Előfizetés

Áder: "Otthon az, ahonnan kitessékeljük az idegen eszméket"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.20. 11:02

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szerinte erről álmodtunk 30 évvel ezelőtt, 1989-ben. Az államfő augusztus 20. alkalmából beszélt a Kossuth téri tisztavatáson.
"A magyarok sok álmából valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára"

- mintha Áder János köztársasági elnök az újévi beszédeihez összeállított mondatbokrétájából húzott volna elő egy cifra kankalint a Kossuth téri tisztavatáson elmondott beszédéhez. De az MTI tudósítása szerint az idézet két tagmondata között az államfő katonásan rendet vágott, és a szilveszteri szokásával ellentétben váratlanul közbe tudott szúrni néhány konkrétumot, vagyis fogalmi szinten sorolt fel valósággá lett magyar álmokat:
demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság.

Képzeletemben az újévi beszédek lírai mesélője már politikai vérfarkassá változott, de a távirati iroda nem tett említést arról, hogy vészjósló telihold világította volna meg a Kossuth teret. Ellenben a tudósításba is beszűrődött valami a folytonos háttérzajból, Áder mikrofonja lehetett túlérzékeny, s talán jobb kezénél, az ország poharában aranyló buborékok fürdőztek a verőfényes délelőtti napsütésben. A legtöbbet 1989-ről beszélt az államfő. "Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket" - mondta Áder, akarva-akaratlan is visszautalva ezzel az álmok és a valóság témakörére.
Majd hogy az apropóul szolgáló Szent István és a tisztavatás is szóba kerüljön, leszögezte: a katonákon is múlik, "hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották; és hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen". A honvédtiszt-jelöltekhez szólva azt mondta: legtöbben 1989 után születtek azok közül, akik most ünnepélyesen esküt tesznek, "fiatalabbak a visszaszerzett magyar szabadságnál". Majd felhívta a figyelmüket arra, hogy katonai esküjük után a hazát az életük árán is meg kell védeniük.
"Itt élned, halnod kell" - idézte Vörösmartyt.

Zászlófelvonás, légiparádé

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját a tisztavatás előtt, kedd reggel Budapesten, a Kossuth téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.
A katonai eskütétel után légi parádé volt a Parlamentnél, utána konfetti és vásári forgatag. Délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig a szokásos tűzijáték.

Megrendezés mindenki megelégedésére

Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos,  
"biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez"

- ezt tegnap közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-vel, miután beült az operatív törzs egész napos ülésére.
"Bármilyen beavatkozásra lesz szükség, azt azonnal megteszik" - mondta Kovács mindenki megnyugtatására.

Szerdán nekiesnének a Szentendrei úti fáknak, de lehet, hogy semmi nem lesz belőle

