Előfizetés

Talán mégsem ürítik ki a falut, ami mellett az orosz rakétarobbanás történt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 19:04

Fotó: tamydoolittle/twitter
Az arhangelszki kormányzó szerint megkérték Nyonoksza település lakóit, hogy egy kicsit hagyják el otthonaikat, de nevetséges evakuálásról beszélni. Később ezt a bejelentést is visszavonta.
Kiürítik szerdán az Arhangelszk megyei Nyonoksza falut, melynek közelében augusztus 8-án felrobbant egy meghajtású kísérleti rakéta. Igor Orlov, a megye kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a Szeverodvinszktől 40 kilométerre található Nyonoksza község lakót "megkérték" arra, hogy az incidens nyomán végrehajtandó, az ilyen esetekre előírt "tervszerű intézkedések" idejére hagyják el a települést. "Ostobaságnak" nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint a falut evakuálni fogják - írja az MTI. A Szabad Európa Rádió értesülései szerint egy kétórás időszak miatt kellett volna elküldeni a lakókat, amíg meg nem nevezett munkákat végeznek a településen –  Orlov azonban kedden este  visszavonta ezt a(z evakuálásnak semmiképpen nem nevezett) kérést is. A kormányzó  az Interfaxnak is megerősítette, nem lesz kiköltöztetés.
Az Interfax információi szerint Nyonoksza lakóit arra kérte a hadsereg, hogy szerdától hagyják el a települést a katonai objektumon végrehajtandó "tervszerű" munkálatok miatt. A közlés szerint korábban is tettek ilyen javaslatot a lakosságnak. Korábban beszámoltunk róla, hogy a rakétarobbanás után négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az egész megyében, a közeli Szeverodvinszk városában pedig a háttérsugárzás hirtelen megugrását mérték. 
A helyzet kezelése kísértetiesen emlékeztet arra a halogatós, felelősséget tologató kommunikációra, amivel a szovjet vezetés az 1986-os csernobili atomkatasztrófát kezelte, ezzel tízezrek halálát vagy megbetegedését előidézve.

Az orosz hatóságok ugyanis előbb csak kettő, később öt áldozat halálát ismerték be, és fokozatosan derült ki az is, hogy a korábban letagadott, megnövekedett radioaktív sugárzási szint mégis jelen volt a körzetben. Három nap kellett ahhoz is, hogy a Roszatom megszólaljon, és elismerje, hogy tudósai egy reaktív meghajtású, folyékony üzemanyagú hajtóművön dolgoztak, amikor a katasztrófa történt.

Lezárnak, kiürítenek, lepecsételnek, de minden oké

Mindez arra utal, hogy a Roszatom felügyeletével zajló rakétakísérlet következményei sokkal súlyosabbak is lehetnek, mint ahogy azt az orosz kormány és hatóságok mutatni szeretnék. Bár a hivatalos álláspont szerint káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás szintje órákon belül visszaállt a normális szintre, azért a robbanás után lezárták a fehér-tengeri Dvina-öböl egy részét a civil hajóforgalom elől. 
A Szevernije Novosztyi hírügynökség pedig azt írta, hogy az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos.

Meg nem erősített értesülések szerint a rakétakísérlet során Putyin ígéretes csodafegyvere, a 9M730 Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta okozhatott tragédiát, amit az orosz médiában végtelen hatóságú csapásmérő fegyvernek is hívnak. A rakétát egy tengeri platformon tesztelték, amikor az felrobbant, és a tengerbe vetette a Roszatom helyszínen dolgozó kutatóit.

Trump önellátó bevándorlókat vizionál

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.08.13. 17:35

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A Fehér Ház újabb frontot nyitott a jelenlegi amerikai bevándorlási rendszer ellen vívott harcában. Októbertől csak azok a jogszerűen érkezettek maradhatnak tartósan az Egyesült Államokban, akiknek az anyagi helyzete szilárd, és nem szorulnak szociális támogatásra.
Évente százezrek érkeznek az országba a letelepedés szándékával. Ezek az emberek az ideiglenes ott tartózkodásuk alatt állandó tartózkodási és munkavállalási engedélyért, a híres zöld kártyáért folyamodnak. Donald Trump mostani bejelentése arról szól, hogy a kérelmezők hátterét abban az értelemben is alaposan meg fogják vizsgálni, nem jelent-e terhet az amerikai adófizetőkre, fenn tudja-e tartani önmagát és esetlegesen családját. Azokat, akik időközben valamilyen kormányzati szociális program kedvezményezettjei lettek – például élelmiszerjegyeket kaptak, lakhatási támogatást, illetve csak kifejezetten szegényeknek járó orvosi ellátást vettek igénybe -, azok lemondhatnak az „amerikai álomról”, el fogják utasítani a kérelmüket. Egyes becslések szerint a zöld kártya igénylőinek nagyjából a felét elutasíthatják a jövőben, ha szigorúan alkalmazzák az új irányelveket. Azoktól, akik már korábban megszerezték a zöld kártyát, de anyagi helyzetük folytán az önfenntartásra képtelen, vagyis nem kívánatos kategóriába esnének, már nem fogják megvonni a tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Szintén mentesek e szűrő alkalmazása alól a haderő bizonyos tagjai, a menekültek és menedékkérők, a terhes nők és a gyermekek.  A bevándorlók ügyét felkaroló civil szervezetek attól tartanak, hogy az új szabályok nagyon sok embert elriasztanak majd az amerikai tartózkodás hivatalos engedélyezésének a kérelmezésétől, illetve sokakat, akikre elvben nem vonatkoznak a szigorú követelmények, visszatartanak attól, hogy szociális juttatást vegyenek igénybe, attól tartva, hogy a hatóságoknál az mégis „rossz pontnak” számít majd.
„Ez a kegyetlen lépés fegyverré változtatja át azokat a programokat, amelyek célja az lenne, hogy segítse az embereket”

- idézte a The New York Times Marielena Hincapiét, a Nemzeti Bevándorlási Jogi Központ ügyvezető igazgatóját.

Donald Trump már korábban többször kifejtette: az Egyesült Államokba csak az jöjjön, aki bizonyos érdemeket tud felmutatni. Egyúttal ellenezte, hogy szegény és fejletlen országokból bevándorlók érkezzenek.  Az amerikai média egyöntetűen úgy látja: a Fehér Ház új előírásai nyilvánvalóan visszavetik majd az Afrikából, továbbá a közép-amerikai, illetve karibi térségből érkezők számát.

Két medve támadt egy férfira Hargita megyében

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:45

A 40 éves áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították, a mentőben mesélte el a történetet.
Medvetámadás történt kedden Hargita megyében: egy 40 éves férfira egyszerre két felnőtt állat támadt Csíkszentimrén. Az áldozat lábát és karját harapták meg, sérüléseit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban látták el - adta hírül Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. Mielőtt a sérültet a csíksomlyói fertőző osztályra szállították volna, egy videóban mesélte el a támadás körülményeit: a két medve három juhot is "megvert", a férfi segítségére pedig a nyájat őrző kutyák siettek. A videót Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke osztotta meg saját Facebook-oldalán: