Összehangolják kampányukat az ellenzéki pártok, hogy faragjanak a Fidesz nyomasztó fölényéből

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:10

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az ellenzéknek szinte egyáltalán nem lesz óriásplakátja ősszel, mert "elfogytak" a szabad helyek. Az aktivisták viszont összedolgoznak, hogy csökkentsék a kormánypárti előnyt.
Az önkormányzati választásokat megelőző kampányban csak elvétve lesznek óriásplakátjai és citylight hirdetései az ellenzéki pártoknak – derült ki lapunk körkérdéséből. Egy fővárosi, ellenzéki politikus azt mondta, a legtöbb plakáthelyértékesítéssel foglalkozó cég azzal hárította el a megkeresésüket, hogy már nincsen szabad hely a kampányidőszakra. – Volt olyan konkrét eset, hogy 24 órát adtak arra, hogy az általuk felkínált felületekből és árakból válasszunk. Majd tizenöt óra múlva érkezett egy másik e-mail, amelyben már azt írták: elfogyott minden hely – mondta.
Egy másik ellenzéki párt politikusa is azt mondta, „közös kampány, és közös források lesznek, ezek kidolgozása folyamatban van”. Az ugyanakkor biztos – folytatta –, hogy az ellenzéki pártok közös kampánycsapatokat hoztak létre, mindenki egyenlően veszi ki a részét a munkából. Azzal kalkulálnak, hogy az erősebb adatbázissal rendelkező pártok kisegítik a több aktivistát felvonultató formációkat – és fordítva. – Mindenki közös jelölt, nincs jelentősége, hogy mondjuk egy DK-s aspiráns fotóját egy momentumos plakátolja ki, a hat logó úgyis ott van – fogalmazott.

Lapunk megkeresett két jelentős plakátcéget, a Publimont Kft.-t és a JCDecaux Hungary Zrt.-t is arról érdeklődve, hogy mely pártok keresték meg őket, hány helyük van és volt-e olyan ajánlatkérés, amelyet elutasítottak, de lapzártánkig nem érkezett válasz. Forrásunk egyébként azt is megjegyezte, hogy nem adják fel, próbálkoznak tovább, és ajánlatkérésekkel „bombázzák” a cégeket.
Az LMP mindenesetre – lapunknak adott válaszuk alapján – bízik a megegyezésben. Azt írták ugyanis, hogy a plakáthelyek és árajánlatok pontos számáról jelenleg is zajlanak az egyeztetések. A párt válaszában hangsúlyozta, számos településen a többi ellenzéki párttal koordinálják a kampánytevékenységeket.
Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Népszavának szintén leszögezte, a fővárosban összehangolt kampány lesz az ellenzéki oldalon, arculatban és eszközök tekintetében is. – Dominál a sárga és a zöld szín, ezeket egy-két kivételtől eltekintve már most is szinte mindenki használja. Egyebek mellett ez is elengedhetetlen egy sikeres kampányhoz – szögezte le. Hajnal azt is egyértelművé tette, hogy momentumos plakátkampány biztosan nem lesz. Az viszont örömteli – folytatta –, hogy a Budapesti Dísz – és Közvilágítási Kft. ingyenesen engedélyezte a vadplakátolást. (A céghez nagyjából 30 ezer oszlop tartozik a fővárosban.) Vidéken ugyanakkor nehezebb a helyzet, hiszen a hasonló oszlopok többek között az E.on-hoz, vagy az ELMŰ-höz tartoznak. – Az E.on elküldött bennünket a kormányközeli Garancsi István-féle Esmához, hiszen ők rendelkeznek a felületeikkel. Ezért ők nem is tették lehetővé az ingyenes plakátolást a kampányidőszakban – mutatott rá Hajnal Miklós. Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke lapunknak azt mondta, hogy Budapesten lesz egy főpolgármester-jelölti kampány - amelyet Karácsony Gergely stábja irányít, és amelyben a Jobbik nem vesz részt - valamint minden kerületnek lesz egy saját polgármester-jelölti kampánya is. Utóbbit az adott kerület közös ellenzéki csapata szervezi.  Varju László, a DK alelnöke és kampányfőnöke érdeklődésünkre azt mondta, „általában közös arculattal, közösen kampányolunk." A DK egyébként szeretett volna óriásplakátokat, de több ajánlatkérésükre is elutasítást kaptak, mondván nincsenek megvásárolható helyek. – Két értékesítő ügynökség jelezte vissza hogy sem Budapesten, sem vidéken nincs a nagyobb városokban plakáthely, a harmadik cég még nem fejezte be a kutatómunkát. A Fidesz – amely vélhetően nyomasztó fölényben lesz a hirdetések számát illetően – ezzel kapcsolatos kérdéseinkre csak annyit írt, „az óriásplakátok várható számát és azok költségeit egyelőre nem tudjuk megválaszolni.”
Szerző

