Előfizetés

Bal-jobb izmozás Oregonban: tizenhárom embert őrizetbe vett a portlandi rendőrség

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.08.18. 16:00

Fotó: Alex Milan Tracy / AFP / Anadolu Agency
Donald Trump még az utcai megmozdulások előtt reményének adott hangot, hogy a polgármester megfelelően el tudja látni feladatát.
Szélsőséges jobboldaliak és velük szemben fellépő csoportok közötti összecsapást igyekezett megakadályozni szombaton a portlandi rendőrség, jórészt sikerrel: mindössze 6 könnyebb sérülésről és 13 őrizetbe vételről érkezett hír. Az Egyesült Államok északnyugati állama, Oregon legnépesebb városában a fehér felsőbbrendűséget valló, utcai erőszakcselekményekre hajlamos nacionalista szerveződések – zömmel máshonnan érkezett – több száz tagja tartott előre nagy hanggal beharangozott gyűlést, mire válaszul az Antifa elnevezésű, magát antifasisztának nevező, időnkénti militáns megnyilvánulásairól ismert szervezet ellendemonstrálói is nagy számban jelentek meg. A rendőrség hidakat és utakat zárt le, hogy távol tartsa egymástól a két csoportosulást, de helyenként fizikai erőszakot is kénytelen volt alkalmazni.
„Dinamikus esemény volt, a tüntetők folyamatosan mozogtak ide-oda a városban”

– összegezte a napot esti sajtótájékoztatóján Ted Wheeler, Portland polgármestere.

A szélsőjobbos csoportok kilátásba helyezték, hogy visszatérnek még „a liberális nyugati parti” Portlandbe. A polgármester viszont azt mondta, nem kívánják látni őket.
Donald Trump még az utcai megmozdulások előtt olyan Twitter-bejegyzést tett, amelyben jelezte, hogy szoros figyelemmel kíséri az eseményeket, és reményének adott hangot, hogy a polgármester megfelelően el tudja látni feladatát. Az elnök hozzátette: „erősen fontolgatják”, hogy az Antifát „nevezzék el a terror szervezetének”. Trumpnak ez a felvetése nem teljesen újkeletű. Már három héttel ezelőtt is írt erről a Twitteren. Akkor a rendszerint maszkot viselő Antifa-aktivistákat „a radikális baloldal gyogyósainak” nevezte, akik „baseball ütőkkel vernek embereket”. Az elnök azonban ezúttal nem a „terrorista szervezet” fogalmat használta – ami létező jogi kategória ugyan, de csak külföldi szerveződésekre szokták alkalmazni –, hanem „a terror szervezete” kifejezést, amivel a jogalkalmazók nem igazán tudnak mit kezdeni, ilyen minősítés ugyanis az amerikai jogrendben hivatalosan nincs, derült ki a nagy tévéhálózatok által megszólaltatott elemzők szavaiból. Donald Trumpnak mindenesetre egyetlen rossz szava sem volt a szélsőjobbos csoportosulásokra, amelyeknek a portlandi „vendégszereplését” szervező Joe Biggs sikeresnek nevezte szombati megmozdulásukat. „Nézzék meg Trump elnök Twitterjét. Portlandről beszélt, arról, hogy rajta tartja a szemét az Antifán. Pontosan ezt akartuk elérni” - nyilatkozott.

Végre kiköthet az Open Arms, fedélzetén 107 menekülttel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.18. 15:43
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / Illusztráció / AFP or licensors
Spanyolország vállalta végül Olaszország helyett a befogadást, Madrid nem is érti Rómát.
A spanyol kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál - írja az MTI. Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren. A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó "vészhelyzettel" magyarázza a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombat este már engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását, ám a hajón még így is összesen 107 bevándorló maradt, akik várják sorsuk rendeződését. Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Szombaton az Open Arms kapitánya arról beszélt, hogy kritikus, "robbanásközeli" a helyzet a zsúfolt mentőhajón. Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia - ajánlotta fel a napokban részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők "elosztásában". A spanyol kormány közlése szerint a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban. Közben az olasz parti őrség 57 migránsra bukkant Lampedusa közelében egy hajón szombat este, az embereket a hatóságok a szigetre szállították egy befogadóközpontba. Az ANSA olasz hírügynökség vasárnapi jelentése szerint valószínűleg tunéziai származású bevándorlókról van szó. A hajót a parti őrség a Lampedusa melletti lakatlan Lampione-sziget közelében fedezte fel. A fedélzeten tartózkodókat - köztük egy várandós nőt és egy idegileg összeomlott fiút - Lampedusára szállították. 

Ismét esernyős forradalom válhat a hongkongi tüntetésekből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.18. 14:58
China Protests
Fotó: Miguel ?and?la / Miguel Сandеla / Sputnik /AFP
Az időjárás segít megidézni a most tüntető hongkongiaknak a 2014-ben zajlott demonstrációkat.
A szakadó eső ellenére is százezrek követelik Hongkongban utcáin a helyi vezető távozását, a kínai függés csökkentését - szemlézte a Guardiant a hvg.hu. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a tömegre zúduló víz elkerülhetetlenné teszi az esernyő használatát, és az összepréselődött, esernyővel a feje fölött tüntető tömeg elképesztő látványt nyújt. Hongkongban 2014-ben zajlottak hasonló megmozdulások, akkor a tüntetés-sorozat jelképe, a sárga esernyő után esernyős forradalomról írt a világsajtó. A mostani demonstrálók már hónapok óta szélesebb körű demokráciát, a kínai hatalomtól való függés lazítását, a hongkongi vezető, Carrie Lam távozását, illetve a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik. A tömegek megtöltötték a központi parkokat, utakat, a hatóságoknak le kellett zárniuk a fél várost. Kínai tisztviselők terrorizmusnak, illetve "Kína-ellenes nemzetközi erők felbújtásának" nevezték a hongkongi eseményeket.