Elutasították a pedofília miatt elítélt ausztrál bíboros fellebbezését

Publikálás dátuma
2019.08.21. 09:46

Fotó: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP
Az ügyészség szerint a döntést helyben kell hagyni, George Pell vádlója szavahihető.
Elutasította George Pell ausztrál bíboros fellebbezését a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága szerdán, így a pedofília miatt elítélt főpapnak folytatnia kell hatéves börtönbüntetésének letöltését. A döntéshozatal hetekig tartott, június elején egyszer már elnapolták. Az akkori meghallgatáson az MTI összefoglalója szerint Pell védői azzal érveltek, hogy az ítélet „nem alapult minden kétséget kizáró bizonyítékokon”, és megkérdőjelezték a tanúvallomásokat. Az ügyészség azonban úgy foglalt állást, hogy az ítéletet helyben kell hagyni, és Pell vádlója szavahihető. Az ausztrál bíboros az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítéletet február végén csak azután ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot. Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egyszer orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a sekrestyében. A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása. Pell legkorábban három év nyolc hónap múlva szabadulhat, a bíró ítéleténél figyelembe vette a vádlott korát, hogy nincs esélye a bűnismétlésnek, és egyébként makulátlan életét.  
Szerző

Kikötött az Open Arms, 19 nap után

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:46

Fotó: ALESSANDRO SERRANO / AFP
A mentőhajónak hetekig kellett az olasz partoknál száznál több emberrel a fedélzetén vesztegelnie Salvini miatt.
Kikötött kedden késő este a szicíliai Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol civil (NGO) mentőhajó, a még rajta maradt 83 menekült pedig partra szállt. Ezzel egy tizenkilenc napig tartó kálvária ért véget. Amikor éjjel befutott a hajó, üdvrivalgásban törtek ki rajta az emberek, megölelték egymást, táncra perdültek és dalra fakadtak, a kikötőben sokan tapsoltak. A szárazföldre lépőket rögtön a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd kisbuszokkal szállították őket a legközelebbi befogadó központba.
Luigi Patronaggio - az Olaszországba érkező mentőhajókkal foglalkozó - agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Ezt követően elrendelte a civil hajó lefoglalását és a menekültek evakuálását. A járműnek még két hétig a kikötőben kell maradnia, amíg be nem fejeződik a történtek hátterét tisztázni hivatott vizsgálat.
Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a menedékkérők több mint százhúsz fős csoportját, akiket egy lélekvesztőn indítottak útnak embercsempészek.

A jármű a mentés után kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Miután a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nem engedte kikötni, és a fedélzeten egyre inkább egy humanitárius válság bontakozott ki, a spanyol kormány múlt vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Armsnak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet akkor közölte: nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a "szélsőséges humanitárius vészhelyzetre", a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállniuk, és nem jöhet szóba több napi hajóút.
Augusztus 14-én Róma városának közigazgatási bírósága Salvini tilalma ellenére engedélyezte a spanyol civil szervezet hajójának, hogy az akkor még 147 menekülttel a fedélzetén olasz területi vizekre lépjen. A törvényszék ítéletének indoklásában - orvosszakértői és pszichológiai véleményekre hivatkozva - megállapította, hogy
a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a belügyminiszter korábbi rendelkezése.

A menedékkérők kétségbeejtő helyzetét jellemzi, hogy az utóbbi napokban többen közülük a tengerbe ugrottak a hajóról, és úszva igyekeztek elérni az olasz partokat.

Trump nem is megy Dániába, ha Grönland nem eladó

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:23
Grönland, Upernavik - illusztráció
Fotó: LINDA KASTRUP / AFP
Köszöni Frederiksen dán elnöknek, hogy gyors visszautasításával költséget és erőfeszítést takarított meg mindkettejüknek.
"Nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk" - így jelentette be mikroblogján Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel, hogy lemondja dániai látogatását. Majd megköszönte a dán politikusnak, hogy "világosan beszélt", mert - úgy fogalmazott - "költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára". Trump ígérte: egy későbbi időpontban sor kerül a vizitre.
 A múlt héten a Wall Street Journal című lap írta meg, hogy Donald Trump szűk tanácsadói körben többször is felvetette Grönland megvásárlását Dániától, sőt, a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy televíziós interjúban megerősítette, hogy Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.
Mette Frederiksen dán kormányfő éppen az amerikai sajtóhír megjelenése után és Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel.
Az amerikai elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.