Külső segítséget kérnek Tarlósék

Publikálás dátuma
2019.08.23. 06:30

Fotó: Vajda József
Az FKF Zrt. saját átvilágítását bízta az Ernst & Young Kft.-re, míg a Fővárosi Önkormányzat üzletviteli, vezetési, gazdálkodási tanácsokat kért - egyelőre hiába.
Eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Önkormányzat a város pénzügyi kockázatkezelésére kiírt közbeszerzési pályázatot, arra hivatkozva, hogy a nagynevű pályázók mindegyike érvénytelen ajánlatot adott be – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A kiírás szerint a nyertes pályázónak kellett volna két éven keresztül a önkormányzatot, valamint a Főpolgármesteri Hivatalt üzletviteli, vezetési, gazdálkodási tanácsokkal ellátnia. A pályázó kiemelt feladata lett volna az idei költségvetés „költségvetésének tervezése és operatív gazdálkodása során felmerült kockázatainak mérséklésében, kezelésében való közreműködés, tanácsadás”.
Az idei költségvetés februári elfogadása előtt egyébként az előterjesztő városvezetés éppen azt taglalta a rendelettervezetben, hogy az idei gazdálkodás rendkívül feszített, a büdzsében nincsenek érdemi tartalékok. A kockázatok között sorolták fel, a bérek emelkedését – amit városnak ki kell gazdálkodnia, a beruházások (metrófelújítás) költségeinek emelkedését, amire már nincs további tartalék, valamint a működési hiányt, nem beszélve a tömegközlekedés forráshiányáról.  A tanácsadásra felajánlott 36 millió forintos keretszerződés több nagynevű tanácsadó cég – KPMG, PricewaterhouseCoopers, Munkapark, DLA Piper - érdeklődését felkeltette, ám a közlemény szerint mindegyik cég érvénytelen ajánlatot adott be – így érvénytelen lett a pályázat is. 
Az önkormányzati tulajdonában lévő Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is külső segítséget kért, a vállalat ugyanis profi könyvelőcéggel világíttatja át magát. A közbeszerzési értesítőben megjelent adatok szerint a győztes Ernst & Young Tanácsadó Kft.-nek 29 millió forintot fizetnek azért, hogy kiderítse: hol lehet karcsúsítani a köztisztasági cég működését. A vállalat dolgozói állománya már 2018 -ban csökkent, ám további leépítéseket sejtet, hogy az Ernst & Young azt is feltárja, milyen „duplikációk”, azaz párhuzamos munkakörök vannak a cégnél. A megbízás alapján egyébként a tulajdonos főváros alaposan átalakítaná a cég működését: az átvilágítás során ugyanis azt is megvizsgálják majd, hogy milyen informatikai továbbfejlesztésekre lehet szükség, valamint hogy mely folyamatoknál vannak felesleges lépések, kontrollhiány, kockázat, folyamatszervezési gyengeség.
A cég mérlege egyébként azt mutatja, hogy indokolt az átvilágítás: a vállalat árbevétele az eltelt három évben ütemesen csökkent, a kötelezettségállomány ugyanilyen iramban növekedett. Az önkormányzati cég végül 253 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet. Igaz, a követelésállomány növekedése, valamint a bevételek csökkenésének fő okozója a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló Zrt. –népies nevén: kukaholding – volt. A holding ugyanis 2018-ban nem számlázta a szemétgazdálkodási közszolgáltatás elvégzéséért járó szolgáltatói díjat. Az FKF Zrt.-nek emiatt jelentősen többet kellett költenie pénzügyi lavírozásra, azaz nagyobb áthidaló hitelekre volt szükség a cégnél ahhoz, hogy fennmaradjon a vállalkozás fizetőképessége.
Frissítve: 2019.08.23. 14:54

