Vasfüggöny mögé zárja tudósait Oroszország

Publikálás dátuma
2019.08.14. 18:11
Mihail Kotyukov, Vlagyimir Putyin és Vlagyimir Fortov az Orosz Tudományos Akadémia elnöke
Fotó: Michael Klimentyev /
Éberség kell a Kreml szerint, mert a külföldi szakszolgálatok folyamatosan a fiatal kutatók után kémkednek. Az illetékes tárca friss rendelete viszont még szerintük is túlzás.
Enyhén szólva is nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében az orosz közoktatási és tudományügyi tárcának az a sajtóban megjelent rendelete, amely azt "tanácsolta" az állami elemzőközpontok, kutatóintézetek munkatársainak, hogy korlátozzák kapcsolataikat külföldi kollégáikkal. A kéthetente megjelenő Troickij Variant című lap által kedden közölt rendelet értelmében
  • a tudományos intézetek vezetőinek öt nappal előre kell értesíteniük a tárcát a külföldi tudósok látogatásáról;
  • a megbeszéléseikről utólag be kell számolniuk;
  • a találkozón legalább két orosznak kell jelen lennie;
  • és az orosz tudósok szabad idejükben is csak munkahelyi felettesükkel egyeztetve találkozhatnak külföldi kollégáikkal.
A minisztérium azt is akarja, hogy a külföldiek az információ gyűjtésének és feldolgozásának műszaki eszközeit kizárólag - meg nem nevezett - nemzetközi szerződések által körülírt esetekben használhassanak.
Az újságban Alekszandr Fradkov az orosz akadémia egyik gépészettudományi laboratóriumát vezető tudós nyílt levélben szólította a tárcavezetőt, Mihail Kotyukovot, hogy vonja vissza a rendelkezést. Indoklása szerint
a szovjet stílusú ukáz nemhogy nem erősíti az ország biztonságát, de árt az orosz tudománynak, annak elszigetelődéséhez vezet.

A nyílt levél szerint a rendelet továbbá lejáratja a hatóságokat és akadályozza annak a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött feladatnak a megvalósítását, hogy Oroszország vezető tudományos hatalommá váljon.
A közoktatási minisztérium válaszul azt közölte, hogy a rendelet nem "utasítás", csupán "ajánlás". A tárca tagadta, hogy célja a tudósok ellenőrzés alá vonása volna.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hárította a kérdésben az ország vezetésének felelősségét. Szerdán újságíróknak azt ígérte, hogy az elnöki hivatal ki fogja deríteni a közoktatási tárcánál a rendelet részleteit. Mint mondta, nem ismeri a dokumentumot, de a kérdezői által ismertetett részletek alapján "túlzásnak" nevezte azt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy
nem árt egy bizonyos fokú éberség, mert "a külföldi szakszolgálatok nem alszanak, és a tudományos ipari kémkedést senki sem szüntette meg".

Szavai szerint az ilyen kémkedés a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában folyik, különösen a fiatal tudósok ellen.

Hazaárulással vádolt tudósok

Az orosz tudományos életben nagy port vert fel, hogy tavaly júliusban letartóztatták és hazaárulással vádolták meg Viktor Kudrjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMas) veterán munkatársát. A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról.
Idén nyáron Kudrjavcev egyik kollégáját, Roman Kovaljovot, CNIIMas Hőcsere- és Aerodinamikai Központjának vezetőjét vádolták meg hazaárulással.

Lassan leomlik a Notre Dame boltozata, amíg az ólom-veszély miatt áll a munka

Publikálás dátuma
2019.08.14. 17:05

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Patthelyzet a felújításon: nehezen viseli a szerkezet a kánikulát, a munkások egészségére viszont a huszártorony több száz tonna ólma jelent komoly veszélyt.
Még mindig az összeomlás veszélye fenyegeti a leégett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a "szükséghelyzet" indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését - emlékeztetett szerdán a kulturális minisztérium.
"Az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt"

- hangsúlyozta a tárca. Az április 17-én kitört óriás tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében - mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában - lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és megvan a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat.
A munkákat várhatóan hétfőn kezdik újra.

"Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve" - magyarázta a minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.
Témák
Notre Dame

Megválasztották a legjobb adriai nyaralóhelyet

Publikálás dátuma
2019.08.14. 16:08

Fotó: Frank Fell/robertharding / AFP
44 éve minden évben teszteli az adriai tengerpart nyaralóhelyeit egy horvát turisztikai újság. A tavalyihoz hasonlóan az idei legjobbnak választott is Korčula szigetén található.
1975 óta választják meg a Večernji list cím horvát lap szakértői a horvát tengerpart legjobb nyaralóhelyeit. A Turisztikai őrjárat ellenőrei inkognitóban keresik fel az adriai tengerpart üdülőhelyeit, majd szavazással döntenek a legjobbról. Az értékelés során figyelembe veszik, hogy melyik nyaralóhely kínálja a legjobb kombinációt a strandokat, az étkezési lehetőségeket, a rendezettséget és a látképet, panorámát tekintve, valamint mérlegelik a napközbeni és az éjszakai programkínálatot is – írta a 24.hu
Az idei húsz helyszín közül a tavalyihoz hasonlóan a szintén Korčula szigetén található kisváros, Lumbarda lett a győztes. Korábban Korčula városa mellett nyert már Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir és Vis is. 
Az indoklás szerint Lumbarda olyannak őrizte meg a környezetét, amilyet ritkán lehet ma már Horvátországban találni. „Itt magadat hallod meg, a saját gondolataidat. Rájössz, hogy nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért dolgozol, hogy olyan helyeken élhess – és azt meg is engedhesd magadnak – mint Lumbarda.”
Szerző