Fővárosi Negyed;Hadik Kávéház;Bartók Béla út;

2019-08-25 10:16:32

A lágymányosi pampákon nagyon tudnak valamit

A másodvirágzását élő Hadik Kávéház környékén újra pezseg a kultúra.

A Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtér felé sétálva új kultúr-boulevard tárul elénk: az Újbuda főutcájának Bartók Béla út a kulturális lehetőségek végtelennek tűnő tárháza lett, az utóbbi néhány év során kirobbanó fejlődést élt meg, sorra nyíltak a galériák, kávézók, közösségi terek, igazi kulturális paradicsomi állapotot teremtve.

Az egyik legkiemelkedőbb helyszín a 2010-ben újranyitott Hadik Kávéház és a közvetlen szomszédságában, ám elkülönülten működő Szatyor Bár és Galéria. A másodvirágzását élő Hadikról történetek sokasága kering: az 1920-as években ide járt Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, gyakran megfordult ott Móricz Zsigmond, Déry Tibor, szóval itt gyültek az írók, a szerkesztők, a kor bohémjei. A Szatyor Bár és Galéria elnevezése is Karinthyhoz fűződik, aki az akkoriban éjszakai bárként üzemelő helyszín gyékényborítását meglátva kijelentette, a hely olyan, mint egy szatyor.

Manapság mindkét egység sokszínűségével és izgalmas programkínálatával tűnik ki: a kortárs képzőművészeti kiállítások, irodalmi beszélgetések, felolvasások, könyvbemutatók egymást váltják. Hasonlóan népszerű a szintén üde színfoltot képviselő Kelet Kávézó és Galéria, amely újhullámos kávéja és keleties ízei mellett zsúfolásig megtelt könyvbemutatóiról és beszélgetéseiről ismert, noha távolról inkább tűnik könyvesboltnak vagy könyvtárnak: ez nem is áll túl messze a valóságtól, könyvcserére is van lehetőségünk.

A „lágymányosi pampáknak” Kosztolányiék által előszeretettel nevezett terület a képzőművészetek kedvelőinek is bőven kínál választásokat. A 37-es szám alatt lévő Három Hét Galéria vezetői elkötelezettek a geometria és a számok iránt, így megnyitóikat minden hónap harmadik estéjén hét órakor tartják: a kiállítótér hazai és nemzetközi, elsősorban geometrikus-, konkrét-, és konstruktív műveknek ad helyet. Izgalmas művészeti platform a közel húsz éve működő Faur Zsófi Galéria is, amely fő feladatának a hazai kortás művészet népszerűsítését tekinti itthon és a nemzetközi színtéren egyaránt. A B32 Galéria és Kultúrtér egyaránt fontos helyet foglal el a közösség életében gyermek és családi programjaival, rendszeres kiállításaival, színházi előadásaival.

Ám számos helyet megemlíthetnénk, az 1969 óta működő Figaro Bűvészbolttól kezdve, át a Palmetta Design és Textilművészeti Galérián, ahol kortárs formatervezők termékeivel találkozhatunk, egészen a lengyel kultúra kikötőjének tartott Gdanskig.

A környék hemzseg a lelkes, kreativitást és összefogást nem nélkülöző kezdeményezésektől. Az együttműködés széleskörű kiterjesztése iránt elkötelezett a Kulturális Tizenegy Egyesület, amely a Bartók Béla Boulevard (BBB) összehangolt fejlesztését és menedzselését tartja fenn. Alapító szervezetei közt vannak a felsorolt galériák, a Szkéné Színház, a FIÓK vagy a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) is.

Kiemelkedő továbbá az Eleven Blokk Alapítvány által létrehozott Bartók Negyed néven működő hálózat, melynek keretében a városi élet jövőjéről, a művészetben rejlő közösségformáló erőről, és az egyéni felelősségvállalás fontosságáról is gondolkodnak a résztvevők. Sikeres műteremprogramjuk mellett, idén először rendezték meg az Ablak a Bartókra elnevezésű helytörténeti fesztivált.

Egy kétségtelen, valamit nagyon tudnak a tizenegyedik kerületiek, mert a környék virágzik, és ezek a virágok évről évre élénkebbek.