Tízezrekbe kerül az iskolakezdés, sokan csak hitelből tudják megugrani

Publikálás dátuma
2019.08.23. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Idén sem kíméli a pénztárcákat az új tanév: a többgyerekes családok gyakran csak hitelből tudják fedezni a kiadásokat.
Több tízezer forintjába kerül a magyar családoknak a szeptemberi iskolakezdés, egy többgyermekes család esetében pedig a 100 ezer forintot is meghaladhatják a költségek. Az elmúlt napokban különböző felmérési eredmények láttak napvilágot az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokról, s bár az átlagolt összegek eltérőek, az jól látszik: gyermekenként 15-20 ezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni a tanévkezdést. A REGIO Játék idei kutatása szerint alapvető tanszerekre 10-15 ezer forintot, iskolatáskára további 5-15 ezer forintot költenek a családok, 10 ezer forint alatt az esetek csupán 12 százalékában áll meg a végösszeg. A Vatera saját felhasználói körében végzett online kérdőíves felmérést, az eredmények szerint a legtöbben átlagosan 15-25 ezer forintot költenek gyermekenként az iskolakezdés idején. A GKI Digital felmérése szerint a vásárlási rohamban átlagosan 50 ezret költenek a szülők, gyermekenként. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint pedig átlagosan 15,6 ezer forint volt egy iskolásra jutó összes iskoláztatási költség tavaly. - Hogy ki mennyit költ, az nagyon sok tényezőtől függ, például a gyerekek számától, életkorától, az iskola típusától, van-e elsőéves a családban. Egy elsős gyermek esetében magasabbak lehetnek a kiadások, különösen, ha nincs idősebb testvére, akitől megörökölheti az iskolás eszközöket – mondta Miklós György. A Szülői Hang Közösség képviselője szerint elsősorban a szülőkön múlik, mennyire nyitják ki a pénztárcájukat – illetve hogy egyáltalán mennyire tudják kinyitni azt. Vannak, akik laptopot, okostelefont vesznek ilyenkor a gyermeküknek, és vannak, akiknek az alapvető iskolaszerek beszerzésének költségeit is pontosan ki kell számolniuk.
A REGIO Játék felmérése szerint a költségeket a tankönyvek is alaposan megemelik – annak ellenére is, hogy 1-9. évfolyamon már ingyen is kaphatnak tankönyveket a diákok, igaz, csak az iskolai könyvtárból kölcsön, használatba. A kutatás mégis arra világított rá, hogy az általános iskolába járók mindössze 65 százaléka él ezzel a lehetőséggel, 10 százalékuk kevesebb mint 7 ezer forintot, 17 százalékuk 7-15 ezer forintot, további 8 százalékuk pedig 15 ezer forintnál is többet fizet a tankönyvekért. Noha az állami kiadású tankönyvek ára az elmúlt években folyamatosan csökkent, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint ez minőségcsökkenéssel is járt, továbbá az árak nem tükrözik azokat a közpénz milliárdokat, amit ezen kiadványok előállítására költött a kormányzat.
Miklós György hangsúlyozta: mindenképp érdemes iskolakezdési támogatást igényelni, ami a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható. Az idei évben ez 44 700 forint. A támogatást a munkáltató adja évente egyszeri alkalommal, és mindkét szülő igényelheti egyszerre. A támogatás utalvány formájában érkezik, tehát nem készpénzben. Ezt szigorúan csak az általános- és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárlására lehet felhasználni. A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. A munkáltatók mellett az önkormányzatoknál is érdemes érdeklődni, a gyerekek iskolakezdését ugyanis több település is támogatja. A kormány pedig úgy döntött, a szeptemberben esedékes családi pótlékot idén is megkapják már augusztusban a gyermekes családok. Ezt viszont azt jelenti, hogy szeptemberben nem lesz pótlék.

