Előfizetés

A Fidesz is vastagon benne lehet a karcagi rendőrkapitány lemondásának ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.17. 11:42
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A kórházigazgató, aki miatt korrupciós eligazítást tartott a vezető, fideszes képviselő is.
"Alaptalan, rágalmazó becsületsértő és valótlan médiahadjárat nyomására" mondott le Teleki Zoltán, Karcag rendőrkapitánya. Legalábbis a rendőr alezredes ezzel magyarázta a InfoKarcagnak lemondását, ami "nem beismerése semminek, pusztán arról van szó, hogy szeretné megóvni a magánéletét, megkímélni a családját és megőrizni a rendőrségbe vetett bizalmat". A történet ott kezdődik, hogy egy óvatlan rendőr feljelentette Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt. Az ügyet százezres bírság nélkül, figyelmeztetéssel megúszta Nagyné. Az eset után pedig alapos eligazítást tartott beosztottjainak a rendőrkapitány arról, hogy kit nem szabad megbüntetni, és kit kell "ütni-vágni" - legalább is az Index birtokába került hangfelvételből ez derül ki. Miután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság teljes mellszélességgel kiállt Teleki mellett, aki szerintük minden szabálynak megfelelve végezte munkáját, ő mégis lemondott vezetői beosztásáról.
Próbálta megtudni az Index, hogy Teleki miért távozott, ha feddhetetlenül vezette a városi kapitányságot, de a megyei főkapitányság sajtóreferense azt mondta a portálnak, nem adhat a Police.hu közleményénél bővebb tájékoztatást. Abból viszont csak a lemondás ténye derül ki.  A lemondott rendőrkapitány állítja, döntése hátterében mindössze a "médiahadjárat" áll. Arra pedig már a 24.hu hívta fel a figyelmet:
Nagyné nemcsak kórházigazgatóként tölt be fontos szerepet Karcagon, hanem fideszes önkormányzati képviselőként is.

Nagyné, aki korábban az önkormányzat költségvetési osztályát vezette, a város honlapja szerint jelenleg az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságot kivéve tagja minden karcagi önkormányzati bizottságnak. Sőt, a Szociális és Egészségügyi Bizottságnak ő az elnöke is. Ennek ellenére Karcag fideszes polgármestere, Dobos László nem kívánt nyilatkozni az ügyben, szerinte ez nem rá tartozik. A Fidesz helyi szervezete helyett pedig F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő bizonygatta az Index megkeresésére válaszul, hogy Nagynét alaptalanul rágalmazzák. Többek közt egy a kórház és a rendőrség közti tavalyi kétoldalú megállapodására hivatkozott - ám érvének ellentmond, hogy a kiszivárgott felvételen maga Teleki utal rá, hogy nem szabályosan mennek a dolgok.
Teleki lemondása után az Index ismét megkereste Nagyné László Erzsébetet, a karcagi kórház igazgatóját, hogy reagáljon a történtekre. Ő továbbra sem akart nyilatkozni, hivatalosan tehát még semmit sem cáfolt.
A Kátai Gábor Kórház egyébként nem csak a főigazgató kapcsán kerül említésre a kompromittáló felvételen: szóba kerül az egyik főorvos is, aki – az alezredes szerint – azért nem akart aláírni egy látleletet, mivel korábban őt is feljelentette egy rendőr. A portál megkereste a kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot, de válaszként mindössze egy ígéretet kaptak egy valamikori részletes tájékoztatásra.

Csak idén 40 milliárdot költött a kormány az állítólagos tömeges bevándorlás miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.17. 10:01
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A teljes, 408 milliárdos számla felét Brüsszellel fizettetné ki Orbán, de az unió csak a költségek tizedét ismeri el.
Határvédelmi, határrendészeti feladatokra összesen mintegy 408 milliárd forintot költött el a rendőrség 2015 és 2019 júniusa között - írja az Országos Rendőr-főkapitányság adataira hivatkozva a Magyar Nemzet. Idén eddig mintegy 11,3 milliárd forintot kapott az ORFK az állítólagos tömeges bevándorláshoz kapcsolódó kiadások fedezésére.
A hatóság tájékoztatása szerint rendészettechnikai eszközök beszerzésére 289 millió forint, a területi szervek migrációval kapcsolatos felhalmozási kiadásaira 237,9 millió forint, a migrációs feladatok ellátásával kapcsolatosan felmerülő költségekre 7 milliárd forint, valamint a 3000 fős létszámfejlesztésre 3,77 milliárd forint jutott.
Az összes költség ennél több, mintegy 40 milliárd forint, tavaly pedig még ennél is több, közel 80 milliárd ment el az első félévben.

