Előfizetés

Merkel nem kritizálta Orbánt

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.08.19. 15:22

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Óvatos, konfliktuskerülő nyilatkozatot tett Angela Merkel miután a magyar miniszterelnökkel tárgyalt. A német kancellár beszédében kerülte a német-magyar viszony konfliktusait, inkább a két ország politikájának közös pontjait és a gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta.
A fáradtnak tűnő kancellár többször is hosszan a mennyezetet figyelte a sajtótájékoztató közben. Merkel nem reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiszólásaira sem, miszerint ma „Magyarország látja el Németország határvédelmét”, illetve „Németország és Ausztria egyetlen esélye”, hogy Magyarország megvédje a déli határokat, amiért Orbán szerint „küldhetnének több zsoldot is”. De Orbán Merkel előtt újságírói kérdésre kifejtette, hogy szerinte a hagyományos német-francia tengely kiegészül a visegrádi országokkal, így egyre nagyobb a súlya ezeknek az országoknak és az EU-nak a következő büdzsé megalkotásában.
A nemzetközi sajtótájékoztatón először felszólaló Orbán Viktor miniszterelnök szerint a német kancellárral főleg gazdasági témákról egyeztettek, mivel Németország Magyaroszág legnagyobb befektetője. Orbán itt megpendítette, hogy a magyar haderő fejlesztésében felépítésében a német haditechnika „fontos a szerepet, játszott, játszik a jövőben is”. Emellett az EU keleti bővítéséről is tárgyaltak, Magyarország támogatja a Nyugat-Balkán, elsősorban Szerbia felvételét az EU-ba. A magyar-német viszonyban feszültségeket okozott menekültválság kapcsán Orbán annyit mondott, hogy Németországgal közös programokat folytatnak Afrikában, hogy „a segítséget oda vigyék, ahol baj van”. „Nem látunk a horizonton a magyar-német kapcsolatokat megzavaró eseményt, ellenben látunk szükséget az együttműködés erősítésére.” - fogalmazott. Merkel rövid beszéde elején inkább az EU előtt álló kihívásokról beszélt. „Támogatom amit Ursula Leyen mondott, hogy olyan politikára van szükség, ami az EU minden tagállamát még jobban egyesíti”, mert gazdasági és védelmi együttműködés kapcsán nagy kihívások előtt állunk. Ezeket közösen meg tudjuk oldani - mondta Merkel, ide sorolva a migrációval kapcsolatos kihívásokat. „Új startot kell tennünk” - fogalmazott, ám szerinte a közös pozíciókból kell kiindulni, ilyen az, hogy Magyarország és Németország is egyet ért abban, hogy elsősorban a menekültek kiindulási országaiban kell segíteni. „A két ország politikája között sok közös vonás létezik, amikor a menekülés elleni harcról van szó. Vannak különbségek, ám ezek megoldását a közös pontokon kell kezdeni”- fogalmazott Merkel. Szerinte az új bizottságnak lesznek erre eszközei. „Szükség van EU-s határvédelemre, a Schengeni térséget fenn kell tartani" – hangsúlyozta Merkel - ez akkor sikerül legjobban, ha azokkal az országokkal, Afrikában, Irakkal párbeszédet folytatunk, fair egyezményeket kötünk, hogy mindenki maradjon a hazájában. „Leyen egy esély számunkra – szögezte le Orbán a ZDF kérdésére, hozzátéve: nemrégiben ő is tárgyalt az új elnökkel. „Látom, hogy a régi meggyökeresedett viták helyett új vágányokon indul a tárgyalás. Orbán ugyanakkor megeresztett egy oldalvágást, miszerint vannak ”egykori, NDK-s menekültek, akik ma nem értik hogy, miért épít az ország kerítést. „Harminc éve a kerítést azért bontottuk le, hogy ők szabadon, biztonságban élhessenek. Ma 30 év múlva azért védjük a déli határokat, hogy biztonságban és szabadságban élhessenek." „Mi úgy érezzük, hogy a németek várkapitányi teendőit látjuk el, ami Németország külső határa. Az igaz, hogy saját költségünkön tesszük és néha küldhetnének több muníciót is érte. A következő időszakban azon leszek, hogy ezt elérhessük” – fogalmazta meg Orbán az ünnepi gondolatait.

A Századvég nyerte Palkovics minisztériumának egymilliárdos tenderét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.19. 13:12

Fotó: Népszava
A társadalom jövőjének és jövőképének kikutatására kapják a pénzt.
A Századvég Gazdaságkutató Zrt., illetve a Századvég Politikai Iskola Alapítvány nyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1 milliárd 44 millió forintos közvéleménykutatási tenderét, szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a Napi.hu. A közpénzesőért cserébe azt várja a kormány a szólamait rendre lojálisan visszhangzó Századvégtől, hogy mutassa be azokat a változásokat, amik a társadalom jövőjét meghatározzák.
Más ajánlattevő nem volt a tenderen.

