Több szó esett a széthúzásról, mint az összetartozásról a Páneurópai Piknik második napján

Publikálás dátuma
2019.08.18. 14:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Már annak idején problémás volt a németeknek az akkori hatalomhoz fűződő látásmódja – mondta Balog Zoltán.
Nehezebben volt megkerülhető az aktuálpolitizálás a Páneurópai Piknik emlékkonferencia második napján, mivel a 30 évvel ezelőtti, 25 ezer embert megmozgató határ menti piknik megemlékezésén sem lehetett elmenni amellett, hogy az utóbbi évek alaposan próbára tették a magyar-német viszonyt. Amikor Horst Teltschik az NSZK Szövetségi Kancelláriahivatal volt helyettes vezetője egy panelbeszélgetésen méltatóan emlékezett meg Németh Miklósról, mint akinek meghatározó szerepe volt a vasfüggöny lebontásában, válaszában Balog Zoltán volt emberi erőforrások minisztere – aki a nyolcvanas években az ellenzéki Dialógus-békecsoportban vett részt – régi sérelmeket hánytorgatott fel, úgy fogalmazott: már annak idején problémás volt a németeknek az akkori hatalomhoz fűződő látásmódja.
„Ez részben aggasztott, részben segített is” – fogalmozott Balog, mivel szerinte az akkori magyar pártvezetést nem ment volna bele szabad választásokba a német diplomácia nyomása nélkül. A német politika ugyanakkor erősen támogatta az itteni reformkommunista vezetést, ami viszont szerinte megnehezítette a rendszerváltozás elindítását. Balog Zoltán ennek kapcsán egy anekdotát hozott fel, így szerinte Helmut Kohl kancellár az 1990-es választások után felhívta Antall Józsefet és azt puhatolta, hogy maradhatna-e Horn Gyula külügyminiszter a helyén? Balog Zoltán szerint – a konferencián ott ült a sorokban a régen elhunyt miniszterelnök fia, Antall Péter, az apjáról elnevezett tudásközpont vezetője – Antall válasza az volt, hogy meg kell fontolnunk, hogy a kommunizmusnak rendezünk-e a Nürnbergi pert és aztán eldöntjük, hogy maradhat-e. A beszélgetés egy későbbi pontján a politikai pályája után a Boeing nemzetközi alelnöki posztját is betöltött Teltschik úgy fogalmazott: most az Európai Unió összességében veszélyeztetett. Szerinte a visegrádi országok együttműködése, a V4 is addig jó, amíg ezek az országok nem csak a saját érdekeiket nézik. „Ha az EU megbukik, akkor Visegrádot is el lehet felejteni” – fogalmazott keresetlenül, majd később hozzá tette: „néha az a benyomásunk, hogy ti el akartok távolodni tőlünk”, míg szerinte a V4-nek az EU motorjának kellene lennie. Válaszában Balog felsorolta, hogy a V4-ek miben járulnak hozzá Európa erősítéséhez, így szeretnék „Schengent kibővíteni és megerősíteni”. Balog szerint a déli kerítés is pont azt szolgálja, hogy „Schengent ne kelljen feladnunk”. A V4-ek szerinte ugyancsak azt szorgalmazzák, hogy legyen közös EU hadsereg. Balog úgy véli, a V4 az EU „gazdasági motorja” továbbá „ma nem lenne egy ilyen remek német hölgy a Bizottság élén, ha a V4 és Orbán nem tett volna érte”. Azt mondta, azzal, hogy az Orbán kormányról úgy nyilatkoznak, hogy az Európa-szkeptikus kurzust folytat, azzal nem lehet megmagyarázni azt, hogy miért tud győzni kétharmaddal egy olyan országban, ahol az EU elfogadottsága Balog szerint 80 százalék körüli. Úgy véli, – mint azt a beszélgetés egy pontján kifejtette – az a helyes hozzáállás, hogy felhívjuk a figyelmet a veszélyre, ami a nyugat európaiak hozzáállásából ered. „Mi nem szeretjük, ha nagyobb, globális struktúrák döntenek a sorsunkról” – mondta Balog. Ezért volt számunkra kezdettől fontos, hogy különbséget tegyünk brüsszeli és nemzeti hatáskörök között. Most látjuk, hogy „mossák össze a határokat.” Szerinte érdemes visszagondolni, hogy volt egy olyan elnöke a Bizottságnak, aki egyszer sem volt Magyarországon. „Ide kell jönni Magyarországra és beszélgetni az emberekkel” -mondta Balog. A volt miniszter utalt rá: ugyan a gazdasági növekedés robusztus az országban, ám a Magyarországon befektető a német gazdaság képviselői azon aggódnak, hogy politikailag ne ezt tegyék tönkre. „Ezeket is bele kellene vinni az eszmecserébe és nem ideológiai felsőbbség jegyében tárgyalni” - mondta Balog.
A konferencia első napjának résztvevői egyébként amennyire lehet, kerülték az aktuálpolitizálást, amiben segített, hogy kormányzati szereplők csak elvétve mentek el. Erről itt írtunk bővebben.

