Elvették az Emmitől a Városliget átalakításának szervezését és lebonyolítását

Publikálás dátuma
2019.08.15. 21:48

Fotó: Városliget Zrt. / MTI
A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. eddig a minisztérium háttérintézményeként koordinálta a gigaprojektet, mostantól egyetlen ember felel érte. De nem ez az egyetlen változás.
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter magához vonta a Városliget teljes átalakítását szervező és lebonyolító Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, amely eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményei között szerepelt - szúrta ki a hvg.hu. A péntektől érvényes rendelettel Bártfai-Mager önmagát jelölte ki „az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló” személyként. A lap szerint ugyanez a rendelet tovább gyengíti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt is: közvetlenül Palkovics László innovációs és technológiai miniszter alá rendelik az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-t, valamint a jövőre létrehozandó Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Közhasznú Nonprofit Kft-t, amelyet a jövő évi költségvetési javaslat egyik melléklete „új, innovatív, egyedülálló egészségipari kutatóközpontként” nevezett meg. Ismét átszervezik a külföldi befektetéseket ösztönző és szervező szervezetet is. A külgazdasági és külügyminiszter alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség szeptember 1-től költségvetési szerv helyett nonprofit gazdasági társaságként működik. A név marad, csak a HIPA angol rövidítést teszik hozzá, és a feladatok is csaknem azonosak azzal, amit a 2014-es átszervezéskor meghatároztak. Új megfogalmazás csak annyi, hogy a HIPA „befektetésösztönzési fókuszú beszállítófejlesztési tevékenységet végez, növelve ezzel a kis- és középvállalkozások nemzetközi versenyképességét”. Viszont az eddigi dolgozók kormányzati jogviszonya munkaviszonnyá alakul. A részvénytársasági formában bizonyára jobban lehet ösztönözni a befektetésösztönzőket, de elküldeni is könnyebb lesz őket. 
Szerző

Eddig ezerhétszáz ferencvárosi szavazott

Publikálás dátuma
2019.08.15. 20:21

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Négy helyszínen lehet voksolni a IX. kerületben, a legtöbb érdeklődőt az Ecseri téri és a Ferenc téri sátor vonzotta.
Csaknem 1700-an szavaztak a ferencvárosi előválasztás első két napján – derült ki a szervezők statisztikáiból. Az esemény szerda reggel kezdődött, a ferencvárosiak péntek délután két óráig választhatnak a momentumos Jancsó Andrea és a független Baranyi Krisztina közül. A győztes lesz a fideszes Bácskai János ellenzéki kihívója. Jancsó Andrea egyébként már ezer fős részvételnek is örült volna, míg Baranyi Krisztina kétezer résztvevőnél jelölte meg ugyanezt. A nyitó napon – mint arról írtunk – szerény volt az érdeklődés, de a jelöltek és a stábjaik is abban bíztak: beindul majd az esemény. (Jancsót a Momentumon kívül az MSZP és a Jobbik támogatja, míg Baranyi mögött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP sorakozott föl. Érdekesség, hogy a szavazólapon mindkettőjük nevénél szerepel a Párbeszéd logója is.) Voksolni egyébként négy helyszínen lehet a IX. kerületben, a legtöbb érdeklődőt az Ecseri téri (484) és a Ferenc téri sátor (463) vonzotta. A Mester utcánál 388-an, míg a Ferenc körúton 303-an nyilvánítottak véleményt. A szervezők feltüntették azt is, hogy 16-an igényeltek mozgóurnát. A második nap egyébként a négy helyszínből háromnál erősebb volt a kezdésnél, egyedül a Ferenc körúton lankadt az érdeklődés. A tervek szerint péntek délután már eredményt is hirdetnek, a vesztes pedig – a nehezen összehozott megállapodás alapján – beáll a győztes mögé.  
Szerző
Frissítve: 2019.08.15. 20:29

