Előfizetés

Az olasz EP-elnök az olasz hatóságoknak: azonnal partra kell szállítani a menekülteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 19:42
Az olasz kikötőkből kitiltott Open Arms Proactiva legénysége egy kameruni asszonyt ment ki a tengerből. A kép július 17-én készü
Fotó: Pau Barrena / AFP
Több mint 130 ember vesztegel már két hete egy mentőhajón az olasz partoknál.
A Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet mentőhajóján rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat pénteken az Európai Parlament (EP) elnöke, a szintén olasz David Sassoli - tudatta az MTI. Az olasz Lampedusa partjaitól nagyjából egy kilométerre veszteglő hajó immár két hete kikötési engedélyre vár. Egészségi állapotuk miatt egyesek már elhagyhatták a járművet, de még így is több mint 130, tengerről fedélzetre vett menekült van a fedélzeten. Sassoli arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot a hajó kapitányával, aki szerint a helyzet drámai, a körülmények elfogadhatatlanok. Az EP új elnöke hozzátette:
"Már kezdik feladni, kárt tesznek magukban, ahogy veszítik el a realitásérzéküket, és a higiéniai körülmények rosszabbak, mint valaha."

"A fedélzeten tartózkodók azonnali partra szállítására van szükség. Remélem, hogy a hatóságok megértik a humanitárius vészhelyzet súlyosságát, és engedélyezik még ma a kikötést" - zárta Sassoli. Az Európai Bizottság pénteken felszólította az EU tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást az érintettekkel, valamint a rajtuk segíteni kívánókkal. A brüsszeli testület szóvivője emellett üdvözölte, hogy hat ország - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország - már felajánlotta a részvételét a hajó utasainak "elosztásában".

Grönland a grönlandiaké! – a helyi és a dán politikusok is azt remélik, Trump csak viccel

Pion István
Publikálás dátuma
2019.08.16. 19:29

Fotó: LINDA KASTRUP / AFP
Őrültség, Trump is megőrült, ez egyáltalán nem hízelgő, és persze nem eladó - így nyilatkoztak az érintettek arra, hogy az elnök megvenné Grönlandot.
Donald Trump amerikai elnök már többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - írta meg a Népszava is a The Wall Street Journal információját. A világ egyik legnagyobb gazdasági-üzleti napilapja első körben nem tudott senki érintettet megszólaltatni az ügyben, azonban a Guardian készített egy összeállítást, amelyben grönlandi és dán politikusok is megszólalnak, vagy a brit lap más lapokra hivatkozva idézi őket. A grönlandi kormány tagjai elég diplomatikusan reagáltak a hírre, mondván, jó munkakapcsolataik vannak Amerikával, és a sziget megvásárlásáról szóló felvetést "a befektetési lehetőségek iránti általános érdeklődés kifejezésének" tekintik, és a legerősebb nyilatkozat is rövidre, de határozottra sikerült: Ane Lone Bagger, Grönland külügyminisztere azt mondta, hogy az ország "üzletileg teljesen nyitott, de nem eladó".
Aaja Chemnitz Larsen, a grönlandi parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, az Inuit Ataqatigiitnek a képviselője már sokkal bőbeszédűbb volt. Persze ő is röviden kezdte: "Egyértelmű a válaszunk. Nem, köszönjük!" Mint mondta, szülőföldje nem áru, amit csak úgy el lehetne adni, és rendkívül kényelmetlen számára, hogy ilyen körülmények között tárgyalnak róla. "Jobb, ha Grönland marad Dániában, és végül teljes függetlenséget kap. Természetesen akadnak grönlandiak, akik szerint jó ötlet lenne Amerikához csatlakozni, de ha az Egyesült Államok megvásárolná országunkat, akkor alapvető változások történnének a grönlandi társadalomban, össze lennénk törve" – tette hozzá. Az ellenzéki képviselő nem a levegőbe beszél a függetlenséggel kapcsolatban. Grönlandon ugyanis a többség támogatná a Dániától való leválást, azonban náluk is többen vannak azok, akik szerint országuk nem tudna fennmaradni az anyaország finanszírozása nélkül. Larsen végül arra a felvetésre, hogy Trump ötlete akár hízelgő is lehet, úgy reagált: "Trumpot csak Grönland geostratégiai helyzete érdekli, nem maga az ország, és nem is a grönlandi nép. Szóval nem, ez egyáltalán nem hízelgő."
A dán politikusok leginkább rémülten reagáltak Trump felvetésére. "Ez csak egy szezonon kívüli áprilisi tréfa lehet..." - ezt tweetelte Lars Løkke Rasmussen volt dán miniszterelnök, aki a jobbközép ellenzék vezetője. Søren Espersen, a dán nacionalista néppárt képviselője azt mondta, hogy ha a hír igaz, "akkor ez határozott bizonyíték arra, hogy [Trump] megbolondult". Donald Trump szeptember 2-án tervezi első hivatalos látogatását Dániában, találkozik majd az ország új szocialista miniszterelnökével, Mette Frederiksennel, aki a jövő héten teszi első hivatalos látogatását Grönlandon - és II. Margrethe királynővel együtt részt vesz egy állami ünnepségen. Az amerikai elnökkel tervezett találkozón - ahol az amerikai katonai Thule légibázis 600 embernek ad munkát és otthont - egyáltalán nem tervezték, hogy Grönland napirendre kerül, de valószínűleg az élet ezt most egy kicsit átírta. Dánia a múltban egyébként értékesített területeket. A lakosok többségi támogatásával 1917-ben 25 millió dollárért eladta az akkori dán Nyugat-Indiát - ma Amerikai Virgin-szigetek - az Egyesült Államoknak. Amerika pedig már 1946-ban is fontolgatta Grönland megvásárlását. Akkor Harry Truman elnök 100 millió dollárt adott volna érte.