Orbán:"konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát”

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.08.19. 12:41

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Óriási rendőri készültség mellett zajlik Angela Merkel és Orbán Viktor a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából tartott találkozója. A rendőrség hermetikusan lezárta a határvárost.
A két államfő a soproni evangélikus templomban ökumenikus istentiszteleten vett részt. A misén képviseltette magát az Orbán-kormány jó része, így jelen volt Palkovics László, Varga Judit igazságügyi, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügy illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A német és magyar nyelven tartott misén Erdő Péter bíboros arra emlékeztetett az, hogy a magyarság erős és független keresztény királyságot tudott építeni, annak volt köszönhető, hogy ehhez „közös alapot sikerült találni a szomszéd népekkel, ez pedig a keresztény hit volt”. Ez a hit tanítja meg értékelni a másik emberre való odafigyelés, a szeretet, a közösség alkotó erejének fontosságát. Hozzátette, hogy ezért keresztényként értéknek tekinthetjük saját nemzetünket, de ugyanezért kell tisztelnünk és értékelnünk a többi népet is.   A prédikációk után a Német-Magyar Ifjúsági Egyesület tagjai olvastak fel a könyörgést. A kérések között elhangzott: „Ma is sokan menekülni kényszerülnek, kérünk téged tedd határainkat és szívünket átjárhatóvá. Kérünk téged hallgass meg minket.”  Ezt követően Orbán Viktor szólalt fel a templomban. A kormányfő úgy köszöntötte Angela Merkelt, mint aki „Európa legnépesebb államának immár tizennégy éve, négy egymást követő választáson a vezetője.”  Majd úgy fogalmazott: „nálunk Magyarországon a hölgyeket a lovagiasság szabálya szerint eleve különös figyelmesség övezi. A keményen dolgozó hölgyek előtt eleve levesszük a kalapunkat. Gratulálunk önnek.„
Beszédében a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Európa alapját a szabad és független nemzetek adják, így konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát.”  „Mi itt Sopronból keletről bontottuk meg a keletre húzott falat és itt nyitottuk meg a német újraegyesülés előtti falat. Mi magyarok mindig is hívei voltunk Németország újraegyesítésének. Jól emlékszem, Magyarországon nagyobb arányban támogattuk az újraegyesítést, mint az akkori németek. Mi magyarok ugyanis tudtuk, hogy mi úgy tudunk kiszabadulni a szovjet világból, ha a két Németország egyesül.”  Merkel láthatóan kicsit feszélyezve érezte magát, hogy a templomi szószéken kell beszélnie.    Orbánhoz képest – aki a harminc évvel ezelőtti történtek kapcsán kizárólag többes szám első személyben fogalmazott – Merkel jóval részletesebben elevenítette fel a harminc évvel ezelőtti piknik eseményeit.  Nevén nevezte az akkori határőröket, akik nem lőttek a pikniken a határzárat áttörő NDK menekültekre – ahogy fogalmazott, „a szolgálati előírások fölé helyezték az emberséget”. Néhány héttel később Magyarország véglegesen megnyitotta határát – utalt Merkel a Németh-kormány szerepére vasfüggöny lebontásában. „Köszönet azoknak, akik részt vettek a rendezvényen, köszönet azoknak, akik részt vettek a szervezésben, köszönet azoknak, akik támogatták az NDK menekülteket és köszönet azoknak, akik támogatták a demokratikus átalakulást” - fogalmazott Merkel.  „Hálával és elismeréssel gondolunk azokra, akik bátran harcoltak a szabadság kivívásáért, a Charta 77 mozgalomra, a lengyel Szolidaritásra, a baltikum éneklő szabadságharcosaira. Ezek az emberek tovább írták Európa szabadságtörténelmét. Lebontottak egy darabot a vasfüggönyből és felépítettek egy darabot Európa egységéből – fogalmazott a kancellár. Szerinte Sopron annak a példája, hogy mennyit el tudunk érni, ha kiállunk Európa osztatlan értékei mellett.  „Sopron megmutatja, hogy mi az, ami bennünket szabaddá tesz: Sopron egyenlő a szolidaritással, a békével, a humánus Európával. Tekintettel az óriási feladatokra, amelyek előttünk állnak, szem előtt kell tartanunk ezeket az értékeket, az egységet.  „Köszönöm” - mondta végül magyarul Angela Merkel.