Előfizetés

Vizsgálat és szigor is lesz, és jogosan kivételezett a karcagi rendőrkapitány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.16. 21:05
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A karcagi kórházigazgatóval tehát lehet kivételezni, legalábbis a fideszes politikusok szerint.
A Népszava is beszámolt az ügyről, amiben egy kiszivárgott hangfelvétel szerint a  karcagi rendőrkapitány differenciált intézkedésre utasította beosztottait a helyi kórházigazgatóval szemben. A rendőrség válasza erre az volt, hogy nem történt semmi, látnivaló sem akad, úgyhogy oszoljanak, kérem. Aztán hogy, hogy nem, a kapitány váratlanul lemondott a kapitányság vezetéséről. Erre most jön Kontrát Károly belügyi államtitkár, és azt nyilatkozza az RTL Klub Híradójának: vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön, máshol történt-e ilyen. Az államtitkár szerint nem történt ilyen, legalábbis nincs róla tudomása, de ha történne, ugyanilyen szigorral lépnének fel, és amúgy is, a karcagi rendőrkapitány maga hozta meg döntését. A térség fideszes országgyűlési képviselője, F. Kovács Sándor csütörtökön közzétett egy nyílt levelet, amelyben arról ír, hogy a karcagi kivételezés jogszerű volt.
"Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvények mindenkire vonatkoznak"

- tette hozzá Kontrát.

Komoly bejelentés előtt Merkel és Orbán?

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.08.16. 17:49

Fotó: Emmanuele Contini / AFP
Forrásunk szerint nemzetközi sajtótájékoztatót a legtöbb esetben akkor szerveznek, ha előre tudható, hogy lesz valamilyen fajsúlyos, pozitív bejelentés.
Az utóbbi évek egyik legkomolyabb tárgyalására készülhet a német kancellár és a magyar miniszterelnök - értesült a Népszava. Angela Merkel és Orbán Viktor az 1989-es Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára rendezett megemlékezésen hétfőn találkoznak egymással. Egy diplomáciai forrásunk azt mondta: nemzetközi sajtótájékoztatót a legtöbb esetben akkor szerveznek, ha előre tudható, hogy lesz valamilyen fajsúlyos, pozitív bejelentés, hiszen egy vezető sem szeret arról beszámolni, hogy eredménytelenül folytatott eszmecserét, főleg másfél órásat. Azt azonban, hogy a bejelentés mi lehet majd, még a látogatás részleteit ismerő forrásaink sem akarták megtippelni. Sokáig az sem volt biztos, hogy Angela Merkel Magyarországra érkezik hétfőn. Az évfordulós ünnepségre - mint azt elsőként megírtuk - már áprilisban megérkezett a magyar kormány meghívója Berlinbe, ahol mondtak is egy „elvi igent” a látogatásra. A rég látott mértékben kihűlt kétoldalú kapcsolatok miatt azonban információink szerint végül három hete dőlt el, hogy a kancellár tényleg eljön Sopronba, de úgy tűnt, az esemény pusztán protokolláris jellegű lesz. A hivatalos program szerint a kancellár és Orbán Viktor részt vesz egy evangélikus istentiszteleten. Csakhogy emellett a Népszava információi szerint egy másfél órás tárgyalást is tartanak majd, ahol a két vezető mellett öt-öt kormánydelegált is részt vesz, és minden aktuális kérdés a terítékre kerül. A leghangsúlyosabb ügyek között természetesen az új Európai Bizottság szerepel az első helyen, ami annyiban nem meglepetés, hogy a testületnek egyelőre csak az elnökét választották meg. Az uniós tagállamok vezetői hol nyíltan, hol a színfalak mögötti lobbizással arra próbálják rávenni Ursula von der Leyent, hogy számukra kedvezően irányítsa majd a testületet. Orbán Viktor is beszélt erről többször, Tusnádfürdőn például azt mondta, örül, hogy von der Leyen „érti Magyarországot és Közép-Európát”. Ezzel arra célozhatott: elvárja az új elnöktől, hogy ne vegye komolyan azokat a jogállamiságot érintő kritikákat, amelyeket a magyar-, a lengyel- és a román kormánnyal szemben fogalmazott meg a bizottság. Ráadásul szerinte von der Leyen „a migráció tekintetében is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni” - ami pedig nyilván azt jelenti, Orbán abban is bízik, hogy az új elnök elfelejti majd a menekültkvóták ügyét. Csakhogy néhány napja Angela Merkel is nyilvánosan beszélt egykori védelmi miniszteréről (a kancellár bármikor képes kommunikálni vele, ellentétben Orbán Viktorral), és azt mondta, nagyon örül, hogy von der Leyen „újra neki akar futni a menekültügy megreformálásának Európában”, és rögtön hozzátette, hogy mivel ez közös ügy, mindenkinek ki kell vennie a részét a megoldásban. Hogy miként, abban közel sincs egyetértés Merkel és Orbán között. Meglepetés lenne, ha most sikerülnie ilyet találni, innen nézve ehhez még egy másfél órás tárgyalás sem tűnik elegendőnek.

