irodalom;Herczeg Ferenc;

2019-08-15 17:13:56

Kásler Miklós saját hatáskörben megalapította a Herczeg Ferenc-díjat, amit évente két írónak adnak majd át

A Magyar Közlöny szerdai számában bújt meg az új irodalmi elismerés létrehozásáról szóló EMMI-rendelet, így Herczeg Ferenc nevét már két díj is viseli. A korábbit a közmédia alapította saját közéleti újságíróinak elismerésére.

Új állami irodalmi díjat alapított saját hatáskörben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, ezzel az általa kiadható állami-művészeti elismerések száma húszra nőtt, amelyek között már eddig is volt irodalmi díj, összesen három: a Gérecz Attila-, a József Attila- és a Márai Sándor-díj.

A frissen létrehozott elismerést Herczeg Ferencről nevezték el, aki a Horthy-korszakban a rendszer által is támogatott írófejedelemként élt, 1945 után azonban mellőzték, elhallgattatták.

Takaró Mihály irodalomtörténész – aki a korszakos Nyugat folyóiratot kis zsidó lapocskának nevezte, de megkérdőjelezte már Kertész Imre magyarságát, az antiszemitizmusáról ismert Nyírő Józsefet és Tormay Cécile-t azonban zseninek tartja – általában elsőként említi Herczeg Ferenc nevét azok között, akiket szívesen látna újra mind az irodalmi kánonban, mind az alaptantervben.

Utóbbival kapcsolatban Takaró még külön is tehet valamit, hiszen hosszúra nyúlt tagadás után kiderült, mégis ő felel azért, hogy az új oktatási vezérfonal humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet.

Az új irodalmi díj a Magyar Közlönyben lehozott rendelet szerint Herczeg Ferenc szellemi és irodalmi örökségét méltóképpen képviselő kiemelkedő fikciós vagy dokumentarista jellegű történeti irodalmi – történetírói, történelmi regény vagy történelmi dráma írói – teljesítmény elismerésére adományozható. Átadására minden év március 15-e alkalmából kerül sor (ez alól az idei év kivétel, ugyanis október 23-án már át is adják).

Évente legfeljebb kettő adományozható belőle, a díj adományozására javaslatot tevő bizottság tagjait a miniszter négy évre kéri fel. A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap. Az emlékérem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 90 mm, vastagsága 9 mm, Györfi Sándor szobrászművész alkotása. Első oldalán középen Herczeg Ferenc domború arcképét ábrázolja, és azon „HERCZEG FERENC-DÍJ” félkörívű felirat található.

A díjhoz pénzjutalom is jár, ennek összege az illetményalap (jelenleg 38 ezer 650 forint) harmincszorosának megfelelő összeg. Vagyis ha most megkapja valaki az elismerést, akkor 1 millió 159 ezer 500‬ forintot vihet vele haza.

Ha valaki úgy nyilatkozik, hogy nem veszi át (ami nem egyenlő a visszautasítással), annak oda sem ítélik.

Egyébként már létezik egy Herczeg Ferenc-díj, amit a közmédia alapított saját közéleti újságíróinak elismerésére, és ezt is március 15. alkalmából adják át.