Előfizetés

Újabb zsiráfborjú született, ezúttal Veszprémben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 21:55

Fotó: Veszprémi Állatkert / Facebook
A Rotschild-kislány alig egy héttel később született, mint szintén lány fajtársa Nyíregyházán.
Nőstény zsiráfborjú született a Veszprémi Állatkertben, ezzel négytagúra bővült a veszprémi Rothschild-zsiráfcsapat - közölte Török László, az állatkert igazgatója pénteken az MTI-vel. Legutóbb öt éve született Rothschild-zsiráf a Veszprémi Állatkertben, a múlthéten azonban Nyíregyházán szintén ilyen zsiráflány született. Az igazgató elmondta: a zsiráfborjú csütörtök délután jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben.  
Az egészséges zsiráfborjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van

- tette hozzá. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között. A születés utáni pillanatok és az első felállás a Veszprémi Állatkert Facebook-videóján:

A világ legjobbja lett a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.16. 15:07

Fotó: MTA
A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban Magyarország Nemzeti Atlasza - Természeti környezet című kötet angol kiadása, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézet szerkesztésében jelent meg.
Júliusban a Tokióban rendezett Nemzetközi Térképészeti Konferencia keretében szervezett nemzetközi térképészeti kiállításon, előzetes válogatást követően, bemutatják az előző két év legjelentősebb kartográfiai alkotásait – közölte a Magyar Tudomány Akadémia. Ezeket a nemzetközi szakmai zsűri hét kategóriában értékelte. 
 Az „Atlasz” kategória 40 résztvevője közül az első helyet, az "ICA International Cartographic Exhibition Award Winner" címet Magyarország Nemzeti Atlasza – Természeti környezet című kötet angol kiadása nyerte. A zsűri méltatásában kiemelte az átfogó atlasz kartográfiai sokszínűségét, amellyel Magyarország és környezetének természeti állapotát mutatja be infografikák, grafikonok és szöveges leírások kíséretében.
Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadását 2018 szeptemberében mutatták be Budapesten, angol nyelvű változata 2019-ben jelent meg. A négyrészesre tervezett atlasz nagyméretű, reprezentatív kötete hazánk természeti környezetét mutatja be.

Ritka krokodilok érkeztek az Állatkertbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 13:24

Fotó: Monika Skolimowska / AFP
A kubai krokodilok élőhelyükön kritikusan veszélyeztetettnek számítanak
Öt kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodil érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Az egyelőre inkább aranyosnak, mint ijesztőnek látszó, kétéves állatok hossza alig haladja meg a fél métert, de idővel két méternél is nagyobbra fognak nőni - közölte az intézmény. 
A kubai, vagy másik nevén rombuszkrokodil (Crocodylus rhombifer) a legkisebb elterjedési területű, és az egyik leginkább fenyegetett krokodilfaj, amely így aztán sokkal ritkább, mint például a pápaszemes kajmán, a nílusi krokodil, vagy éppen a mississippi aligátor, amelyek viszonylag gyakori lakói az állatkerteknek is. 
A természetben a fiatal állatok általában halakon és puhatestűeken élnek, a nagyobbak pedig a halak mellett előszeretettel fogyasztanak teknősöket is. Fogazatuk valamelyest idomult is ehhez a táplálékhoz, mert amíg az elülső fogak inkább hegyesek, és a zsákmány csúszásmentes megragadására szolgálnak, a hátrébb lévő fogak valamivel tompábbak, így ideálisak a teknősök páncéljának összeroppantására.
Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a kubai Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit, így nem véletlen, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján a kubai krokodil kritikusan veszélyeztetett fajként szerepel.