Előfizetés

Trump kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.21. 09:48

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az amerikai elnök azt mondta: „gyönyörű” levelet kapott Kim Dzsong Untól.
Az Egyesült Államok kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával – mondta egy magas rangú amerikai diplomata szerdán, azt követően, hogy véget értek a hagyományos éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok, amelyek rendszerint felbőszítik Phenjant. A tíznapos gyakorlatozásra Észak-Korea rakéták és egyéb fegyverek tesztelésével válaszolt. Phenjan bírálatainak célkeresztjében azonban inkább Dél-Korea állt. Szakértők szerint ez arra utal, hogy Észak-Korea továbbra is érdekelt a nukleáris tárgyalások újrakezdésében Washingtonnal. Donald Trump amerikai elnök elmondta, hogy „gyönyörű” levelet kapott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. Trump szerint ebben Kim találkozót kezdeményezett, hogy újrakezdhessék a megbeszéléseket az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok végeztével. Kim a hírek szerint bocsánatot is kért az elmúlt időszak fegyverkísérletei miatt. Stephen Biegun, Trump észak-koreai különmegbízottja szerdán újságírók előtt hangsúlyozta: az Egyesült Államok kész újra belevetni magát a tárgyalásokba, ha Észak-Korea kezdeményez. Biegun rámutatott: az amerikai elnök az alacsony szintű kapcsolatok újrafelvételével bízta meg csapatát. A különmegbízott Szöulban folytatott tárgyalásokat dél-koreai kollégájával, Li Do Hunnal, hogy feltárják, miként lehetne minél gyorsabban feléleszteni a nukleáris tárgyalásokat és érdemi előrelépést felmutatni. Trump és Kim februári hanoi csúcstalálkozóján kudarcot vallott az eddigi diplomácia, miután a feleknek nem sikerült közelíteniük egymáshoz álláspontjaikat. Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között. Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.

Elutasították a pedofília miatt elítélt ausztrál bíboros fellebbezését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 09:46

Fotó: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP
Az ügyészség szerint a döntést helyben kell hagyni, George Pell vádlója szavahihető.
Elutasította George Pell ausztrál bíboros fellebbezését a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága szerdán, így a pedofília miatt elítélt főpapnak folytatnia kell hatéves börtönbüntetésének letöltését. A döntéshozatal hetekig tartott, június elején egyszer már elnapolták. Az akkori meghallgatáson az MTI összefoglalója szerint Pell védői azzal érveltek, hogy az ítélet „nem alapult minden kétséget kizáró bizonyítékokon”, és megkérdőjelezték a tanúvallomásokat. Az ügyészség azonban úgy foglalt állást, hogy az ítéletet helyben kell hagyni, és Pell vádlója szavahihető. Az ausztrál bíboros az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítéletet február végén csak azután ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot. Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egyszer orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a sekrestyében. A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása. Pell legkorábban három év nyolc hónap múlva szabadulhat, a bíró ítéleténél figyelembe vette a vádlott korát, hogy nincs esélye a bűnismétlésnek, és egyébként makulátlan életét.  

Kikötött az Open Arms, 19 nap után

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:46

Fotó: ALESSANDRO SERRANO / AFP
A mentőhajónak hetekig kellett az olasz partoknál száznál több emberrel a fedélzetén vesztegelnie Salvini miatt.
Kikötött kedden késő este a szicíliai Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol civil (NGO) mentőhajó, a még rajta maradt 83 menekült pedig partra szállt. Ezzel egy tizenkilenc napig tartó kálvária ért véget. Amikor éjjel befutott a hajó, üdvrivalgásban törtek ki rajta az emberek, megölelték egymást, táncra perdültek és dalra fakadtak, a kikötőben sokan tapsoltak. A szárazföldre lépőket rögtön a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd kisbuszokkal szállították őket a legközelebbi befogadó központba.
Luigi Patronaggio - az Olaszországba érkező mentőhajókkal foglalkozó - agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Ezt követően elrendelte a civil hajó lefoglalását és a menekültek evakuálását. A járműnek még két hétig a kikötőben kell maradnia, amíg be nem fejeződik a történtek hátterét tisztázni hivatott vizsgálat.
Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a menedékkérők több mint százhúsz fős csoportját, akiket egy lélekvesztőn indítottak útnak embercsempészek.

A jármű a mentés után kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Miután a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nem engedte kikötni, és a fedélzeten egyre inkább egy humanitárius válság bontakozott ki, a spanyol kormány múlt vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Armsnak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet akkor közölte: nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a "szélsőséges humanitárius vészhelyzetre", a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállniuk, és nem jöhet szóba több napi hajóút.
Augusztus 14-én Róma városának közigazgatási bírósága Salvini tilalma ellenére engedélyezte a spanyol civil szervezet hajójának, hogy az akkor még 147 menekülttel a fedélzetén olasz területi vizekre lépjen. A törvényszék ítéletének indoklásában - orvosszakértői és pszichológiai véleményekre hivatkozva - megállapította, hogy
a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a belügyminiszter korábbi rendelkezése.

A menedékkérők kétségbeejtő helyzetét jellemzi, hogy az utóbbi napokban többen közülük a tengerbe ugrottak a hajóról, és úszva igyekeztek elérni az olasz partokat.