Előfizetés

Eddig ezerhétszáz ferencvárosi szavazott

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.08.15. 20:21

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Négy helyszínen lehet voksolni a IX. kerületben, a legtöbb érdeklődőt az Ecseri téri és a Ferenc téri sátor vonzotta.
Csaknem 1700-an szavaztak a ferencvárosi előválasztás első két napján – derült ki a szervezők statisztikáiból. Az esemény szerda reggel kezdődött, a ferencvárosiak péntek délután két óráig választhatnak a momentumos Jancsó Andrea és a független Baranyi Krisztina közül. A győztes lesz a fideszes Bácskai János ellenzéki kihívója. Jancsó Andrea egyébként már ezer fős részvételnek is örült volna, míg Baranyi Krisztina kétezer résztvevőnél jelölte meg ugyanezt. A nyitó napon – mint arról írtunk – szerény volt az érdeklődés, de a jelöltek és a stábjaik is abban bíztak: beindul majd az esemény. (Jancsót a Momentumon kívül az MSZP és a Jobbik támogatja, míg Baranyi mögött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP sorakozott föl. Érdekesség, hogy a szavazólapon mindkettőjük nevénél szerepel a Párbeszéd logója is.) Voksolni egyébként négy helyszínen lehet a IX. kerületben, a legtöbb érdeklődőt az Ecseri téri (484) és a Ferenc téri sátor (463) vonzotta. A Mester utcánál 388-an, míg a Ferenc körúton 303-an nyilvánítottak véleményt. A szervezők feltüntették azt is, hogy 16-an igényeltek mozgóurnát. A második nap egyébként a négy helyszínből háromnál erősebb volt a kezdésnél, egyedül a Ferenc körúton lankadt az érdeklődés. A tervek szerint péntek délután már eredményt is hirdetnek, a vesztes pedig – a nehezen összehozott megállapodás alapján – beáll a győztes mögé.  

Így változik a közlekedés a hosszú hétvégén

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.15. 19:46
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Volánbusz és a MÁV járatai mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetrendjében is jelentős eltérések lesznek.
Változik a közösségi közlekedés menetrendje az augusztus 20-ai állami ünnepek miatt. A BKK közleményében azt írja, hogy már pénteken és a hétvégén is lesznek olyan járatok, amelyek a megszokottól eltérően közlekednek a budai és a pesti fő közlekedési útvonalak, valamint Duna-hidat is érintő lezárások miatt. A BKK azt a javasolja, hogy a belvárosi rendezvényeket, így a tűzijáték helyszínét is tömegközlekedéssel közelítsék meg az érdeklődők. Péntek estétől lezárják a Lánchidat, valamint a Várkert Bazár környéki utcákat, az Alagutat és a Fő utcát a Halász utcától. Az elmúlt évekhez hasonlóan lezárják az alsó rakpartokat: a Budai alsó rakpartot a Margit híd és Petőfi híd közötti szakaszon, míg a pesti alsó rakpartot a Havas utcától a Margit hídig. Péntek este a 16-os buszcsalád, a 105-ös és 990-es busz menetrendje változik, szombattól a 19-es, a 41-es és a 61-es villamos, valamint a 109-es busz közlekedik a megszokottól eltérően. A 2-es villamos hétfőn és kedden is rövidített útvonalon jár, a 15-ös és a 115-ös busz a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik, a D12-es hajó csak 11 és 19 óra között jár. Az esti tűzijáték miatt kedd késő délutántól a Margit híd-Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó utca-Erzsébet híd-Krisztina körút-Vérmező út-Margit körút által határolt területen életbe lépő jelentős korlátozások és a hidak lezárása miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje. Rövidített útvonalon, vagy terelve közlekedik a 4-es és 6-os villamos, az 5-ös, a 7-es és 133E, a 8E, a 9-es, a 11-es és 39-es, a 26-os, a 91-es, a 105-ös, a 109-es, a 110-es és 112-es, a 178-as és a 990-es busz. A MÁV közlése szerint a megnövekedett utasforgalom függvényében egyes InterCity vonatokat több kocsival közlekednek. Augusztus 18-án és 19-én az ünnepnapra, 20-án a vasárnapra, 21-én pedig a hétfői munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Volánbusz pedig tudatta, hogy szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti napnak megfelelő, hétfőn a szabadnapi, 20-án a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben.

