pedig 27 százalékon áll.
Miután Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Boris Johnson bejelentette, hogy megállapodással vagy anélkül, de kiszakítja országát az Európai Unióból, a ComRes közvélemény-kutatói álltak neki tervének támogatottságát lemérni. Mint a Reuters írja, a mintául választott embereknek arra kellett válaszolniuk, egyetértenek-e azzal, hogy Johnsonnak "bármilyen eszközzel", akár a parlamentet is felfüggesztve ki kell harcolnia a Brexitet. A válaszadók közül kiszűrték a bizonytalanokat, és csak a két végletet, a megmaradó 1645 igent és nemet állították egymással szembe. Ezt kapták:
  • 54 százalék szerint minden áron kell a Brexit;
  • 46 százalék szerint nem.
Kiderült továbbá, hogy a Konzervatívok támogatottsága 6 százalékkal 31-re nőtt, a Labour  pedig 27 százalékon áll. Az eredmények összhangban vannak más felmérésekkel.
Szerző
Témák
Brexit

Egymás után kapnak lángra a görög erdők

Publikálás dátuma
2019.08.13. 10:45

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi tragédia, az országban péntek óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben.
A hetek óta tartó szárazság és az erős szelek miatt újabb erdőtüzek lobbantak fel Görögországban: Évia szigetén és az Athéntól északra fekvő Thívában a legrosszabb a helyzet - közölte a helyi tűzoltóság kedden.
Hétfő reggel óta helikopterek és repülőgépek segítik az oltást - mondta el egy tűzoltósági szóvivő a Szkai görög rádióadónak. Egyelőre senki sem sérült meg. Szemtanúk szerint az erdőtüzek helyszínétől mintegy 90 kilométerre fekvő görög fővárosban, Athénban is érezni és látni a füstöt.
Cipruson szintén fellobbantak a lángok.
Görögországban az elmúlt napokban tűzoltók százai dolgoznak a negyven Celsius-fok körüli hőség és szárazság miatt kitört erdőtüzek megfékezésén, de a szél nehezíti munkájukat. Az országban péntek óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben. Tavaly több mint százan vesztették életüket egy erdőtűzben Mati fürdőhelyen.