Így változik a közlekedés a hosszú hétvégén

Publikálás dátuma
2019.08.15. 19:46
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Volánbusz és a MÁV járatai mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetrendjében is jelentős eltérések lesznek.
Változik a közösségi közlekedés menetrendje az augusztus 20-ai állami ünnepek miatt. A BKK közleményében azt írja, hogy már pénteken és a hétvégén is lesznek olyan járatok, amelyek a megszokottól eltérően közlekednek a budai és a pesti fő közlekedési útvonalak, valamint Duna-hidat is érintő lezárások miatt. A BKK azt a javasolja, hogy a belvárosi rendezvényeket, így a tűzijáték helyszínét is tömegközlekedéssel közelítsék meg az érdeklődők. Péntek estétől lezárják a Lánchidat, valamint a Várkert Bazár környéki utcákat, az Alagutat és a Fő utcát a Halász utcától. Az elmúlt évekhez hasonlóan lezárják az alsó rakpartokat: a Budai alsó rakpartot a Margit híd és Petőfi híd közötti szakaszon, míg a pesti alsó rakpartot a Havas utcától a Margit hídig. Péntek este a 16-os buszcsalád, a 105-ös és 990-es busz menetrendje változik, szombattól a 19-es, a 41-es és a 61-es villamos, valamint a 109-es busz közlekedik a megszokottól eltérően. A 2-es villamos hétfőn és kedden is rövidített útvonalon jár, a 15-ös és a 115-ös busz a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik, a D12-es hajó csak 11 és 19 óra között jár. Az esti tűzijáték miatt kedd késő délutántól a Margit híd-Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó utca-Erzsébet híd-Krisztina körút-Vérmező út-Margit körút által határolt területen életbe lépő jelentős korlátozások és a hidak lezárása miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje. Rövidített útvonalon, vagy terelve közlekedik a 4-es és 6-os villamos, az 5-ös, a 7-es és 133E, a 8E, a 9-es, a 11-es és 39-es, a 26-os, a 91-es, a 105-ös, a 109-es, a 110-es és 112-es, a 178-as és a 990-es busz. A MÁV közlése szerint a megnövekedett utasforgalom függvényében egyes InterCity vonatokat több kocsival közlekednek. Augusztus 18-án és 19-én az ünnepnapra, 20-án a vasárnapra, 21-én pedig a hétfői munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Volánbusz pedig tudatta, hogy szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti napnak megfelelő, hétfőn a szabadnapi, 20-án a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben.

Országszerte ellenőrzik a tűzijátékokat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy  a tűzoltók országszerte ellenőrzik az augusztus 20-ai tűzijátékok előzetes tervét, telepítését, a biztonsági távolság betartását, az oltóvízforrások helyét és a menekülési útvonalak kijelölését. Mukics Dániel arról is tájékoztatott: az augusztus 20-ai budapesti központi ünnepségen a társszervek mellett tűzoltók is biztosítják az uszályok, a Lánchíd, valamint a pesti és a budai rakpart és környékük biztonságát. A több ezer tűzijátékeszköz biztonságos felhasználását a helyszínen 55 tűzoltó felügyeli 16 járművel – tette hozzá. A közlemény szerint a Dunán három rohamcsónak, a Szent Flórián tűzoltóhajó és tűzoltóbúvárok állnak majd készenlétben. Mindemellett a katasztrófavédelem részt vesz a légi és vízi parádé, valamint a Szent Jobb körmenet biztosításában is. A szóvivő arra kér mindenkit, hogy ha tüzet, nem megfelelően működő tűzijátékot vagy visszahulló pirotechnikai terméket észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot vagy értesítse a helyszínen lévő tűzoltókat. Arról is beszámolt, hogy a katasztrófavédelem is képviselteti magát a központi rendezvény irányításáért felelős operatív törzsben, amely kedvezőtlen időjárás esetén le is állíttathatja a rendezvényt. Veszély esetén az ünnepség résztvevői kövessék a hangszórón keresztül, illetve a hatóságoktól és a biztonsági személyzettől érkező utasításokat.