Lassan leomlik a Notre Dame boltozata, amíg az ólom-veszély miatt áll a munka

Publikálás dátuma
2019.08.14. 17:05

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Patthelyzet a felújításon: nehezen viseli a szerkezet a kánikulát, a munkások egészségére viszont a huszártorony több száz tonna ólma jelent komoly veszélyt.
Még mindig az összeomlás veszélye fenyegeti a leégett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a "szükséghelyzet" indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését - emlékeztetett szerdán a kulturális minisztérium.
"Az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt"

- hangsúlyozta a tárca. Az április 17-én kitört óriás tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében - mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában - lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és megvan a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat.
A munkákat várhatóan hétfőn kezdik újra.

"Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve" - magyarázta a minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.
Témák
Notre Dame

Megválasztották a legjobb adriai nyaralóhelyet

Publikálás dátuma
2019.08.14. 16:08

Fotó: Frank Fell/robertharding / AFP
44 éve minden évben teszteli az adriai tengerpart nyaralóhelyeit egy horvát turisztikai újság. A tavalyihoz hasonlóan az idei legjobbnak választott is Korčula szigetén található.
1975 óta választják meg a Večernji list cím horvát lap szakértői a horvát tengerpart legjobb nyaralóhelyeit. A Turisztikai őrjárat ellenőrei inkognitóban keresik fel az adriai tengerpart üdülőhelyeit, majd szavazással döntenek a legjobbról. Az értékelés során figyelembe veszik, hogy melyik nyaralóhely kínálja a legjobb kombinációt a strandokat, az étkezési lehetőségeket, a rendezettséget és a látképet, panorámát tekintve, valamint mérlegelik a napközbeni és az éjszakai programkínálatot is – írta a 24.hu
Az idei húsz helyszín közül a tavalyihoz hasonlóan a szintén Korčula szigetén található kisváros, Lumbarda lett a győztes. Korábban Korčula városa mellett nyert már Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir és Vis is. 
Az indoklás szerint Lumbarda olyannak őrizte meg a környezetét, amilyet ritkán lehet ma már Horvátországban találni. „Itt magadat hallod meg, a saját gondolataidat. Rájössz, hogy nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért dolgozol, hogy olyan helyeken élhess – és azt meg is engedhesd magadnak – mint Lumbarda.”
Szerző

Hongkong körül „gyakorlatoznak” a kínaiak

Publikálás dátuma
2019.08.14. 16:01
2019. augusztus 12-én készített műholdképen feltehetően a kínai biztonsági erők járművei állnak a Sencseni-öböl Sportközpont arénájában
Fotó: MTI/AP
Műholdfelvételek tanúsága szerint több száz páncélozott járművet vontak össze a kínaiak egy sencseni stadionban és annak környékén, nem messze Hongkongtól, ahol hónapok óta folynak tüntetések.
A Maxar űrtechnológiai cég WorldView szolgáltatása révén olyan műholdfelvételek láthatók, amelyek szerint legkevesebb ötszáz katonai jármű parkol a Sencseni Öböl Sportközpont futballpályájának füvén, illetve a környéken. A kínai állami média szerint a Népi Fegyveres Rendőrség elnevezésű félkatonai szervezet – a kínai „munkásőrség” - járműveiről van szó, és korábban betervezett gyakorlat folyik, aminek semmi köze a hongkongi eseményekhez.  A pekingi vezetés mindazonáltal úgy fogalmazott a minap, hogy a brit gyarmati uralom alól kínai fennhatóság alá 1997-ben visszakerült városban „a terrorizmus csírái kezdenek mutatkozni”.  A hétmillió lakosú Hongkong az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A tiltakozók azonban úgy látják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat. A tüntetéshullám kiváltója az az időközben felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont a kiadatási törvénymódosítási tervezet volt, amely a bírálók szerint megfosztaná a menedékjogtól a kínai bűnüldöző hatóságok által kiadni kért személyeket. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik. A Maxar-felvételek közzététele előtt Donald Trump amerikai elnök azt közölte egyik Twitter-bejegyzésében, hogy a hírszerzés arról tájékoztatta őt, a kínaiak csapat-összevonást hajtanak végre Hongkong mellett. 
Amerikai elemzők megállapítják: Peking eddig tartózkodott attól, hogy magába a városba számottevő rendőri vagy katonai erősítést vezényeljen, illetve hogy a Népi Felszabadító Hadsereg hongkongi laktanyájában mozgósítást rendeljen el. Az ilyen lépés ugyanis egyfelől szétzúzná azt a benyomást, hogy Hongkongban érdemes befektetni, másfelől annak bizonyítéka lenne, hogy Kína vezetése az elmúlt 22 év alatt sem tudta elfogadtatni magát a hongkongiakkal.  Az AP amerikai hírügynökség mindemellett úgy tudja, hogy a hongkongi rendőrséget valamelyest megerősítették a szárazföldről jött kínai rendőrökkel, és vannak olyan feltételezések, hogy a kínai állambiztonsági szervek provokátorokat helyeztek el a tiltakozók között, akik szükség esetén gondoskodnának annak alátámasztásáról, hogy a tiltakozók erőszakos cselekményeket követnek el, ami ellen a hatóságoknak fel kell lépniük. Kedden történt is erre utaló eset: tiltakozók egy csoportja elfoglalta a hongkongi repülőtér indulási terminálját, mire a rohamrendőrség gumibotokkal és paprikaspray-vel oszlatta fel a tömeget.
Frissítve: 2019.08.14. 16:06