Előfizetés

Grönland a grönlandiaké! – a helyi és a dán politikusok is azt remélik, Trump csak viccel

Pion István
Publikálás dátuma
2019.08.16. 19:29

Fotó: LINDA KASTRUP / AFP
Őrültség, Trump is megőrült, ez egyáltalán nem hízelgő, és persze nem eladó - így nyilatkoztak az érintettek arra, hogy az elnök megvenné Grönlandot.
Donald Trump amerikai elnök már többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - írta meg a Népszava is a The Wall Street Journal információját. A világ egyik legnagyobb gazdasági-üzleti napilapja első körben nem tudott senki érintettet megszólaltatni az ügyben, azonban a Guardian készített egy összeállítást, amelyben grönlandi és dán politikusok is megszólalnak, vagy a brit lap más lapokra hivatkozva idézi őket. A grönlandi kormány tagjai elég diplomatikusan reagáltak a hírre, mondván, jó munkakapcsolataik vannak Amerikával, és a sziget megvásárlásáról szóló felvetést "a befektetési lehetőségek iránti általános érdeklődés kifejezésének" tekintik, és a legerősebb nyilatkozat is rövidre, de határozottra sikerült: Ane Lone Bagger, Grönland külügyminisztere azt mondta, hogy az ország "üzletileg teljesen nyitott, de nem eladó".
Aaja Chemnitz Larsen, a grönlandi parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, az Inuit Ataqatigiitnek a képviselője már sokkal bőbeszédűbb volt. Persze ő is röviden kezdte: "Egyértelmű a válaszunk. Nem, köszönjük!" Mint mondta, szülőföldje nem áru, amit csak úgy el lehetne adni, és rendkívül kényelmetlen számára, hogy ilyen körülmények között tárgyalnak róla. "Jobb, ha Grönland marad Dániában, és végül teljes függetlenséget kap. Természetesen akadnak grönlandiak, akik szerint jó ötlet lenne Amerikához csatlakozni, de ha az Egyesült Államok megvásárolná országunkat, akkor alapvető változások történnének a grönlandi társadalomban, össze lennénk törve" – tette hozzá. Az ellenzéki képviselő nem a levegőbe beszél a függetlenséggel kapcsolatban. Grönlandon ugyanis a többség támogatná a Dániától való leválást, azonban náluk is többen vannak azok, akik szerint országuk nem tudna fennmaradni az anyaország finanszírozása nélkül. Larsen végül arra a felvetésre, hogy Trump ötlete akár hízelgő is lehet, úgy reagált: "Trumpot csak Grönland geostratégiai helyzete érdekli, nem maga az ország, és nem is a grönlandi nép. Szóval nem, ez egyáltalán nem hízelgő."
A dán politikusok leginkább rémülten reagáltak Trump felvetésére. "Ez csak egy szezonon kívüli áprilisi tréfa lehet..." - ezt tweetelte Lars Løkke Rasmussen volt dán miniszterelnök, aki a jobbközép ellenzék vezetője. Søren Espersen, a dán nacionalista néppárt képviselője azt mondta, hogy ha a hír igaz, "akkor ez határozott bizonyíték arra, hogy [Trump] megbolondult". Donald Trump szeptember 2-án tervezi első hivatalos látogatását Dániában, találkozik majd az ország új szocialista miniszterelnökével, Mette Frederiksennel, aki a jövő héten teszi első hivatalos látogatását Grönlandon - és II. Margrethe királynővel együtt részt vesz egy állami ünnepségen. Az amerikai elnökkel tervezett találkozón - ahol az amerikai katonai Thule légibázis 600 embernek ad munkát és otthont - egyáltalán nem tervezték, hogy Grönland napirendre kerül, de valószínűleg az élet ezt most egy kicsit átírta. Dánia a múltban egyébként értékesített területeket. A lakosok többségi támogatásával 1917-ben 25 millió dollárért eladta az akkori dán Nyugat-Indiát - ma Amerikai Virgin-szigetek - az Egyesült Államoknak. Amerika pedig már 1946-ban is fontolgatta Grönland megvásárlását. Akkor Harry Truman elnök 100 millió dollárt adott volna érte.

A Föld legnagyobb szigete

A Dán Királysághoz tartozó Grönland a Föld legnagyobb szigete, teljes belügyi autonómiával rendelkezik, saját parlamenttel és miniszterelnökkel, gyakorlatilag mintha két ország társult volna egymással. A lakosokat önálló népként grönlandiaknak, nyelvüket, az inuitot (grönlandi) hivatalos nyelvként ismerik el.