Steffen Seiber: A migrációs politika különbségei továbbra is fennállnak

Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával - mondta a német kancellár szóvivője pénteken Berlinben. Steffen Seibert közölte: az Orbán Viktorral történő megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és külpolitikai témák állnak. Kiemelte azt is: a két ország intenzív gazdasági kapcsolatot" folytat, de Magyarország kormányával "nézetkülönbségek" mutatkoznak a migrációs politikában. Ezek a különbségek "ismertek, és továbbra is fennállnak".

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.16. 17:20

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A független Baranyi Krisztina a szavazatok 72 százalékával - összesen 1464 vokssal - megnyerte a ferencvárosi előválasztást a momentumos Jancsó Andrea előtt, utóbbi 566 szavazatot kapott – közölte Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke.
A ferencvárosiak szerdától péntek délután két óráig nyilváníthattak véleményt, a kerület négy pontján felállított sátorban. Az előválasztás célja az volt, hogy a fideszes Bácskai Jánosnak egy ellenzéki kihívója legyen az októberi polgármester-választáson. Jancsó Andreát a Momentumon kívül az MSZP és a Jobbik támogatta, míg Baranyi Krisztina mögött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP sorakozott fel. (A független jelöltet még saját civilszervezete, valamint Puzsér Róbert kampánycsapata is támogatta.) A folyamatot hosszas viták előzték meg, egy ideig úgy tűnt, meg sem rendezik a helyi előválasztást. A felek elsősorban a procedúra vesztesének sorsáról nem tudtak megállapodni, de végül abban egyeztek meg, hogy aki alulmarad, elindulhat egy esélyes egyéni körzetben, azaz győzelme esetén részt vehet a következő önkormányzat munkájában is. – Budapesten ezzel lezárultak az előválasztások és a nyitott kérdések, ez pedig pozitív fejlemény az ellenzék életében – értékelt lapunknak Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet vezetője szerint egy feljövőben lévő Momentum - amely nevére vette Jancsó Andreát - és egy, a IX. kerületben korábban nem gyenge alapszervezettel rendelkező MSZP mozgósítási ereje elégséges lehetett volna arra, hogy szoros mérkőzés alakuljon ki. Az elemző szerint azok a magszavazók, politikailag legaktívabbak, akik az MSZP-re, vagy a Momentumra szavaznának, most könnyen lehet, hogy azt az ötéves teljesítményt respektálták, amelyet Baranyi Krisztina a kerületben végzett. Baranyi Krisztina a Népszavának azt mondta, jó eredményre számított, „de ennyire elsöprőre nem”. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után változtat-e az egyéni körzetekben, valamint a kompenzációs listán indulók névsorán azt mondta, az előválasztás megállapodásának pillanatáig nem derült ki, hogy a pártoknak kik lesznek a jelöltjei a listás helyeken. Bekerült ugyanakkor, hogy azok nem indulhatnak, akik „együttműködtek a NER-rel” - tette hozzá. Az előválasztáson alulmaradó Jancsó Andrea egyébként nem volt ott az eredményhirdetésen. Magyar György azt mondta, itt most nincs „Kálmán Olga effektus”. (A DK által támogatott főpolgármester-jelölt nem vett részt a Tarlós István kihívójának személyéről döntő voksolás eredményhirdető sajtótájékoztatóján.) – Jancsó Andreának korábban lekötött programja volt, most nincs is az országban – magyarázta az ügyvéd. A momentumos jelölt Facebook-oldalán gratulált a győztesnek, korábbi posztjában pedig azt is egyértelművé tette, hogy minden erejével azért kampányol majd, hogy "a ferencvárosi ellenzék kisöpörje Bácskai János bandáját a kerületből".

"Teljes a csapat"

– Gratulálok Baranyi Krisztinának, a ferencvárosi előválasztás győztesének, és köszönöm Jancsó Andreának is, hogy vállalta a megméretést. A budapesti – ezúttal a ferencvárosi – demokraták ismét bebizonyították: képesek és hajlandók a saját kezükbe venni a sorsukat, a városuk, a kerületük, az otthonuk jövőjét – közölte Karácsony Gergely. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán hozzátette: "teljes a csapat, „a 23 kerületi polgármesterjelölttel közösen október 13-án kiszabadítjuk Budapestet a Fidesz fogságából, új lendületet, friss levegőt hozunk a fővárosnak.” Az eredményhirdetésen a Momentum részéről Berg Dániel elnökségi tag gratulált Baranyinak, és kijelentette: teljes mértékben a független jelölt mögött állnak. A DK részéről Élő Norbert a XII., az MSZP-ből pedig Őrsi Gergely a II. kerület polgármester-jelöltje volt ott az eseményen.