Előfizetés

Illóolajokkal is elriaszthatjuk a szúnyogokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.17. 14:14

Fotó: GODONG/BSIP / AFP
Ha a bolti elfogyott vagy nem használ, illóolajokat is bevethetünk a gyérítés ellenére is támadó vérszívók távoltartására.
A boltokban kapható szúnyogriasztó szerek között - ha éppen nem fogynak el - ugyan van hatékony, ha ezeket nem tartjuk elég környezet- és testbarátnak, természetes anyagokkal is megpróbálhatjuk elijeszteni a vérszívókat. A Healthline összeállításában szerepel néhány olyan illóolaj, amelyet párologtatóba téve vagy hígítva bőrre kenve is alkalmazhatunk. 
Fontos, hogy az illóolajokat közvetlenül ne érintkezzenek a bőrrel. Általában 1 deciliter olajba vagy vízbe 1 milliliter illóolajat kell tenni. Először mindig ajánlott kipróbálni a szert a bőrünk egy kisebb felületén, majd ha 1-2 óra múlva nincs allergiás reakció, akkor használjuk az egész testünkön.

Citromos eukaliptuszolaj

Egy új kutatás szerint az a szer, amelyik 32 százalékban tartalmazza a citromos eukaliptuszolajat, több mint 95 százalékos védelmet biztosít a szúnyogok ellen mintegy három órán keresztül. Házi készítéshez 10:1 arányban kell napraforgóolajat és a citromos eukaliptuszolajat (vietnámi eukaliptusz) keverni, amit aztán – 3 éves kor felett - bőrre is lehet kenni.

Levendulaolaj

Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, gombaölő és immunrendszer-erősítő hatása mellett, erős illatának köszönhetően rovarok ellen is bevethető. A termesztett vagy vásárolt levendula leveleit szétmorzsolva az olaját elkenhetjük a bőrön. Úgy is működik, ha az olajat száraz, tiszta rongydarabra csepegtetjük és bedörzsöljük magunkat.

Fahéjolaj

Szakemberek szerint a fahéj illóolaja képes elpusztítani a tigrisszúnyog petéit is, a kifejlett példányokat pedig elriasztja. A fahéjolajat vízben kell elkeverni, 1 deciliterbe 1 milliliternyit. A keveréket ruhára, bőrre kárpitra és növényekre is lehet fújni. Hígítás nélkül viszont ne használjuk.

Kakukkfűolaj

A fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és a bőr vérkeringését serkentő hatásairól ismert kakukkfű még a maláriaszúnyogokat is távol tartja. Illóolajából védőolajat és spray-t is lehet készíteni. Előbbihez olíva- vagy jojobaolajat használjunk alapnak, amelynek fél deciliterébe 2 milliliternyi kakukkfűolajat kell csepegtetni. A spray-hez egy deciliter vízhez fél milliliter kakukkfűolajat kell adni. Kutatások szerint az égő kakukkfű 85 százalékos védelmet nyújt a rovarok ellen egy-másfél órán keresztül, ezért szórjunk a tűzbe néhány levelet.

Citromfű

A leveleiből készített illóolaj görcsoldó és idegnyugtató hatásáról ismert, de véd a szúnyogoktól is, nem véletlen, hogy rovarriasztó szerek alapanyagaként használják. A citromfű-illatgyertyák szintén segítenek távol tartani a vérszívókat. 

Teafaolaj

Az Ausztráliából származó teafaolaj elsősorban fertőtlenítő, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásai miatt népszerű, de friss kutatások szerint a szúnyogok, a legyek és a muslincák ellen is védelmet nyújt.
Ha mégis begyűjtöttünk néhány csípést, dörzsöljük be almaborecettel, vagy tegyünk rá nyers hagymát, fokhagymát. Ezek enyhítik a viszketést, és védenek az elfertőződéstől is. Ha a csípések vérezni kezdenek, esetleg gennyes váladék keletkezik bennük, hőemelkedés alakul ki, érdemes orvoshoz fordulni, mert allergiára, fertőzésre utalhat.

Mégsem jobbak a nők a többfelé figyelésben

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.17. 10:10

Fotó: Eugenio Marongiu/Image Source / AFP
Mindkét nem rosszul teljesít a megosztott figyelem terén - állapította meg egy német kutatócsoport.
Az Aacheni Egyetem kutatócsoportja Patricia Hirsch vezetésével 48 férfival és 48 nővel végzett teszteket. A kutatás eredményeként megállapították, hogy mindkét nem egyaránt lassabb és kevésbé pontos, ha az a követelmény, hogy egyszerre két dologgal foglalkozzon. A tesztekben párhuzamosan betűkkel és számokkal kellett feladatokat megoldaniuk a résztvevőknek. A Plos One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy 
nem találtak különbséget a nemek között.

Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy korábban készültek olyan tanulmányok, amelyek más eredményre jutottak. Igaz olyanok is, amelyek szintén nem találtak nemek szerinti különbséget. 
Néhány kérdésben a nők bizonyultak jobbnak, másokban viszont a férfiak

- számoltak be az Aacheni Egyetem kutatói.