Vonattal utazott, egész napos kálvária lett belőle, csak azért, mert kerekesszékes

Publikálás dátuma
2019.08.18. 13:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Facebookra került fel az a videó, amin egy kerekesszékes nő könnyek között meséli el utazásának történetét.
Éva és „a gyerek” hajnali fél ötkor indult Orosházáról Budapestre, ami a különböző utazástervező programok szerint vonattal, átszállásokkal átlagosan négy óra alatt teljesíthető. Oda-vissza az egy nyolcórás műszak.
A Budapesten eltöltött idő túlórának számít.

Induláskor még semmi probléma nem volt, legalábbis így mondta a telefonja kamerájába Éva, valószínűleg rögtön akkor, amikor vége lett az útnak, az orosházi állomásra való visszaérkezésük után. Valaki tolja őt a kerekesszékben, néha síneken döcögnek, rázkódik a kép, beköszönnek a felvételbe, a kísérőt pedig kitakarja a beszélő. A kálvária akkor kezdődött, amikor Békéscsabán át kellett szállniuk. A segítségül kirendelt vasúti alkalmazottak a Szolnok felé tartó szerelvény kerékpárszállító kocsijába akarták betenni a kerekesszékes utazót és „a gyereket”, de Éva nem volt hajlandó oda beszállni.
Ezen aztán összeszólalkozott az alkalmazottakkal, ezért saját kezén felugrált egy normál kocsiba.

Így indultak Szolnokra, ahonnan utasainkat helyjeggyel és pótjeggyel InterCity vitte tovább. Budapestig egy előtérben utaztak, ugyanis a kocsik utasterébe nem jutottak volna be, akadálymentes változat pedig nem állt rendelkezésre. „A gyerek” nem volt hajlandó otthagyni Évát, a lépcsőn ülte végig az utat. A Keleti Pályaudvaron kis hezitálás után emelő segítségével szállhatott le a kerekesszékes utas. Budapesten elintézték, amit el kellett intézniük, visszamentek a Keletibe, és IC-vel indultak hazafelé. A Szolnokra tartó vonaton akadálymentes kocsiban utaztak, az akadálymentes vécébe viszont nem fért be a kerekesszék. Mindegy, Éva megoldotta. Ahol ezt nem tudná megoldani, szúrta közbe, az Szolnok, ahol az állomáson egyáltalán nincs akadálymentesített vécé. A Békéscsabára tartó szerelvényre ismét a kezén kellett felugrálnia, de „a kallerek” kedvesek voltak, az egyik vagonban biztosítottak számára helyet, csak hát ezen a vonaton egyáltalán nem tudott elmenni vécére. Békéscsabán aztán veszekedésbe torkollt az orosházi vonatra való átszállás. Évánál valószínűleg – a kálváriát látva teljesen érthetően – elszakadt a cérna. Az egyik alkalmazott azok közül, akik reggel egy kerékpárszállító kocsiba akarták tenni,
azt mondta neki, hogy nem fog segíteni sem a leszállásnál, sem az orosházi vonatra való felszállásnál.

Éva, miután könnyek között elmeséli a történetét, bejelenti, hogy mind a MÁV-nál, mind az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál megteszi ügyében a megfelelő lépéseket.
A Népszava kérdésekkel fordult mind a MÁV, mind pedig az Egyenlő Bánásmód Hatóság sajtóosztálya felé. Amint válaszolnak, jelezzük olvasóinknak.
Szerző
Frissítve: 2019.08.18. 19:49

Lezárások lesznek Merkel soproni látogatása miatt

Publikálás dátuma
2019.08.18. 11:25
Angela Merkel német kancellár
Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP / dpa Picture-Alliance
Pintér Sándor a Terrorelhárítási Központot jelölte ki a német kancellár és delegációjának biztosítására.
Terelésekre és lezárásokra kell számítani Sopronban hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatása miatt – derül ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményéből. Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központot jelölte ki a német kancellár és delegációjának biztosítására. A TEK arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy a küldöttség mozgásával párhuzamosan – várhatóan 7 óra és 16 óra között – Sopron Várkerületben, valamint a városba vezető, illetve onnan kivezető útvonalakon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, illetve lezárás lesz. „Az útvonal-korlátozásokat a hatóságok csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn, így segítve a Sopronban közlekedőket” – teszik hozzá. Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A határnyitás 30. évfordulójáról Angela Merkellel együtt emlékeznek meg hétfőn Sopronban. A német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak. Lapunk értesülése szerint az utóbbi évek egyik legkomolyabb tárgyalására készülhet a német kancellár és a magyar miniszterelnök, erről itt írtunk bővebben.
Szerző