Tiborcz cége 34 milliót adományozott a SOTE gyermekklinikájának

Publikálás dátuma
2019.08.18. 15:17

Fotó: semmelweis.hu
Az intézmény egy életmentő Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) berendezést vásárol a pénzből.
Egy életmentő Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) berendezést vásárol a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája számára abból a 34 millió forintos adományból, amelyet a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaságtól kapott – közölte honlapján a SOTE. Az intézmény hangsúlyozta: Magyarországon az újszülöttek és a csecsemők körében évente 8-20 esetben fordulhat elő, hogy ECMO-kezeléssel életet lehetne menteni, és/vagy jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását, ezt segíti az adomány által megvásárolni kívánt eszköz, amely eddig nem volt elérhető a klinikán. Az adományozásról szóló támogatási szerződést 2019. augusztus 15-én írták alá az Alapítvány, illetve a BDPST Group képviselői. Azt írták, hogy a (Tibircz István lrdekeltségébe tartozó – a szerk.) BDPST Group mostani adománya nem előzmény nélküli, több évre nyúlik vissza az ingatlanfejlesztő társaság és tulajdonosi körének az együttműködése a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal. Bár a közleményben Tiborcz István neve egyszer sem szerepel, az oldalon egy képet is közzétettek, melyen Tiborcz kezet fog a gyermekklinika igazgatójával. A közleményt Hadházy Ákos független képviselő szúrta ki és hívta fel rá a figyelmet a Facebook-oldalán, aki szerint „semmi más ez, minthogy Orbán veje, a hercegi pár tagja a lopott milliárdokból most 35 millióért egy életmentő műszert kegyeskedett venni a gyermekklinikának.”
Szerző
Frissítve: 2019.08.18. 20:15

Most iratszállító kocsikat vett a NAV

Publikálás dátuma
2019.08.18. 12:22

Fotó: Szalmás Péter
A nyertessel augusztus 8-án kötöttek szerződést, egy jűrműre nettó 4 millió 322 ezer forint jut.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 30 iratszállító autót vásárolt a Duna Autó Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-től, nettó 129 millió 677 ezer forintért. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte az uniós közbeszerzési közlönyben – vette észre a napi.hu. A részletes műszaki specifikációt a műszaki leírás tartalmazza, ez pedig nem része a közleménynek. Ugyancsak hiányzik a közleményből, hogy melyik márka kis áruszállítójával nyert a Duna autó. A cég honlapján szereplő haszon-gépjárművek közül szóba jöhet a Renault, a Peugeot, a Dacia, a Fiat, vagy a Nissan valamelyik változata. A nyertes árból egy kocsira nettó 4 millió 322 ezer forint jut. A nyertessel augusztus 8-án kötött szerződést a NAV.
Szerző

Már megkongatták a vészharangot: kevesebb és drágább lesz az alma, mint tavaly

Publikálás dátuma
2019.08.17. 07:30

Fotó: Artazum
Becslések szerint a tavalyinak csak a felét takarítják majd be a gazdák, a mintegy 450-500 ezer tonna almatermés pedig nem tudni még, hogy mire lesz elég.
Augusztus 20-ával megkezdődik a korai érésű almafajták szürete, ám már megkongatták a vészharangot - most nem a termelők, hanem, a feldolgozók és a kereskedők. Ugyanis a becslések szerint a tavalyinak csak a felét takarítják majd be a gazdák, a mintegy 450-500 ezer tonna almatermés pedig nem tudni még, hogy mire lesz elég. A terméscsökkenés a tavalyi 900 ezer tonnás betakarítás után várható volt, ám a vártnál nagyobb visszaesésben szerepet játszott az időjárás is. A júniusi jégeső és vihar a legnagyobb károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozta, ahol a termés mintegy 60 százaléka esett ki, vagy lesz 2. osztályú minőségű emiatt - írja közleményében az Agrárkamara. Lengyelországban és Magyarországon a vártnál jóval gyengébb lesz a termés, de Európa más országaiban is jelentősnek mondható a kiesés. A kontinensen 10,5 millió tonna alma teremhet ebben az évben. Míg tavaly az ipari almát átlagosan 20-28 forintért vették át a feldolgozók - a mélypont egy 13 forintos kilónkénti ár volt -, idén 30 forint körüli összegről indul a beszállítás. Az étkezési alma is kevesebb lesz és drágább mint tavaly - jósolják. A múlt évi 40-60 forinttal szemben 80-110 forintért veszik át az étkezési alma kilóját a felvásárlók - tudta meg a Világgazdaság Apáti Ferenctől, a a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökétől. A várt termésből mintegy 100-150 ezer tonna alma étkezési minőségű lesz, míg nagyjából 350 ezer tonna alma a feldolgozóiparhoz kerül. Magyarországon az egy főre eső étkezésialma-fogyasztás 12-15 kg/év.
Szerző
Témák
alma drágulás