Előfizetés

Tűzvész tett hajléktalanná 50 ezer embert Banglades fővárosában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.17. 19:29

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
Dakka nyomornegyedében hat óra alatt 15 ezer ház lett hamuvá és füstté.
Óriási tűzvész pusztított péntek este Banglades fővárosában, Dakkában, írja a BBC. A város nyomornegyedét érintő tűz hat óra alatt 15 ezer házat semmisítet meg, a legszegényebbek közül 50 ezren lettek otthontalanná.
Halálos áldozatokról nem tudni, talán azért, mert a legtöbben egy vallásos ünnep miatt távol voltak. Sokan megsérültek, pontos számuk nem ismert, mint ahogy a tűz keletkezésének oka sem. A lakhatásukat elvesztő embereknek a kormány átmeneti szállás biztosítását ígéri.
Februárban is tűzvész pusztított Dakkában, akkor a város történelmi negyedében. Az 80 halálos áldozatot követelt.

A gyerekek már partra szállhatnak az Olaszországnál veszteglő mentőhajóról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.17. 17:49
Az olasz kikötőkből kitiltott Open Arms Proactiva legénysége egy kameruni asszonyt ment ki a tengerből. A kép július 17-én készü
Fotó: Pau Barrena / AFP
Bár a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter nem tartja ezt jó ötletnek, mégis engedélyt adott rá.
Engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hogy a partra vigyék a gyerekeket az Open Arms segélyszervezet Lampedusánál veszteglő hajójáról, írja az Euronews. A politikus azután döntött így, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ismét levélben kérte őt arra, hogy legalább a gyerekek ellátásáról gondoskodjanak a szárazföldön. Salvini minden esetre hangsúlyozta, hogy szerinte nem ez a jó döntés.
27 olyan gyereket szállítanak majd a partra a lampedusai partiőrség munkatársai, akiknek a szülei nincsenek a hajón.
Az Open Arms két héttel ezelőtt indult útnak 19 önkéntessel, hogy kimentsen a Földközi-tengerről több mint 130 embert. Azóta nem köthet ki, így fedélzeten egyre rosszabbak az állapotok. Fogy az élelem, és válságos állapota miatt több mint tíz menekültet kellett már a szárazföldre szállítani.
Olaszországban annak ellenére nem köthet ki a hajó, hogy az Európai Parlament új elnöke, Davide Sassoli a menekültek azonnali partra szállítására szólította fel a hatóságokat.
Kapcsolódó
Az olasz EP-elnök az olasz hatóságoknak: azonnal partra kell szállítani a menekülteket

Juncker sürgős műtét miatt szakítja meg nyaralását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.17. 17:10
Jean-Claude Juncker
Fotó: ERIC VIDAL / AFP
Az Európai Bizottság elnökén epehólyag-eltávolító műtétet hajtanak végre.
Sürgős műtétet kell végrehajtani Jean-Claude Junckeren, az Európai Bizottság (EB) elnökén - szúrta ki az EB közleményét a Napi.hu. Juncker épp Ausztriában töltötte vakációját, de azt egészségügyi okok miatt meg kellett szakítania.
Az elnököt visszavitték Luxemburgba, ahol epehólyag-eltávolító műtétet hajtanak végre rajta.