Bioritmus;köszvény;

2019-08-19 14:14:00

Rossz hír: ronthat a sör a köszvényen

Nem mindegy, mit eszik, iszik az, aki a gyakori, nagyon fájdalmas, anyagcsere eredetű köszvényben szenved.

A gyulladással járó köszvény akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódva lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. A folyamat következményeként főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben alakul ki a gyulladás. A betegség nem autoimmun folyamat eredménye, hanem anyagcsere- és immunológiai eredetű, és főként a középkorúakat és az idősebbeket érinti – mondta Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológusa.

A probléma okát, a húgysavat a szervezet purin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásakor állítja elő. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek képesek belobbantani egy köszvényes rohamot is. 

 Veszélyesek lehetnek a vörös húsok és belsőségek, a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban, a tenger gyümölcsei: a rákfélék, a szardínia, a tonhal, a makréla, a polipok. Jobb kerülni minden előre feldolgozott élelmiszert és a szárnyasok közül a pulykát. A zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom. A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, ezért fogyasztásuk nem ajánlott. A cukros ételek, illetve az ezek következtében kialakuló elhízás és a cukorbetegség is ronthatja a köszvény tüneteit. A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, a szervezet dehidratálódásakor a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben - mondta a szakorvos.

A köszvényeseknek ajánlott egészséges életmódra váltani, amely hozzájárul a rohamok elkerüléséhez. Ez elsősorban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk, diófélék, magvak fogyasztását jelenti. Egy ilyen étrend a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ajánlott naponta legalább 8 pohár vizet meginni, tojást és alacsony cukortartalmú gyümölcsöket; málnát, egrest, almát, illetve cseresznyét enni. Célszerű rengeteg zöldséget, uborkát, paradicsomot, spenótot enni, növényi olajokat: olívát, napraforgót, repcét fogyasztani; napi 500-1000 gramm C-vitamint, magvakat és teljes kiőrlésű liszteket enni, de nem tilos néhány kocka étcsokoládé és a gyümölcs szorbet sem. 

Hozzátette, annak is utána kell járni, nem áll-e valamilyen genetikai eltérés, például enzimhiányok, fokozott sejtciklus, például tumorok vagy anyagcserezavar, például elhízás, veseelégtelenség, dehidratáció, bizonyos gyógyszerek: vízhajtók, szalicilátok a köszvény kialakulásának hátterében. 

Életmóddal és megfelelő kezeléssel a köszvény jó eséllyel kordában tartható.