Minden magyarnak van hatmilliója

Publikálás dátuma
2019.08.21. 18:05

Fotó: Shutterstock
Óriási készpénzhegyen és jelentős pénzügyi vagyonon ülnek magyar háztartások a jegybank friss összesítése szerint.
Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 második negyedéves pénzügyi számlái szerint a magyar lakosság pénzügyi vagyona – vagyis nem számítva az ingatlanokat - 56 338 milliárd forint volt június végén, amiből következően, 9,7 millió magyar állampolgárral számolva - a csecsemőktől az aggastyánig -, átlagosan minden polgárnak 5,8 millió forintos megtakarítása van. A száz leggazdagabb magyar vagyona 2018-ban 4600 milliárd forintra rúgott – erről az oldalról nézve már nem is olyan elrugaszkodottan magas szám az MNB által közölt adat. A második negyedévben 1390 milliárd forinttal nőtt háztartások pénzügyi vagyon – míg egy év alatt 4668 milliárd forint volt a gyarapodás. Szabad szemmel jól látható mértékben nőtt a lakosság állampapír-vásárlási kedve, vélhetően „szuperkötvénynek” titulált állampapír plusznak köszönhetően, ám az ehhez szükséges pénzt – a kormány reményeivel szemben nem a párnacihából, hanem más megtakarításaiból teremtette elő a lakosság. 
Mészáros Lőrinc javítja az átlagot
Fotó: Népszava
Az 1390 milliárd forintos vagyonnövekedésből 250 milliárddal a készpénzállományt hizlalták, 580 milliárd forint kötvényekbe és további 456 milliárd forintos vagyonnövekedés pedig a részvényárak emelkedésnek köszönhető. Így az 5000 milliárdot hamarosan elérő készpénzállomány növekedésének megállításában továbbra sem sikerül előrelépni – állapították meg a Takarékbank elemzői. A 56338 ezer milliárd forintos pénzügyi vagyonnal szemben 9286 milliárd forintos tartozás áll, ami az előző negyedévhez képest 232 milliárdos, az előző évhez képest pedig 493 milliárdos növekedés – vagyis hitelek és tartozások jóval visszafogottabban növekedtek, mint a megtakarítások. Az államháztartás pénzügyi számláiból az derült ki, hogy a GDP arányos adóssága 68,7 százalék (24198 milliárd forint) volt, első ízben csökkent 70 százalék alá, amire az IMF-hitel 2008-as felvétele óta nem volt példa.
Szerző
Frissítve: 2019.08.21. 18:19

Félmilliárd forinttal drágábban nyert el közbeszerzést a Duna Aszfalt

Publikálás dátuma
2019.08.21. 17:03
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A becsült ellenértékhez képest félmilliárd forinttal drágábban, 5 milliárd 42 millió forintért tervezheti és építheti meg a Duna Aszfalt Kft. az M44-es gyorsforgalmi utat a 4432-es úttal összekötő utat - szúrta ki a Napi.hu.
A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az új 2x1 sávos út 5,1 kilométer hosszú lesz. Emellett meg kell erősíteni a 44-es számú főút burkolatát 800 méteren, a 4432-es út burkolatát pedig 2,1 kilométeren. Épül továbbá 3 körforgalom is a területen. A becsült ellenérték 4 milliárd 560 millió forint volt, a nyertes ajánlatában 5 milliárd 42 millió forint szerepelt. A nyertessel augusztus 5-én kötött szerződést a NIF - írja a portál. A tenderen az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft., valamint a Délút Kft. indult el. 
Szerző

Jóval kevesebb körte teremhet idén

Publikálás dátuma
2019.08.21. 13:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egész Európában az évtized második legalacsonyabb termése várható. A minőség megfelelőnek ígérkezik.
Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Mint írják, körtéből az éves termésmennyiség kiugró évben elérheti akár a 40 ezer tonnát is, sok éves átlagban azonban inkább 33 ezer tonna körüli volt az utóbbi évtizedben. Magyarországon az Alpokalja, a Bodrogköz és Szatmár a három nagy körtetermő táj, ezeken a főként ártéri területeken ugyanis több az eső, illetve kevésbé jellemző a légköri aszály. Hazánkban a termesztés az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat, ami számos megváltozott körülménynek a hatása. A területalapú támogatások adatai alapján
2017-ben 2342 hektár, 2018-ban pedig 2270 hektár körteültetvény volt hazánkban, ez 72 hektáros csökkenés az előző évhez képest. 2019-ben további lényeges területcsökkenés nem volt, 2264 hektárt mutatnak a friss adatok.

Az Európai Unióban egyébként Olaszország, Belgium, Spanyolország és Hollandia a legjelentősebb körtetermelő, ezen országok önmagukban a magyar termésmennyiség sokszorosát produkálják. Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA) adatai alapján
az európai körte termésmennyisége 2 millió tonna körüli lehet az idén, ami 14 százalékos csökkenést jelent 2018. évhez képest.

A jelentés szerint Spanyolország kivételével minden meghatározó termelő országban visszaeséssel számolnak, így körtéből
az évtized második legalacsonyabb termése várható Európában.

A visszaesés a tavalyi hőség és a nagy termés okozta túlterhelés, így az ezekből következő gyenge idei virágzás eredménye, de jelentős hatása volt a csapadékos periódusoknak is, aminek köszönhetően mintegy két héttel csúszik a betakarítás. Hazánkban a kevés megfelelő éghajlati adottságú terület, a szegényes alanyfajta-kínálat, az öntözés és a szakképzett munkaerő hiánya, az elöregedett ültetvények magas aránya, a hatékony növényvédő szerek kínálatának csökkenése, a körte kártevőinél a gyors rezisztencia kialakulása, valamint az újabb betegségek megjelenése sajnos nem teszi a körtét nagy területen, nagy terméshozamokkal gazdaságosan termeszthető növénnyé.

A gazdaságilag jelentős körtefajták zömét ősszel takarítják be

A körtefajták érési ideje júliustól október végéig tart. A július, augusztus hónapban érő fajtákat nyári körtéknek nevezzük, e fajtákra jellemző, hogy hosszú idejű tárolásra nem alkalmasak, friss fogyasztásra viszont kedveltek, keresettek a piacon. Jelentős képviselőik a Clapp kedveltje, a Guyot Gyula és a Vilmos körte. A körteültetvények nagy részében elsősorban az őszi fajtákat találjuk meg, tehát a gazdaságilag jelentős körtefajták zömét ősszel takarítják be. A Bosc kobak – amelyet Magyarországon a körték közül a legnagyobb területen termesztenek –, a Conferance és a Hardy vajkörték igen kedveltek a piacon. Gyümölcsük szeptember közepétől októberig érik, és 2-2,5 hónapos tárolásra alkalmasak.

Szerző