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.20. 10:07
Képünk illusztráció
Fotó: Sébastien Rabany / AFP
Bár Tarlós és a BKK szerint minden rendben az ügyben, egyszer már megakasztották a munkát, ezzel pedig a fák kivágást, azóta pedig semmi nem változott.
Feljelentést tett és ügyészségi eljárást kezdeményezett a a Szentendrei út és a Vasút sor mentén kivágni tervezett fák ügyében Jánossy András közgazdász, a budapesti fa- és zöldfelület-védő hálózat egyik aktivistája. Nyílt levelet is írt az ügyben Tarlós Istvánnak. Ezt alább közöljük: Tisztelt Főpolgármester Úr! Ez úton tájékoztatom, hogy a Szentendrei út és a Vasút sor mentén kivágatni szándékolt fák ügyében ismét feljelentést nyújtottam be, valamint ügyészségi eljárást kezdeményeztem, ahogyan egy hónappal ezelőtt. Ön akkor, július 22-én leállíttatta a munkálatokat, amelyek aznap kezdődtek volna el a BKK három nappal korábban kiadott közleménye és a kivitelező Colas Út Zrt. által az útvonal mentén kihelyezett cédulák szerint. Célszerű most is így eljárnia – az alábbiakból látható, hogy miért. Az ügyben 2019. augusztus 13-án kiadott BKK-közlemény ezzel a mondattal nyit: "A fakivágás engedélyezése tárgyában befejezett ügyészségi vizsgálatot követően – mely szerint alaptalan volt a bejelentés – elkezdődik a III. kerületi Szentendrei út Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca közötti, több mint 1 kilométeres szakaszának, valamint környezetének felújítása 2019. augusztus 21-én, szerdán." A közlemény egyidejűleg megjelent a Főpolgármesteri Hivatal honlapján is – e szokatlan gesztus annak hivatott kifejezést adni, hogy Ön egyetért a BKK állításaival és szándékaival. Nem kellett volna. Ténylegesen ugyanis:
  • Nem fejeződött be az ügyészségi vizsgálat, mivel a Fővárosi Fűügyészség állásfoglalásával szemben én az előírt határidőn belül felülvizsgálati kérelemmel fordultam a Legfőbb Ügyészséghez.
  • Mivel pedig ez az eljárás még nem fejeződött be, nem állíthatta volna úgy be a BKK, mintha e tárgyban (valójában két, egymástól eljárási szempontból független engedélyezés tárgyában) megszületett volna a végeredmény, és az ügyészség az engedélyek végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmet mint alaptalant végérvényesen elutasította volna.
Ezzel a beállítással a közlemény közvetve azt is állítja, hogy a fakivágási engedélyek rendben lévők és végrehajthatók – ahogy ezt a következő bekezdésben explicite is kimondja: "A Fővárosi Önkormányzat továbbra is elkötelezett a zöldfelületek védelme, megújítása és bővítése mellett. A területen az útépítés miatt 25 fa eltávolítása elkerülhetetlen, amelyhez rendelkezésre állnak a jogerős engedélyek. Ezek pótlásaként összesen 283 fa ültetése történik meg, jelentősen bővítve a kerületi faállományt. Ebből a felújításban érintett területen 25 fa ültethető el, a többi a III. kerület más részén gyarapítja majd a zöldállományt." Ténylegesen azonban 
mindkét fakivágási engedély – a 15 fára kiadott éppúgy, mint a 10 fára kiadott – már rég érvényét veszítette. Méghozzá azért, mert az engedély alapjául szolgáló tulajdonosi hozzájárulás érvénye mindkét esetben lejárt.