Mégis engedélyezték az egyik muszlim amerikai képviselőnő beutazását Izraelbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 16:40
Rachida Tlaib
Fotó: SAUL LOEB / AFP
90 éves a nagymamája, ez lehet az utolsó esélye, hogy találkozzon vele.
Pénteken humanitárius okokból mégis engedélyezték Rachida Tlaib, a csütörtökön elutasított egyik amerikai demokrata kongresszusi képviselőnő beutazását Izraelbe - írja az MTI. Tlaib Izraelbe való belépését - Ilhan Omar kongresszusi képviselőnővel együtt - Donald Trump amerikai elnök nyomására előzőleg megtagadták, de a muszlim képviselő pénteken humanitárius kérelmet nyújtott be az ország meglátogatására, hogy találkozhasson palesztin nagyanyjával. Arie Deri izraeli belügyminiszternek küldött levelében azt írta, a nagymama a 90-es éveiben jár.
"Ez lehet az utolsó esélyem, hogy találkozzam vele"

- tette hozzá, és megígérte az izraeli belügyminiszternek, hogy tiszteletben tartja a korlátozásokat, és látogatása során nem támogatja az Izrael elleni bojkottot.
Muftia Tlaib, a képviselő nagymamája
Fotó: ABBAS MOMANI / AFP
Ezzel újabb fordulatot vett a napok óta húzódó vízumügy, melyben Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetének sürgetésére Izrael megtagadta a belépést a demokrata párt két muzulmán képviselőjétől, noha korábban jóváhagyta azt. Tlaib és Omar csak Kelet-Jeruzsálem és ciszjordániai városok meglátogatását tervezték, nem kívántak találkozni az izraeli oldal képviselőivel. Mindketten ismert támogatói az Izrael-ellenes Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű mozgalomnak. Az izraeli kormány szerint a BDS Izrael létjogosultságát, létét kérdőjelezi meg, de támogatói szerint csak a palesztinok fölötti, több mint fél évszázados katonai uralomnak kíván véget vetni.

E-cigarettától kerülhetett kórházba 50 ember

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.16. 13:25

Fotó: Michal Fludra/NurPhoto / AFP
A súlyos légúti panaszokkal kórházba került mintegy 50 ember megbetegedését az orvosok szerint e-cigarettázás okozhatta.
Az Egyesült Államok hat államából mintegy 50 ember került kórházba a közelmúltban súlyos légúti megbetegedéssel, amelyet orvosok szerint az e-cigarettázás vagy más vaporizátor szívása okozhatott. Egyelőre nem történt haláleset, de a betegek közül többen is nagyon súlyos állapotba kerültek. 
Voltak, akik a betegség kezdetét szívrohamhoz, mások influenzához hasonlították. A tünetek között szerepelt légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom és hányás is. Az orvosok szerint a megbetegedések hasonlóak ahhoz, mint amikor a szervezet egy maró hatású anyag belélegzésére reagál.
A wisconsini egészségügyi illetékesek csütörtökön arról számoltak be, hogy a közelmúltban 15 ilyen esettel találkoztak, és 15 további megbetegedést vizsgálnak. New Yorkban 10 esetet vizsgálnak, Illinoisban hatot, Minnesotában pedig négyet, de Kaliforniában és Indianában is kutatják, hogy vannak-e hasonló megbetegedések.
Az illetékesek kifejezetten olyan esetekkel foglalkoznak, amelyeknél a páciens az elmúlt három hónapban e-cigarettát vagy más vaporizálót lélegzett be. A megbetegedettek többsége tinédzser, de felnőttek is vannak az esetek között. Egyelőre nem tudták egyetlen vaporizálóeszközhöz vagy folyadékhoz kötni a megbetegedéseket.
Bár az e-cigarettákat a dohányzásnál kevésbé veszélyesként tüntették fel, szakemberek szerint a gyerekek egészségét, fejlődésben lévő agyát károsíthatja a nikotin belélegzése, és az e-cigarettázás után a gyerekek hajlamosabbak lesznek rászokni a hagyományos cigarettára is. Mint megírtuk, a WHO szerint nincs semmi bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta biztonságosabb, mint a hagyományos, sőt káros az egészségre, és szabályozni kell használatát. Írtunk egy olyan tanulmányról is, amely szintén azt támasztja alá, hogy az elektromos cigaretta nem ártalmatlan, ugyanis az agy működéséhez szükséges őssejteket is károsíthatja. Korábban azt találták a kutatók, hogy az e-cigik ízesítése az ereket roncsolhatja, így szívbetegséget okozhat. Egy másik tanulmány szerint pedig a belélegzett pára gátolja az immunsejtek működését a tüdőben és fokozza a gyulladást. Arra is fény derült, hogy az e-cigarettázók szájszöveteiben ugyanolyan rákkal kapcsolatos molekuláris változások zajlanak le, mint a dohányosoknál.
Néhány vaporizált termékben más egészségre ártalmas anyag is lehet, egyebek mellett ízesített vegyületek és olajok, amelyeket a marihuána szívásához használnak.
Az orvosok arra is keresik a választ, hogy miért most kerülnek elő ezek a súlyos megbetegedések, amikor az e-cigaretta már évek óta elterjedt, és több mint tízmillió amerikai használja. Mint mondák, ennek egyik magyarázata az lehet, hogy korábban az ilyen megbetegedéseket nem hozták összefüggésbe a vaporizált folyadékok belélegzésével.