Emmi;felsőoktatás;Palkovics László;innovációs és technológiai tárca;

2019-08-21 19:00:54

Új gazdánál a felsőoktatás: Palkovics kérte és megkapta

Idén szeptember elsejétől az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül át a felsőoktatás irányítása – közölte szerdán a területért eddig felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény szerint az átszervezést Palkovics László ITM-miniszter kezdeményezte. A köznevelés irányítása az Emminél marad, önálló államtitkársággal, Maruzsa Zoltán eddigi helyettes államtitkár vezetésével.

A hírt már szerda délelőtt megszellőztette a 168 Óra, a lap szerint már tavaly nyár óta hallani olyan pletykát, hogy Palkovics szívesen irányítaná tovább a felsőoktatás – korábban ugyanis a területért felelős államtitkár volt.

– Az oktatás, mint önálló ágazat, megszűnt Magyarországon – vélekedett Szüdi János. Az oktatási szakértő lapunknak elmondta: nem emlékszik olyan időszakra, amikor az oktatásirányítás annyira szétaprózódott volna, mint most. A köznevelésért az Emmi, a szakképzésért és a felsőoktatásért az ITM, az óvodákért pedig jobbára még az önkormányzatok felelnek. – Egy atomjaira szedett, egymással össze nem hangolt „rendszer” minden tekintetben káros – fogalmazott Szüdi. Szerinte még az is jobb lett volna, ha a teljes oktatásirányítás átkerül az ITM-hez.

A szakértő szerint Palkovics azért akarhatta megkaparintani az irányítást a felsőoktatás felett, mert így könnyebben folytathatja a Corvinus-modell kiterjesztését. Mint arról lapunk is többször beszámolt, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) alapítványi intézménnyé vált, idén júliustól az állami alapítású, Mol-Richter részvényekből táplálkozó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány az egyetem fenntartója. A modell – melynek Palkovics az egyik legfőbb kidolgozója – több ponton különbözik az eddig ismert alapítványi fenntartói struktúráktól, a cél pedig az, hogy a BCE 2030-ra Európa 100 és a világ 200 legjobb egyeteme közé kerüljön.

Palkovics korábban arról beszélt, idővel szeretné más egyetemekre is kiterjeszteni a modellt. Szüdi János szerint ezt egyszerűbben megteheti, ha Kásler Miklós Emmi-miniszter helyett ő rendelkezik az egyetemek irányítása felett.