Ők lehetnek a felsőoktatást hirtelenjében bekebelező Palkovics új emberei

Publikálás dátuma
2019.08.23. 08:22
Palkovics László
Fotó: Vajda József / Népszava
Személyi változások várhatóak az ITM-nél, miután a tárcához került a felsőoktatás irányítása.
Azzal, hogy Palkovics Lászlóhoz kerül a felsőoktatás, személyi változások is lesznek az innovációs tárcánál – tudta meg az atv.hu. A portál kormányzati forrásoktól úgy értesült:
  • az eddig az EMMI-ben az oktatási államtitkárságot vezető Bódis József az innovációs minisztériumban is államtitkár lehet, és a felsőoktatási, szakképzési és innovációs portfólió tartozik majd hozzá;
  • Palkovics mostani parlamenti államtitkára, a miniszterhelyettesi feladatokat ellátó Cseresnyés Péter várhatóan egy új államtitkárság élére kerül, a kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi feladatokért felel majd;
  • a szintén új szerkezetű építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárság vezetésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017-ben lemondott, vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Boros Anita a legesélyesebb;
  • és Cseresnyés helyére, az ITM miniszterhelyettesi feladatainak az ellátására, ami a tárca parlamenti államtitkári posztját is jelenti, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárnak, Schanda Tamásnak van jó esélye.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán közölte, hogy idén szeptember elsejétől az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül át a felsőoktatás irányítása. A közlemény szerint az átszervezést Palkovics László ITM-miniszter kezdeményezte. A köznevelés irányítása az Emminél marad, önálló államtitkársággal, Maruzsa Zoltán eddigi helyettes államtitkár vezetésével.
Szerző

Összehangolják kampányukat az ellenzéki pártok, hogy faragjanak a Fidesz nyomasztó fölényéből

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:10

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az ellenzéknek szinte egyáltalán nem lesz óriásplakátja ősszel, mert "elfogytak" a szabad helyek. Az aktivisták viszont összedolgoznak, hogy csökkentsék a kormánypárti előnyt.
Az önkormányzati választásokat megelőző kampányban csak elvétve lesznek óriásplakátjai és citylight hirdetései az ellenzéki pártoknak – derült ki lapunk körkérdéséből. Egy fővárosi, ellenzéki politikus azt mondta, a legtöbb plakáthelyértékesítéssel foglalkozó cég azzal hárította el a megkeresésüket, hogy már nincsen szabad hely a kampányidőszakra. – Volt olyan konkrét eset, hogy 24 órát adtak arra, hogy az általuk felkínált felületekből és árakból válasszunk. Majd tizenöt óra múlva érkezett egy másik e-mail, amelyben már azt írták: elfogyott minden hely – mondta.
Egy másik ellenzéki párt politikusa is azt mondta, „közös kampány, és közös források lesznek, ezek kidolgozása folyamatban van”. Az ugyanakkor biztos – folytatta –, hogy az ellenzéki pártok közös kampánycsapatokat hoztak létre, mindenki egyenlően veszi ki a részét a munkából. Azzal kalkulálnak, hogy az erősebb adatbázissal rendelkező pártok kisegítik a több aktivistát felvonultató formációkat – és fordítva. – Mindenki közös jelölt, nincs jelentősége, hogy mondjuk egy DK-s aspiráns fotóját egy momentumos plakátolja ki, a hat logó úgyis ott van – fogalmazott.

Lapunk megkeresett két jelentős plakátcéget, a Publimont Kft.-t és a JCDecaux Hungary Zrt.-t is arról érdeklődve, hogy mely pártok keresték meg őket, hány helyük van és volt-e olyan ajánlatkérés, amelyet elutasítottak, de lapzártánkig nem érkezett válasz. Forrásunk egyébként azt is megjegyezte, hogy nem adják fel, próbálkoznak tovább, és ajánlatkérésekkel „bombázzák” a cégeket.
Az LMP mindenesetre – lapunknak adott válaszuk alapján – bízik a megegyezésben. Azt írták ugyanis, hogy a plakáthelyek és árajánlatok pontos számáról jelenleg is zajlanak az egyeztetések. A párt válaszában hangsúlyozta, számos településen a többi ellenzéki párttal koordinálják a kampánytevékenységeket.
Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Népszavának szintén leszögezte, a fővárosban összehangolt kampány lesz az ellenzéki oldalon, arculatban és eszközök tekintetében is. – Dominál a sárga és a zöld szín, ezeket egy-két kivételtől eltekintve már most is szinte mindenki használja. Egyebek mellett ez is elengedhetetlen egy sikeres kampányhoz – szögezte le. Hajnal azt is egyértelművé tette, hogy momentumos plakátkampány biztosan nem lesz. Az viszont örömteli – folytatta –, hogy a Budapesti Dísz – és Közvilágítási Kft. ingyenesen engedélyezte a vadplakátolást. (A céghez nagyjából 30 ezer oszlop tartozik a fővárosban.) Vidéken ugyanakkor nehezebb a helyzet, hiszen a hasonló oszlopok többek között az E.on-hoz, vagy az ELMŰ-höz tartoznak. – Az E.on elküldött bennünket a kormányközeli Garancsi István-féle Esmához, hiszen ők rendelkeznek a felületeikkel. Ezért ők nem is tették lehetővé az ingyenes plakátolást a kampányidőszakban – mutatott rá Hajnal Miklós. Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke lapunknak azt mondta, hogy Budapesten lesz egy főpolgármester-jelölti kampány - amelyet Karácsony Gergely stábja irányít, és amelyben a Jobbik nem vesz részt - valamint minden kerületnek lesz egy saját polgármester-jelölti kampánya is. Utóbbit az adott kerület közös ellenzéki csapata szervezi.  Varju László, a DK alelnöke és kampányfőnöke érdeklődésünkre azt mondta, „általában közös arculattal, közösen kampányolunk." A DK egyébként szeretett volna óriásplakátokat, de több ajánlatkérésükre is elutasítást kaptak, mondván nincsenek megvásárolható helyek. – Két értékesítő ügynökség jelezte vissza hogy sem Budapesten, sem vidéken nincs a nagyobb városokban plakáthely, a harmadik cég még nem fejezte be a kutatómunkát. A Fidesz – amely vélhetően nyomasztó fölényben lesz a hirdetések számát illetően – ezzel kapcsolatos kérdéseinkre csak annyit írt, „az óriásplakátok várható számát és azok költségeit egyelőre nem tudjuk megválaszolni.”
Szerző