Országszerte ellenőrzik a tűzijátékokat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy  a tűzoltók országszerte ellenőrzik az augusztus 20-ai tűzijátékok előzetes tervét, telepítését, a biztonsági távolság betartását, az oltóvízforrások helyét és a menekülési útvonalak kijelölését. Mukics Dániel arról is tájékoztatott: az augusztus 20-ai budapesti központi ünnepségen a társszervek mellett tűzoltók is biztosítják az uszályok, a Lánchíd, valamint a pesti és a budai rakpart és környékük biztonságát. A több ezer tűzijátékeszköz biztonságos felhasználását a helyszínen 55 tűzoltó felügyeli 16 járművel – tette hozzá. A közlemény szerint a Dunán három rohamcsónak, a Szent Flórián tűzoltóhajó és tűzoltóbúvárok állnak majd készenlétben. Mindemellett a katasztrófavédelem részt vesz a légi és vízi parádé, valamint a Szent Jobb körmenet biztosításában is. A szóvivő arra kér mindenkit, hogy ha tüzet, nem megfelelően működő tűzijátékot vagy visszahulló pirotechnikai terméket észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot vagy értesítse a helyszínen lévő tűzoltókat. Arról is beszámolt, hogy a katasztrófavédelem is képviselteti magát a központi rendezvény irányításáért felelős operatív törzsben, amely kedvezőtlen időjárás esetén le is állíttathatja a rendezvényt. Veszély esetén az ünnepség résztvevői kövessék a hangszórón keresztül, illetve a hatóságoktól és a biztonsági személyzettől érkező utasításokat.

A rendőrség szerint nem jogellenes a külföldiek éheztetése a tranzitzónában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 19:43
Illusztráció
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Saját költségen vetethetnek maguknak ételt a szociális munkásokkal, ami a rendelés másnapjára visznek be nekik – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda.
(...) az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna” – ezt írta a Nemzeti Nyomozó Iroda Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek, aki a magyar tranzitzónákban történt rendszeres éheztetések miatt tett feljelentést. A 444.hu cikkéből kiderül: a rendőrség visszadobta Szél feljelentését, és többek között ezzel érvelt, a magyar törvények nem írják elő, hogy ételt kellene adni a tranzitzónában lévő, „idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek” részére, így ha éheztetik is őket, az nem törvénysértés. A portál szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda a feljelentés elutasításában arra is kitért: az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyan eddig minden esetben arra kötelezte a magyar hatóságokat, hogy hagyják abba a külföldiek éheztetését, de ebből nem szabad általánosítani, és arra következtetni, hogy ezeknek az embereknek ételt kellene adnunk. Az EJEB által meghozott ideiglenes döntés ugyanakkor nem értelmezhető kiterjesztően, csak egyedi esetekre vonatkozik és ellenkező döntésig a hazai jogrendszer szerint kell eljárni – tette hozzá a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség arra is kitért, hogy a Szél által becsatolt bírósági iratokból, amikben a külföldiek nevét anonimizálták, és csak kezdőbetűvel jelölik, nem derül ki pontosan azoknak a külföldieknek a jogi státusza, akik nem kaptak enni a tranzitzónában. A rendőrség leszögezte, hogy a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, így az ott lévő emberek semmiképpen sem minősülnek fogvatartottnak, ez azért fontos, mert ha azok lennének, akkor muszáj lenne enni adni nekik. A feljelentésének elutasításában azt is írták, hogy a tranzitzónában tartózkodó külföldiek saját költségen vetethetnek maguknak ételt a szociális munkásokkal, ami a rendelés másnapjára visznek be nekik.