Nem ért véget kedden a Sziget: a fesztiválozó turisták a ferihegyi reptéren aftereznek

Publikálás dátuma
2019.08.15. 19:08

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A külföldi vendégek nagy része nem tud azonnal hazautazni a fesztivál után, sokan közülük napokat töltenek a terminálépületben.
Véget ért Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnépszerűbb zenei fesztiválja, a Sziget fesztivál. A több mint félmillió látogatót vonzó rendezvény a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megforduló utasok számán is meglátszik: az elmúlt héten átlagosan napi 53 ezer utast kezelt Budapest Airport – idézi a reptér közleményét a hvg.hu. Az igazi kihívást azonban nem az érkező, sokkal inkább a fesztivál után hazainduló utasok kezelése jelenti – állítja a Budapest Airport. A záró nap után ugyanis bizonyos értelemben a repülőtér is a fesztivál helyszínévé válik: több száz külföldi fiatal piheni ki a Sziget fáradalmait a repülőtéren. Ennek részben az az oka, hogy csak néhány nappal a kapuzárást követően indul a legkorábbi járat az adott desztinációba, de az is előfordul, hogy a nagy érdeklődés miatt nem mindenkinek jut repülőjegy az első haza induló repülőgépre. A Budapest Airport minden évben dedikált pihenőhelyek kijelölésével és gyakoribb takarítással készül annak érdekében, hogy a repülőtér üzemelése ebben a csúcsidőszakban is zavartalan legyen. Az ilyenkor a szokásosnál telítettebb terminálépületben az utasok eligazításában a rendőrség, illetve a repülőtér-üzemeltető által alkalmazott biztonsági cég is segíti a Budapest Airport munkáját. A fesztiválszezonban a poggyászok feladása is a szokásostól eltérő gyakorlatot igényel: mivel a legtöbben hátizsákkal érkeznek az országba, a Budapest Airport 20 000 darab erős nejlon zsákot szerzett be. Ezekbe csomagolják a visszaindulás alkalmával a hátizsákkal utazók a táskákat, hogy a lelógó hevederek, szíjak és egyéb kiegészítők ne okozzanak fennakadást a csomagszállító rendszerben.
Szerző

Lassan melegszik az idő, de pénteken még zivatar és erős szél lehet

Publikálás dátuma
2019.08.15. 18:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tizennégy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.
A hosszú hétvégén többnyire száraz, napról napra melegedő időre készülhetünk, de pénteken még számíthatunk csapadékra – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Az előrejelzés szerint a változóan felhős ég mellett szűrt napsütésre számíthatunk, de délelőtt inkább nyugaton és középen, délután keleten időszakosan zárt is lehet a felhőzet. A Tiszántúl kivételével szórványosan várható csapadék. A zivatarok veszélye miatt a fővárosra és Pest, BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, SomogyJász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az előrejelzés szerint hajnalban, reggel a Dunántúl északnyugati részein már kis eséllyel kialakulhat egy-egy zivatar, majd napközben főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén, Északi-középhegységben várhatók szórványosan zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon ekkor kisebb az esélye zivatar kialakulásának, a Tiszántúlon pedig nem valószínű villámtevékenység. A zivatarokat intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés, esetleg kisebb szemű jég kísérheti. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 16 fok között alakul, de északon a völgyekben, illetve az alföldi homokhátságokon 8, 9 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között valószínű. 
Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható, csapadék általában nem valószínű, de az északkeleti megyékben egy-egy zápor esetleg lehet. A délnyugati szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, máshol azonban gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható. Vasárnap túlnyomóan napos idő várható kevés fátyolfelhővel, csapadék nem lesz. A déli szél megélénkül, a Fertő környékén meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.
Hétfőn többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható, de az északnyugati megyékben már gomolyfelhős ég valószínű, és ott este egy-egy zápor, zivatar már előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között várható. 
Kedden az északi határsáv mentén már megnövekedhet kissé a felhőzet, és ott helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.
Szerző
Frissítve: 2019.08.15. 19:46

Független jelölt mögött az ellenzék Sopronban

Publikálás dátuma
2019.08.15. 18:20
Dr Varga Norbert
Fotó: Wikipedia
Varga Norbertet a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja.
Sopron nagyjából egy 60 ezres város normatívájával rendelkezik, miközben 100 ezernél is többen lakják – állította lapunknak Varga Norbert, a város ellenzéki polgármester-jelöltje. A független aspiráns ugyanis úgy véli, a város lélekszáma és a statisztikailag megállapított létszám köszönőviszonyban sincs egymással. – Nem azzal van probléma, hogy Sopronba érkeznek Kelet-Magyarországról, hanem azzal, hogy több tízezren nem regisztrálnak a város lakójaként. Emiatt viszont sokkal kevesebb támogatást utal az állam, mint amennyi a valós lélekszám alapján járna – fogalmazott.
Varga Norbertet a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja. A pártok a város 12 választókerületében is összefognak. A  45 éves jelölt egyébként aktív szervezője volt a Polgári Köröknek és évekig vezette a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének soproni szervezetét.
– A Polgári Körök célja az volt, hogy civil mozgást hozzanak Magyarországra és enyhítsék azt a demokrácia deficitet, hogy a pártpolitika teljes mértékben uralja a társadalmat. Igényeink voltak a Fidesz felé, ezt nem teljesítették, ezért távolodtam el a köröktől – mondta Varga. A Keresztény Értelmiségek Szövetsége pedig a jelölt szerint azért jött létre, hogy megjelenítse a krisztusi értékeket, amelyek az ateista, vagy más vallású embereknek is hasznosak. 2010-ben lépett ki az egyesületből, mert az „szűk pártpolitikai feladatba csúszott bele, márpedig egy párt nem sajátíthatja ki a keresztény értékeket.”
Szerző
Témák
Sopron ellenzék