 A tesztek során arra kérték a résztvevőket, hogy a képernyőn feltűnő betűkről állapítsák meg, hogy magánhangzók vagy mássalhangzók, a számoknál pedig azt, hogy párosak vagy páratlanok. Egyes tesztekben egyszerre kellett a két feladatot elvégezni, máskor gyors egymásutánban váltakoztak a betűs és számos feladatok.
"Eredményeink nem igazolták azt a széles körben elfogadott megítélést, hogy a nők jobbak a megosztott figyelem terén, mint a férfiak"

- szögezték le a kutatók.

Hirsch három hétköznapi kategóriát állított fel: a munkamemória frissítése, az egyik feladatról a másikra váltás és az irreleváns információ kiszűrése. Az első kategóriára példa a vezetés közben egyik sebességzónából a másikba való átlépés. A másikra a váltás az e-mail írásról a telefonálásra. A harmadikra pedig a közlekedési lámpánál a kanyarodási lehetőség figyelmen kívül hagyása, ha az ember egyenesen halad tovább.
A kutatók elismerték, hogy a tesztek csak bizonyos feladatokban vizsgálták a két nem figyelemmegosztását, úgyhogy más típusú feladatokra nem érvényesek a megállapításaik. A tanulmány elkészítésében részt vevő Lutz Jaencke, a Zürichi Egyetem neuropszichológusa azonban rámutatott, hogy az evolúció szempontjából nem lenne logikus, hogyha eltérés lenne a két nem között. "Genetikailag nem igazolható, hogy a homo sapiens női egyedei 150 ezer évvel ezelőtt úgy lettek volna beprogramozva, hogy alapvetően jobbak legyenek a megosztott figyelem terén, mint a férfiak. Ez teljesen értelmetlen" - hangsúlyozta Jaencke.
"A megosztott figyelem olyasmi, amiben mi emberek egészen rosszul tudunk teljesíteni. Az emberi agy úgy van tervezve, hogy az előtte levő dologra koncentráljon. El kell nyomnia a nem fontos információkat ahhoz, hogy a fontossal tudjon foglalkozni" - fűzte hozzá. 
Jaencke arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi tanulmányok közül, azok, amelyek különbséget találtak a nemek között a figyelemmegosztás terén, nagy visszhangot kaptak, míg azok, amelyek nem találtak különbséget a két nem között, sokszor nem is kerültek nyilvánosságra.

Megemelkedhet a vércukorszint a leégéstől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 14:14
Illusztráció
Fotó: MICHAEL REICHEL / AFP
A cukorbetegeknek melegben jobban kell figyelniük az állapotukra, mert ingadozhat a vércukorszintjük.
A nyaralni készülő cukorbetegeknek néhány dologgal tisztában kell lenniük – figyelmeztetett Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Fontos, hogy napozás, strandolás előtt kenjék be magukat magas faktorszámú napvédő készítménnyel, és komolyan kell venniük a figyelmeztetést: 11 és 15 óra között ne menjenek ki a tűző napra, ebben az időszakban inkább pihenjenek az árnyékban. A leégés nemcsak a melanoma kialakulásának kockázatát növeli, hanem olyan stresszt is okozhat a szervezetnek, aminek következtében megemelkedhet a vércukorszint, ami egész addig is eltarthat, amíg be nem gyógyul a bőrsérülés.

Napszúrás

Amennyiben védelem – kalap, kendő, napvédő készítmény - nélkül sokat tartózkodunk a napon, könnyen napszúrást kaphatunk, ami lázzal, hányingerrel, hányással is járhat. A nagy hőségben a cukorbetegeknek egyébként is gyakoribbak lehetnek a vércukoringadozások, de egy napszúrás miatti hányás, láz esetén nemcsak a nagy mennyiségű folyadékvesztés, hanem az étvágytalanság következtében az előírt mennyiség alá csökkenhet a szénhidrátbevitel, ami alacsony vércukorszintet eredményezhet (hipoglikémia). 
Ha olyan országba látogatunk, ahol más ételkészítési szabályok vannak, vagy nem figyelünk arra, mit iszunk (jégkocka, csapvíz kerülendő), előfordulhat, hogy a gyomrunk jelez. Ilyenkor fontos a bőséges folyadékpótlás és elektrolitbevitel. Ha a cukorbetegnek még az inzulin beadása előtt tünetei jelentkeznek, gyakori - kétóránkénti - vércukorellenőrzés mellett célszerű lehet csökkenteni az adagot., Ha a hányás az inzulin beadása után történik, fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása. Amennyiben a hányás vagy hasmenés tartósan fennáll, mindenképp orvoshoz kell fordulni.
Ha a cukorbeteg étellel nem tudja bevinni a szénhidrátot, próbálja meg folyadékkal. Előfordul, hogy azt hiszi, ha nem tud enni, nincs szüksége inzulinra, pedig ilyenkor még nőhet is az igény – mondta a diabetológus.