Baljós jelek az autóiparban

Publikálás dátuma
2019.08.21. 08:00

Fotó: www.maks-richter.com
Lassuló növekedés a világgazdaságban, lanyhuló kereslet az autópiacon. Mindez nem sok jóval kecsegteti a magyarországi autóipari ágazatot. Pánikra semmi ok, de már most „B” terveket kellene készítenie a kormánynak, hogy erre ne is kerüljön sor. Egyelőre ennek nem sok jelét látni.
Az autóipar óriási technológiai változások előtt áll, és éppen akkor, amikor a világgazdaság növekedési üteme lassul. Ez a kettős kihívás a hazai autóipari ágazatot is érinti. A világmárkák magyarországi gyáraiban és a beszállítói körben összességében mintegy 170 ezren dolgoznak. Az elmúlt évtizedben a nagy német prémium márkák, mint a Mercedes, illetve az Audi az elmúlt évtizedben jelentős fejlődést produkáltak, nem kis részben a kínai és az amerikai kereslet bővülésének köszönhetően – mondta a Népszavának Kilián Csaba a Magyar Gépjárműipari Országos Egyesületének (MAGE) ügyvezető főtitkára. Az egyesület 57 tagja adja a hazai gépjárműgyártás és alkatrész beszállítói igényének majd’ 90 százalékát. Benne a nemzetközi és a magyar tulajdonú vállalatokkal. Piaci szempontból a kínai gazdaság lassuló növekedése és az ázsiai ország autóiparának kiépülése, az amerikai piacon bekövetkezett kereskedelmi intézkedések is mérsékelték az európai, elsősorban a német autók iránti keresletet. Ez bizonyos mértékig hatással lehet a német prémium márkák magyarországi gyárainak a bővítésére, illetve a jelenlegi kapacitások kihasználására. Már az elmúlt egy-két évben némi visszaesést lehetett tapasztalni az Audi kibocsátásában, a Mercedes pedig elhalasztotta a kecskeméti gyár bővítését. A BMW debreceni beruházása a jelek szerint nem áll le, de ma még nehéz megmondani, milyen meghajtással készülnek majd a gépkocsik. Igaz ez egyébként az Audira és a Mercedesre, sőt, a Suzukira is, hiszen várhatóan legalábbis részben átállnak a hibrid és-vagy az elektromos hajtású autók összeszerelésére.