Külső segítséget kérnek Tarlósék

Publikálás dátuma
2019.08.23. 06:30

Fotó: Vajda József
Az FKF Zrt. saját átvilágítását bízta az Ernst & Young Kft.-re, míg a Fővárosi Önkormányzat üzletviteli, vezetési, gazdálkodási tanácsokat kért - egyelőre hiába.
Eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Önkormányzat a város pénzügyi kockázatkezelésére kiírt közbeszerzési pályázatot, arra hivatkozva, hogy a nagynevű pályázók mindegyike érvénytelen ajánlatot adott be – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A kiírás szerint a nyertes pályázónak kellett volna két éven keresztül a önkormányzatot, valamint a Főpolgármesteri Hivatalt üzletviteli, vezetési, gazdálkodási tanácsokkal ellátnia. A pályázó kiemelt feladata lett volna az idei költségvetés „költségvetésének tervezése és operatív gazdálkodása során felmerült kockázatainak mérséklésében, kezelésében való közreműködés, tanácsadás”.
Az idei költségvetés februári elfogadása előtt egyébként az előterjesztő városvezetés éppen azt taglalta a rendelettervezetben, hogy az idei gazdálkodás rendkívül feszített, a büdzsében nincsenek érdemi tartalékok. A kockázatok között sorolták fel, a bérek emelkedését – amit városnak ki kell gazdálkodnia, a beruházások (metrófelújítás) költségeinek emelkedését, amire már nincs további tartalék, valamint a működési hiányt, nem beszélve a tömegközlekedés forráshiányáról.  A tanácsadásra felajánlott 36 millió forintos keretszerződés több nagynevű tanácsadó cég – KPMG, PricewaterhouseCoopers, Munkapark, DLA Piper - érdeklődését felkeltette, ám a közlemény szerint mindegyik cég érvénytelen ajánlatot adott be – így érvénytelen lett a pályázat is. 
Az önkormányzati tulajdonában lévő Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is külső segítséget kért, a vállalat ugyanis profi könyvelőcéggel világíttatja át magát. A közbeszerzési értesítőben megjelent adatok szerint a győztes Ernst & Young Tanácsadó Kft.-nek 29 millió forintot fizetnek azért, hogy kiderítse: hol lehet karcsúsítani a köztisztasági cég működését. A vállalat dolgozói állománya már 2018 -ban csökkent, ám további leépítéseket sejtet, hogy az Ernst & Young azt is feltárja, milyen „duplikációk”, azaz párhuzamos munkakörök vannak a cégnél. A megbízás alapján egyébként a tulajdonos főváros alaposan átalakítaná a cég működését: az átvilágítás során ugyanis azt is megvizsgálják majd, hogy milyen informatikai továbbfejlesztésekre lehet szükség, valamint hogy mely folyamatoknál vannak felesleges lépések, kontrollhiány, kockázat, folyamatszervezési gyengeség.
A cég mérlege egyébként azt mutatja, hogy indokolt az átvilágítás: a vállalat árbevétele az eltelt három évben ütemesen csökkent, a kötelezettségállomány ugyanilyen iramban növekedett. Az önkormányzati cég végül 253 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet. Igaz, a követelésállomány növekedése, valamint a bevételek csökkenésének fő okozója a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló Zrt. –népies nevén: kukaholding – volt. A holding ugyanis 2018-ban nem számlázta a szemétgazdálkodási közszolgáltatás elvégzéséért járó szolgáltatói díjat. Az FKF Zrt.-nek emiatt jelentősen többet kellett költenie pénzügyi lavírozásra, azaz nagyobb áthidaló hitelekre volt szükség a cégnél ahhoz, hogy fennmaradjon a vállalkozás fizetőképessége.
Frissítve: 2019.08.23. 14:54