Ezért a fák kivágása rongálás lenne, méghozzá jelentős kárt okozó rongálás. A kivágott fák elszállítása pedig lopás, méghozzá jelentős kárt okozó lopás. Elsősorban ennek megelőzése érdekében fordultam a rendőrséghez. De feljelentést tettem közérdekű adattal való visszaélés vétsége miatt is, amit hamis közérdekű adat közzétételével követtek el. A fenti három tételen kívül még más állítások is hamisak az Ön támogatását élvező BKK-közleményben:
  • Nem felel meg a valóságnak, hogy " területen az útépítés miatt 25 fa eltávolítása elkerülhetetlen". A "zöldfelület-rendezés" 2018 februári kiviteli tervét készítő tervezőnek az egy évvel korábban, 2017 februárjában készített terv-változatában még megőrzendőként szerepelt a kiviteli tervben kivágandónak minősített 26 fa mindegyike (míg 5, akkor kivágandóként megjelölt fát utóbb maradóvá, a közműcsere munkálatai során megvédendővé minősítettek át), azaz a tervező elkerülhetőnek tartotta a 25 fa kivágását. Továbbá egy, a Facebookra feltett fotón látható – legalábbis a közzétevő tájékoztatása szerint –, hogy Varsóban miként védik meg közmű-fektetés során a fák gyökereit. Azaz a feladat műszakilag megoldható.
Varsóban így védik a fák gyökérzetét
Fotó: Facebook/Pőthe Attila
  • Nem felel meg a valóságnak az a kettős állítás, hogy a kivágni tervezett 25 fa "pótlásaként összesen 283 fa ültetése történik meg, jelentősen bővítve a kerületi faállományt." Ugyanis mint a 2018. februári kiviteli terv Műszaki leírásában olvasható "A tervezési területen, az üres fahelyeken, illetve a kivágott fák helyén összesen 26 db új útsorfa telepítésre van mód. <...> A tervezési területen kívül fapótlási okokból további 117 db fa telepítendő." Ez a 143 db a BKK által elfogadott szám, hiszen ezzel a kiviteli tervvel írta ki, és nyerette meg a Colasszal a közbeszerzési pályázatot – azaz nem "történik" 283 facsemete ültetése, hanem csak 140-nel kevesebb fácskáé. Másrészt hamis, megtévesztő azt sugallani, hogy a 283 facsemete ültetése bővítené a kerületi faállományt, hiszen a lombkorona tekintetében – ami árnyékot ad, levegőminőséget javít, fasori látványt nyújt – jelentős csökkenést eredményezne a csere, évtizedekre szólóan.
  • Hamis azt állítani, hogy a 283-as darabszámból "a felújításban érintett területen 25 fa ültethető el". Valójában a kiviteli terv nem irányozza elő minden kivágott fa, korábbról ottmaradt csonk vagy egyéb fahely beültetését (pedig ez lehetséges volna), sőt az új ültetések közül is 4 nem más, mint átültetés.
A BKK ezen zöldfelület-rendezési kiviteli terv – plusz az út-felújítás és a közműcsere kiviteli terve – alapján írta ki idén február 4-én a közbeszerzési pályázatot. Azaz lejárt fakivágási engedélyekkel, és a fapótlási tervek önkényes megfelezése mellett. Szerződést is ily módon kötött a kivitelezésre a Colas-szal. Éppen az ezen eljárás révén a jog szerint önkormányzati tulajdonná váló facsemetékkel való spórolás miatt az önkormányzatokat érő kár volt az egyik ok, hogy feljelentéssel éljek. A BRFK a hozzá az ügyészség által áttett feljelentést nem utasította el, és nem rendelt el feljelentés-kiegészítést sem, de tudtommal még nem kezdte meg a nyomozást. Azaz a BKK közleménye ezen az ágon is a tényekbe ütközik. Ami a fakivágások engedélyezését illeti, a Legfőbb Ügyészséghez benyújtott felülvizsgálati kérelmemet úgy módosítottam, hogy amennyiben az érvényüket veszített határozatok helyébe azonos tartalmú új határozatok léptek (vagy az eredeti határozatok időbeli érvényességét kiterjesztették), úgy a határozatok végrehajtása felfüggesztésére irányuló kérelmemet az eredeti tartalommal és indoklással tartom fenn, miként azt a felülvizsgálati kérelmemben összefoglaltam, tehát hogy törvénysértő volt a fák kivágásról az érintett házak tulajdonosai, illetve lakói bevonása nélkül – valamint a közműcsere alternatív lehetőségeinek megvizsgálása nélkül – határozatot hozni. A 2018. februári terv fájljait a Közbeszerzési Értesítő oldaláról lehet letölteni , a többi releváns fájlt a III. kerület polgármestere, Bús Balázs tette közzé július 23-án a saját oldalán arra való reakcióként, hogy az előző nap Ön olyasmivel indokolta meg a munkálatok megkezdésének elhalasztását, amit a III. kerületi önkormányzat hibás vagy legalábbis támadható lépéseként lehetett érteni.
Jánossy András közérdekű adatigénylést is benyújtott. Ebben kéri az üggyel kapcsolatos összes dokumentum, üzenetváltás közzététele mellett az összes budapesti, a főváros vagy a BKK kezelésében lévő fára vonatkozó valamennyi adatot a törzsátmérőtől kezdve a fa állapotának felmérésekor készült dokumentumokig. 

Akár 37 fok is lehet a nemzeti ünnepen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.19. 18:21

Fotó: Shutterstock
Szerdán hidegfront érkezik.
Kedden, államalapításunk ünnepén is a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható, viszont rekkenő hőségre számíthatunk. Nyugaton és a főváros térségében délután megélénkülhet a déli-délkeleti szél. Hajnalban 15-21, napközben 31-37 fok várható - írja az Időkép.
Szerdán egy lassú mozgású hidegfront érkezik, melynek hatására feltámad az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon némiképp lehűl a levegő. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak északon alakulhat ki kevés zápor, zivatar. Nyugaton 23-28, máshol 29-36 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csütörtökön a változóan felhős-napos időben helyenként északon és kis eséllyel délkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északi-északkeleti szelet keleten kísérhetik élénk lökések. Délután 25-31 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, keleten, délkeleten lehet a legmelegebb. Pénteken és szombaton többször megnövekszik a felhőzet, számottevő csapadék azonban nem valószínű. Pénteken kissé élénk lehet az északkeleti szél, szombaton mérsékelt marad a légmozgás. Délutánonként 27-32 fokig melegszik a levegő.