A hazai beszállító körből főként azok maradhatnak versenyben, akik már fölkészültek az alternatív technológiákra. A nemzetközi beszállító cégek közül több is már növekvő megrendelésekkel számolhat most is. A nagy kérdés, hogy a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások (kkv) mennyire voltak, illetve mennyire lesznek képesek lépést tartani a technológiai kihívásokkal és mennyire tudnak bekapcsolódni a fejlesztésekbe – jegyezte meg Kilián Csaba. Az elsődleges beszállítók szerencsére jelentős részben magukkal húzzák a 2., 3., 4. körös kkv-at is. Természetesen nem mindegyiket. Ez utóbbiak legalábbis egy része valószínűleg ki fog hullani a rostán, ha nem lesz igény az általa addig gyártott egyszerű alkatrészekre.
Különösen a néhány száz embert foglalkoztató közepes cégek között számosan képesek voltak fontos technológiai fejlesztésekre az elmúlt években, különböző uniós és nemzeti támogatással jelentős automatizációs és digitalizációs lépéseket tettek. Az más kérdés, hogy a magyar kkv-k mikor juthatnak el az ipar 4.0 által megkövetelt szintekre. De ha már a gyártási adatait ki tudja értékelni, és ennek megfelelően lépésről lépésre fejlesztéseket valósít meg, már akkor nagy mértékű termelékenység javulás következhet be. Az ilyen irányú fejlesztéseket egyébként egyre inkább megkövetelik az elsődleges, közvetlen beszállítók.
A világgazdasági bizonytalanságok miatt az elkövetkező 2-3 évben nem kizárt némi megtorpanás a magyarországi autóipari ágazatban. Azonban, ha stabilizálódik a nagy autógyárak helyzete és tisztázódik a technológiai irány, az elektromos töltőhálózatok kiépítése, a szabványok egyértelműek lesznek, valamint legalább 2023-2024-ig megvalósulnak a magyarországi eddig bejelentett autóipari beruházások ( BMW, Mercedes stb.)is, akkor újra felfuthat a hazai autógyártás és ez lehetőséget ad a magyar kkv-nak is fejlődésre, növekedésre - értékelte a folyamatokat Kilián Csaba. Egyes elemzők szerint a robotizáció, a digitalizáció, például az alkatrészgyártásban már megjelenő 3D technológia, a nem is túl távoli jövőben a gazdasági növekedéstől, lassulástól függetlenül is előidézheti, hogy az égető munkaerőhiány helyett ismét a munkanélküliség lesz a nagyobb gond. Az még nem okozhat gondot a gazdaságban, hogy az autóiparban néhány ezer kölcsönzött munkásnak nem hosszabbították meg a szerződését. Természetesen az érintettek számára ez nagyon is húsba vágó probléma. Az azonban már figyelmeztető jel, hogy a Magyarországnál is jobban az autóiparra támaszkodó Szlovákiában már a nagy világmárkák leányvállaltaiban voltak elbocsátások – jegyezte meg Dávid Ferenc közgazdász, a Vállalakozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt főtitkára. Az már látszik, hogy az európai és a világ autópiacain többnyire csökkentek az eladási számok. Ez pedig már érintheti a az elsősorban német márkák magyarországi gyárainak a kapacitás kihasználtságát és így a mintegy 700 külföldi és magyar beszállító céget is. Főleg, ha ez a tendencia tartós lesz és nem csak egy rövid átmeneti időszakról van szó. 
A hazai beszállítói hálózatnak arra is föl kell készülnie, hogy az elektromos autók alkatrészigénye a töredéke a robbanómotorokénak, és ezek gyártásához új technológiákra lesz szükség. Nagy kérdés, hogy a magyar kkv-nak van-e, lesz-e elegendő forrásuk a berendezések cseréjére, s kapnak-e ehhez támogatást. A magyar gazdaság erősen az autóiparra építette a növekedést. Az előnye, a korszerű technológia, munkakultúra meghonosítása, a kockázata viszont, hogy a magyar export meghatározó része is az autóipartól származik. Ha az ágazat megroggyan, a magyar külkereskedelmi egyensúly is jelentős negatívumba csaphat át - figyelmeztet Dávid Ferenc. A közgazdász szerint többféle megoldás is létezik arra, hogy legalább enyhítsék az ágazat szereplői a gondokat. Ilyen megoldás lehet például a dolgozók képzése, fölkészítése az új technológiákra, mint például a 3D-s gyártás. Ha jelentős leépítések még nincsenek is, de már a műszakok számát csökkentik. A „felszabaduló” idő egy részében a munkáltató szervezetten képezhetné a munkavállalóit. Átmenetileg a munkaerő átcsoportosítása is jelenthet megtartó erőt, ha a képezett szakemberek időlegesen karbantartást, vagy más munkát végeznek. Nyilván ez csökkentett jövedelmet jelent, de legalább a munkahely megmaradhat. Ezt akár kollektív szerződésbe is be lehetne építeni, ami bizonyos garanciát jelent az elbocsátás elkerülésére. A Mercedesnek, vagy az Audinak azért sem érdeke elbocsátani a kvalifikált szellemi és fizikai dolgozókat, mert nagyrészt a cégek költségén képezték ki őket. A két német autógyártó óriás Kecskeméten, illetve Győrben már a középfokú, illetve a felsőoktatásban is fontos szerepet játszik. Ezek a vállalatok az adott település több tíz kilométeres körzetében meghatározó fontosságú munkáltatók. Mindeközben az állami szakképzés siralmas állapotban van. Ez azért is nagy baj, mert 10 éves távlatban Magyarországon százezres nagyságrendben szűnhetnek meg munkahelyek a feldolgozóiparban, viszont s szolgáltatások a „felesleg” nagy részét felszívhatnák. Persze csak a jól képzett munkaerőt. A közgazdász szerint, ha ezek a nagyvállalatok stratégiai partnerei a kormánynak, akkor közvetve a beszállítók is ebbe a körbe tartoznak. Akkor pedig a magyar államnak is van abban felelőssége, hogyan alakul a beszállítói hálózat helyzete.
Szerző
Frissítve: 2019.08.21. 10:25

327,45 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:16
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest erősödött, a dollárral szemben viszont gyengült.
Az euró 327,45 forinton forgott reggel hét órakor, 12 fillérrel esett az árfolyama a kedd esti 327,57 forinthoz képest. A dollár árfolyama 295,13 forintról 295,18 forintra erősödött, a svájci franké viszont 301,65 forintról 301,41 forintra gyengült. A jent 2,7727 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,7762 forinttal. Az euró 1,1094 dolláron forgott szerda reggel, 0,05 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0863 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9793 frankot kértek, 0,15 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,24 százalékkal drágult a dollár, szerda reggel 106,47 jent ért.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Megváltoznak a kártyás fizetés szabályai, és ez most mindenkit érint