A lap szerint határvédelem csökkenő költsége azzal függ össze, hogy számos olyan egyszeri kiadást jelentő tétel volt, mint a felszerelések, járművek beszerzése és a kerítés felállítása. Tény ugyanakkor, hogy tömeges bevándorlásról valójában nem lehet beszélni Magyarország esetében, mint azt Felipe Gonzalez Morales ENSZ-jelentéstevő is megállapította. A közpénzeket feneketlen zsákként nyelő, százmilliárdokból felhúzott védvonal pedig ereszt: két év alatt több ezer bevándorló szökött át az osztrák-magyar határon.
A Magyar Nemzet felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2017 őszén levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy Brüsszel 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelem addigi költségeihez. Hollik István kormányszóvivő februári nyilatkozatát idézve azt írják: az Európai Bizottság csak a költségek mintegy tizedét ismerte el, de a mai napig "egyetlen fillért" sem fizetett.

Turistabuszok árasztják el a fővárost, a helyzet néhol már életveszélyes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.17. 09:40
Illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Már egy évtizede is sürgős lett volna a terület szabályozása, a fővárosban töltött vendégéjszakák száma pedig vagy 12 millióval nőtt azóta.
Turistabuszok parkolnak a szűk buszsávokban és bicikliutakon, máskor keresztbe fordulva állják el az autósok útját a rakparton, vagy zöldövezetben várakoznak órákat járó motorral, városnéző buszok ácsorognak a BKV megállóiban - röviden, turistabusz-káosz van Budapesten, írja a 24.hu.
"A Citadella és a parkoló a Jászai Mari téri kikötőnél már egyenesen életveszélyes"

- idézik a Magyar Beutaztatók Szövetségének közlekedési munkacsoportját vezető György Anitát, aki egy kerekasztal-beszélgetésen vetette fel, tulajdonképp csak idő kérdése, hogy valakit elgázoljanak.
A probléma nem új, pont egy évtizede raktak le az asztalra egy koncepciót arról, mihez kellene kezdeni a turistabuszokkal. 2008-ban 7,5 millió turista 19 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, ehhez képest 2018-as év már 12,5 millió turistát hozott, összesen 31 millió vendégéjszakára. A legtöbb külföldit Budapest vonzza. Már a 2009-es anyagban is arról van szó, hogy tarthatatlan a buszhelyzet: például
  • nincs vagy kevés a le- és felszálló helyek száma a népszerű célpontok környékén;
  • a városban nincsenek hosszabb tartózkodást lehetővé tévő terminálok;
  • a szállodák nagy része nem rendelkezik buszok számára kialakított parkolóhellyel;
  • az átláthatatlan szabályrendszer gyakran okoz fennakadásokat, amin csak ront a rendőri együttműködés teljes hiánya.
Ráadásul a Budapesten megforduló turistabuszoknak úgy 95 százaléka engedélyek és adófizetés nélkül működik, állította az I. kerületben rendezett kerekasztal-beszélgetésen szintén résztvevő Pencz Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökeke.
A megoldás nem várathat magára: a fővárosi szálláskapacitások száma egyre nő, a mostani turista-özön még messze nem a hullám teteje a szakmabeliek szerint. Már most is a magyar GDP jelenleg 10 százalék termeli ez az iparág, és lassan félmillió embert foglalkoztat. A turizmus szerteágazó területe pedig nemhogy külön minisztériumot, de még egy helyettes államtitkárt sem kapott, hozzácsapták inkább Rogán Antal főleg kormányzati kommunikációval foglalkozó minisztériumához. Illetve létrehozták a Magyar Turisztikai Ügynökséget mint központi intézményt, de a kormánystruktúrán kívül.
Így viszont számtalan hatóság passzolgatja egymásnak a labdát, mert nincs egy koordináló szerv, amelynek forrásai és jogosítványai is lennének akár a legegyszerűbb kérdés megoldásához.