Ketten rekedtek 500 méter mélyen a Nagy Havas-Barlangban, hetekig tarthat a mentésük

Publikálás dátuma
2019.08.18. 21:01
A Magas Tátra a Nagy Havas-Barlang fölött
Fotó: Google Maps
Már majd harminc ember dolgozik értük, és további segítség érkezik. Nagyon rosszak a körülmények.
Két barlangász rekedt a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-Barlang) mélyén, miután a beáramló víz elvágta útjukat. A bonyolult mentőakció akár hetekig is tarthat - közölte vasárnap a lengyel médiára hivatkozva az MTI. A legnagyobb és legmélyebb lengyelországi barlangrendszerben a mintegy 500 méter mélyben rekedt barlangászok megmentésén jelenleg 27 fős csapat dolgozik, az akcióba a hegyi mentők mellett tűzoltók és tűzszerészek is bekapcsolódtak. Várják a szlovákiai mentők érkezését is. Négy barlangásznak sikerült még kimenekülni az elárasztott barlangfolyosóból, ők értesítették a mentőket a mélyben rekedt kollégáikról szombat este.
Előtte még hallották a szerencsétlenül járt barlangászok hangját.

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka vasárnapi sajtóértekezletén elmondta: tudják, hol keressék az eltűnteket, viszont nagyon nehéz megközelíteni őket, mert a víz mellett a folyosók szűkössége is akadályt jelent. Pirotechnikai műveletekkel többek között az átjárókat bővítenék. Krzysztof szerint aggodalomra adhat okot a barlangászok egészségi állapota, mivel már hosszabb ideje extrémnek minősíthető közegben tartózkodnak, ahol a hőmérséklet mintegy négy Celsius-fok, és magas a páratartalom. A mentőknek "hosszú távú cselekvésre, napokra, hetekre kell felkészülniük" - jelentette ki Krzysztof. A keresett barlangkutatók nemzetiségéről a média nem számolt be.
Szerző

Erdőtűz tombol Gran Canarián, négyezer embert kellett kitelepíteni

Publikálás dátuma
2019.08.18. 18:09

Fotó: DESIREE MARTIN / AFP
A becslések szerint már már 1500-1700 hektárnyi terület pusztult el a sziget középső, hegyvidéki részén, Valleseco térségében.
Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az egy napja tomboló erdőtűz miatt – közölte Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. Az elnök környezetvédelmi katasztrófának nevezte a szombat délután keletkezett és rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzet, amely a becslések szerint
már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén, Valleseco térségében.

Mint mondta, a mostani tűzeset „sokkal súlyosabb”, mint amellyel a múlt hétvégén kellett szembenézniük, ezért segítséget kért a spanyol központi kormánytól az oltási munkálatokhoz. A délután folyamán két további tűzoltó repülőgép érkezik Sevillából – tette hozzá. A spanyol közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint
mintegy 250-en, köztük a katonaság speciális tűzoltó egységének tagjai igyekeznek megfékezni a lángokat a földön, a levegőből pedig összesen 11 helikopterrel és repülőgéppel oltanak.

A munkát nehezítik a terepviszonyok, a 32 Celsius-fokos hőmérséklet, a 24 fokos páratartalom, valamint az óránként 45 kilométeres sebességű szél. A lángok a sziget egyik természeti ékességének számító Tamadaba fenyőerdőt is veszélyeztetik. A tűz miatt hat autóutat kellett lezárni.
Gran Canarián 2007-ben jegyezték fel a sziget történetének legsúlyosabb erdőtüzét, akkor több mint 3500 hektárnyi zöldterület pusztult el. A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai országban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi terület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.
Szerző

Hiába köthetne ki, a hatnapos utat nem bírná a hajón rekedt menekültcsoport

Publikálás dátuma
2019.08.18. 16:35

Fotó: ALESSANDRO SERRANO / A Lampedusa partjainál veszteglő Open Arms fedélzetén 107 menekü
Spanyolország fogadná a hajót, de nem érnék el a spanyol partokat.
Nemrég közölte Spanyolország, hogy befogadja az olasz Lampedusa partjainál veszteglő Open Arms mentőhajót, fedélzetén több mint száz menekülttel.
"Nem tudjuk elfogadni a spanyolországi kikötőt, mert szélsőséges humanitárius vészhelyzet alakult ki. Arra van szükség, hogy azonnal kiköthessünk"

- mondta Laura Lanuza, a segélyszervezet szóvivője. Kiemelte: elképzelhetetlennek tartják, hogy még hat napig hajózzanak Algecirasig, mert a helyzet fenntarthatatlanná vált a fedélzeten. Az emberek aggódnak, erőszakosak, egyre nehezebb őket megfékezni, egy további hatnapos utazás az egészségüket, sőt akár az életüket is veszélyeztetné - szögezte le. Vasárnap legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait. A mentőhajó legénységének több tagja utánuk ugrott, hogy visszavigyék őket a fedélzetre.  
Szerző