Publikálás dátuma
2019.08.20. 07:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kártyabirtokosoknak is van teendőjük a szeptember 14-től az online vásárlásoknál életbe lépő szigorúbb ügyfélazonosítás miatt.
A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet. Az MTI körkérdésre az OTP jelezte, hogy 2019. szeptember 14. után csak akkor lehet online vásárolni az EU-n belül bankkártyával, ha a kártyabirtokosok aktiválják az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatást a SmartBankon, az internetbankon, telefonos ügyfélszolgálaton keresztül vagy személyesen, az OTP Bank fiókjaiban. A határidőt követően az EU-n kívül a korábban megszokott módon fizethetnek online a kártyabirtokosok, vagyis a tranzakció során a kártyaadataik megadásán túl nincs szükség az internetes biztonsági kód (erős ügyfél-hitelesítés) használatára. A szolgáltatás használatával még inkább megelőzhetőek lesznek a visszaélések, csökken az esélye annak, hogy illetéktelenek online vásároljanak más bankkártyájával - hangsúlyozták. Az Erste Banknál arra hívták fel a figyelmet, hogy mivel a többszintű azonosításhoz nélkülözhetetlen a mobil, mindenkinek ellenőriznie kellene, jó mobilszámot adott-e meg a bankjának (vagy megadott-e egyáltalán). Az, hogy mi lesz a mobilos azonosítás formája (sms, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód vagy éppen a banki applikáción át érkező push notification üzenet), pénzintézetenként különbözik majd. Ha netbankos tevékenységekről vagy akár kártyás fizetésről van szó, az ügyfelek számára a legegyszerűbb megoldás a push üzenet. Ezt az Erste mindig a MobilBank applikációba küldi. Az Erste szakértői jelezték: eddig az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél nem kellett PIN-kód, szeptember 14. után azonban előfordulhat, hogy kell majd. Öt érintéses fizetés vagy összesen 150 euró (mintegy 48 ezer forint) összegű érintéses fizetés után a több, kisebb értékű fizetés összege összeadódik, a banknak meg kell győződnie arról, hogy valóban a tulajdonos használja-e a kártyát, vagyis PIN-kódot kell kérnie. Ha időközben volt nagyobb összegű PIN-kódos vásárlás vagy készpénzfelvétel, akkor az azonosításnak minősül, és a számlálás újraindul. A Raiffeisen Bank azt válaszolta, hogy a bevezetés időpontjától kezdve, az interenetes vásárláskor a bank erős ügyfélhitelesítést kérhet, amely a Raiffeisen esetében vagy mobil tokenes aláírás, vagy sms-ben kapott egyszeri aláíró kód lesz. A bank a jogszabályok figyelembevételével eltekinthet az erős ügyfélazonosítás alkalmazásától bizonyos esetekben. Azoknak lesz teendője, akiknek a mobiltelefonszámát még nem rögzítették a Raiffeisen Banknál, és a mobilbanki alkalmazást sem használják, ezeket az ügyfeleket azonban megkeresi a pénzintézet. A K&H az MTI-vel közölte: a magyar piacon úttörőként elfogadói oldalon 2004-től, kibocsátói oldalon 2010-től alkalmazza ügyfelei számára az emelt szintű biztonságot jelentő, 3DSecure - internetes biztonsági kód - szolgáltatást. Az erős ügyfélazonosítás életbelépését követően ezen felül egy további elem is megjelenik majd a vásárlás során. Azoknak az ügyfeleknek, akik idáig még nem használták, regisztrálniuk kell az internetes biztonsági kód (3DSecure) szolgáltatásra, valamint meg kell határozniuk egy további jelszót. Azon ügyfelek, akik már használják az internetes biztonsági kód (3D Secure) szolgáltatást és K&H e-bank, mobilbank felhasználók, rendelkeznek az erős ügyfélazonosításhoz szükséges hitelesítő faktorokkal. A K&H kitért arra: az Európai Bankhatóság (EBA) június 21-i publikációjában lehetőséget adott a helyi felügyeleti hatóságoknak, hogy a piaci szereplőkkel egyeztetve felmérje, és szükség esetén egyedi halasztást adjon (az EBA felülbírálati jogával) az elektronikus kereskedelemben a fizetési kártyával történő vásárlások erős ügyfélhitelesítésére (Strong Customer Authentication, SCA) vonatkozóan. Ezen egyeztetések Magyarországon jelenleg is folyamatban vannak a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a pénzintézetek között - olvasható a bank közleményében.