Megint akciózik az aleppói macskamentő

Publikálás dátuma
2019.08.14. 11:18

Fotó: Anas Alkharboutli / AFP
Ezúttal az ostrom alatt álló Idlíb tartományban segít a magukra hagyott, éhező macskáknak, kutyáknak. Mohammed Aláa Al-Dzsalíl menhelyet is létesített, ahol 85 gyerek is él.
Újra akcióba lépett az a mentős, aki pár évvel ezelőtt azzal vált ismertté az interneten, hogy az ostromlott Aleppóban magukra hagyott macskákat és kutyákat vett a szárnyai alá. Ezúttal Idlíb tartományban próbál segíteni az egyedül maradt és éhező állatokon.
"Pár hónapja felhívtak vidéki mentők Idlíbből, hogy az embereket igyekeznek kimenteni, de az éhező állatokon nem tudnak segíteni. Így hát úgy döntöttem, ismét belevágok"

- mondta el Mohammed Aláa Al-Dzsalíl a dpa német hírügynökségnek.

 Idlíb déli, felkelők kezén lévő része április óta ostrom alatt áll, és mintegy 400 ezer ember menekült el a környékről. A 44 éves Dzsalílnak már bevált módszere van; hajnali 5 és 7 óra között érkezik, amikor ritkák a légicsapások, és nekiáll felkutatni a magukra maradt állatokat. "Jártam Hán Sejhúnban, Maarat al-Numánban, Kafr Nabilban, pedig lőtték a városokat, és bár nehéz volt, de a legtöbb éhező macskát sikerült kimenekítenem" - mondta el a férfi, aki több mint 200 macskát hozott magával az ostromlott területekről.
Dzsalíl 2014-ben kezdte menteni a macskákat. Akkor szülővárosában, a kormányerők által ostromlott Aleppóban igyekezett segíteni a magányos állatokon, amelyeknek menhelyet is létrehozott. "Kiskorom óta szeretek macskákról gondoskodni" - mesélte a férfi, aki elmondta, hogy régen hentesektől vásárolt maradékot, és azzal etette az utcán élő, kóbor állatokat. "Nekem ez a hobbim. Az utcán élő kutyákat és macskákat etetem, mert tudom, hogy ők is éhesek" - tette hozzá Dzsalíl.
"Az ősök arra tanítottak, hogy akinek könyörület van a szívében az emberek iránt, annak minden élő iránt könyörületesnek kell lennie"

- magyarázta a macskamentő.

Dzsalíl menhelyén egy időben 170 macska élt Aleppóban, de a helyet találat érte 2016 végén, és a legtöbb állat vagy elpusztult, vagy elmenekült. 22 macskával sikerült a város másik részébe menekülnie, ahol közösségi gyűjtés révén és a történetét elmesélő könyv bevételeiből sikerült egy farmot vásárolnia, ahol ma nem csak állatok találnak menedékre. Árvaház, orvosi szoba és óvoda működik a tanyán.
"85 gyerek él ott, 13-an közülük az édesapjukat és az édesanyjukat is elveszítették"

emelte ki.

A mentő arra számít, hogy a hamai és idlíbi harcok fokozódásával még több gyerek fog elárvulni.
"A gyerekek és az állatok szenvedik a legtöbbet a szíriai háborúban. Ezért én továbbra is segíteni fogok rajtuk"

- húzta alá Mohammed Aláa al-Dzsalíl.

Szerző

Jane Goodall három őshonos facsemetét ültetett a Sas-hegyen

Publikálás dátuma
2019.08.13. 11:35

Fotó: Zita Fulop / Facebook/Jane Goodall Intézet
„Minden percben tehetünk valamit, hogy jobb legyen a világ” – mondta a világhírű főemlőskutató pénteken a Sas-hegyen, amikor gyerekek társaságában három őshonos facsemetét ültetett.
Jane Goodall csütörtöki Szigeten tett látogatása és beszéde másnapján gyerekekkel ültetett őshonos fákat a Sas-hegyen. A Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapjának beszámolója szerint a világhírű főemlőskutató házi berkenyét, vadkörtét és molyhos tölgyet ültetett, hogy a terület tölgyesei is természetesebbé és ellenállóbbá váljanak. 
„Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes percben bárki tehet valamit azért, hogy jobb legyen a világ”

– mondta az eseményen a világszerte népszerű környezetvédő.

A kertvárosi környezetben lévő Sas-hegy jelentős biodiverzitás „hotspot”, ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti - olvasható a nemzeti park honlapján.   
Az akciót szervező Life4OakForests célja ezeknek az özönnövényeknek a visszaszorítsa, és az erdők regenerációs folyamatának támogatása tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével. Az ENSZ békenagykövete a magyarországi Jane Goodall Intézet meghívására érkezett Budapestre. Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) elnevezésű programja a gyerekek környezettudatos nevelésével és bátorításával foglalkozik.
Szerző
Témák
Jane Goodall

Kitiltották a marhahúst egy londoni főiskoláról

Publikálás dátuma
2019.08.13. 10:51

Fotó: Shutterstock
A Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, ahol a klímaváltozás jegyében a marhahús értékesítésének tilalma mellett megadóztatják a műanyagpalackos vizeket és nem támogatják az egyszerhasználatos műanyagok használatát sem.
Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola a klímaváltozás elleni harc jegyében, a Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, amely ilyen lépésre szánta el magát. A Londoni Egyetem részét képező intézmény teljes területén tilos lesz szeptembertől marhahúst árulni. Kivetnek továbbá egy kicsiny összegű adót a műanyagpalackos vizekre és nem támogatják az egyszerhasználatos műanyag használatát.
„Lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szerveteknek, intézményeknek szóló egyre terebélyesedő globális felhívást arra, hogy vegyék komolyan kötelezettségeiket a klímaváltozás megállításra” – mondta Frances Corner, az intézmény vezetője. 
„A személyzet és a diákok eltökéltek arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, változtassanak a szénlábnyom drasztikus csökkentése érdekében”

– tette hozzá.

Az intézmény célja, hogy megújuló energiára álljon át, szénsemlegessé váljon, azaz ne legyen több a szénkibocsátása annál, amit ellensúlyozni tud 2025-re.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) múlt héten közzétett legújabb jelentésében növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja, ez ugyanis csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét. A jelentés szerzői szerint ha az emberek változtatnak táplálkozási, élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót a klímaváltozás súlyosabb hatásaitól.
A Goldsmith a tilalom elrendelésével csatlakozott egy sor vállalathoz és szervezethez, amely eltanácsol a húsfogyasztástól. Júliusban a WeWork nevű, 22 országban működő irodamegosztó globális társaság volt az egyik első nemzetközi nagyvállalat, amely betiltotta munkatársainak húst tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.
Szerző