A Föld legnagyobb szigete

A Dán Királysághoz tartozó Grönland a Föld legnagyobb szigete, teljes belügyi autonómiával rendelkezik, saját parlamenttel és miniszterelnökkel, gyakorlatilag mintha két ország társult volna egymással. A lakosokat önálló népként grönlandiaknak, nyelvüket, az inuitot (grönlandi) hivatalos nyelvként ismerik el.

Mégis engedélyezték az egyik muszlim amerikai képviselőnő beutazását Izraelbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 16:40
Rachida Tlaib
Fotó: SAUL LOEB / AFP
90 éves a nagymamája, ez lehet az utolsó esélye, hogy találkozzon vele.
Pénteken humanitárius okokból mégis engedélyezték Rachida Tlaib, a csütörtökön elutasított egyik amerikai demokrata kongresszusi képviselőnő beutazását Izraelbe - írja az MTI. Tlaib Izraelbe való belépését - Ilhan Omar kongresszusi képviselőnővel együtt - Donald Trump amerikai elnök nyomására előzőleg megtagadták, de a muszlim képviselő pénteken humanitárius kérelmet nyújtott be az ország meglátogatására, hogy találkozhasson palesztin nagyanyjával. Arie Deri izraeli belügyminiszternek küldött levelében azt írta, a nagymama a 90-es éveiben jár.
"Ez lehet az utolsó esélyem, hogy találkozzam vele"

- tette hozzá, és megígérte az izraeli belügyminiszternek, hogy tiszteletben tartja a korlátozásokat, és látogatása során nem támogatja az Izrael elleni bojkottot.
Muftia Tlaib, a képviselő nagymamája
Fotó: ABBAS MOMANI / AFP
Ezzel újabb fordulatot vett a napok óta húzódó vízumügy, melyben Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetének sürgetésére Izrael megtagadta a belépést a demokrata párt két muzulmán képviselőjétől, noha korábban jóváhagyta azt. Tlaib és Omar csak Kelet-Jeruzsálem és ciszjordániai városok meglátogatását tervezték, nem kívántak találkozni az izraeli oldal képviselőivel. Mindketten ismert támogatói az Izrael-ellenes Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű mozgalomnak. Az izraeli kormány szerint a BDS Izrael létjogosultságát, létét kérdőjelezi meg, de támogatói szerint csak a palesztinok fölötti, több mint fél évszázados katonai uralomnak kíván véget vetni.