Az őszi konyhapénzt is elfogy, ha becsengetnek

Teleírt A4-es lap figyelmezteti a szülőket, mi mindent kell megvenniük a tanévkezdésre: négyféle füzet, összesen tíz darab, vonalzó, mérőszalag, több tucatnyi rajzlap, ragasztó, ecset-, ceruza-, zsírkréta- és festékkészlet, radír, viaszosvászon terítő, két műanyag rajzdoboz, olló, fénymásolópapír, tornanadrág és -cipő, melegítő, úszónadrág, papucs, fürdőköpeny, úszósapka és -szemüveg, váltócipő és -ruha. És persze, ha elhasználódott a korábbi években, akkor új táska, tolltartó és tornazsák is szükséges. A szerencsésebbek utóbbit megúszhatják, és így akár 30-40 ezer forintot is spórolhatnak: egy valamirevaló ergonomikus, azaz a gyerekhátat kímélő hátitáska ugyanis 15 ezer forintnál kezdődik, ha viszont valamilyen divatos rajzfilmfigura vagy éppen futballcsapat logója szerepel rajta, akkor máris legalább tízezerrel drágább. Mindehhez még megannyi apróság jön, így egyáltalán nem meglepő, hogy sok családnak komoly anyagi problémát jelent a tanévkezdés. - Hónapokig nyögjük az iskolakezdést – mondja a négygyermekes somogysárdi asszony, Eliza. – A két kisebb még iskolás, azaz duplán kell venni mindenből. A füzetekre, írószerekre körülbelül negyvenezret költöttünk, s ugyanennyibe került a táska, a tolltartó és a többi kiegészítő. Még a tornaruhájukat és -cipőjüket kell majd megvenni, ami kettejüknek úgy húszezer lesz, azaz százezret elvisz a szeptember. Ez már önmagában soknak hangzik, különösen akkor, amikor kiderül, hogy Eliza közmunkásként dolgozik a helyi infokommunikációs programban és havi nyolcvanezer forintot kap kézhez. Vagyis ha semmi másra nem költenek, akkor is mínuszban zárják a hónapot. - Ráadásul nem kaphatok hitelt, hiszen határozott idejű a szerződésem, vagyis nincs az a bank, ami szóba állna velem – teszi hozzá az asszony. – A két nagyobb gyerek közül a lányom külföldön dolgozik, ő küldött pénzt, hogy hozzájáruljon az iskolakezdéshez. De így is hónapokig megérzi majd a család a mostani költekezést, ősszel a szokásosnál is több tészta és krumpli kerül majd az asztalra. Pedig higgye el, nem szórjuk a pénzt, kínai boltokban és diszkontokban veszünk meg mindent, de ennél kevesebből egyszerűen nem lehet kihozni. - Ahol több iskolás gyerek is van, kizárt, hogy megússzák százezer forint alatt a tanévkezdést – jelenti ki az egyik kaposvári papírboltban füzeteket válogató Péter. – Nekünk három van, s bár a tanszerek egy részét, mint a körzőt, vonalzót tovább tudják használni, de ceruzából, tollból, radírból, füzetekből, festékből újat kell venni. Még akkor is, ha esetleg még jók lennének valameddig, hiszen arra is figyelni kell, nehogy az osztálytársak megszólják a gyerekeket, hogy elfaragott ceruzával, kopott tollal kezdik az új tanévet. Füzetből sem jó a tavalyi, még ha tiszta is maradt, hiszen új borítók jönnek évről-évre, azonnal kiszúrják a többiek, ha régi a díszítés. És hát egy ilyen füzet kétszáz forintnál kezdődik, az A4-es méretűek hatszáznál, nekünk pedig kell vagy harminc. Amúgy még szerencsések is vagyunk, ugyanis két melegítővel kevesebbet kell vennünk, mint tavaly, mert az idén az eggyel kisebbek öröklik a nagyobbaktól. Kerekes Attiláék nem ilyen szerencsések: lányuk harmadikba megy, fiúk pedig most kezdi az általános iskolát, azaz utóbbinak a teljes iskolakezdési szettet meg kell venniük a táskától az utolsó rajzszögig. - Csak a kicsi százezer felett lesz, a nagyobbikra is rámegy úgy ötven – állítja a férfi –, ezért úgy döntöttünk, mivel nem akarunk teljesen pénz nélkül maradni, felveszünk százezer forintot fél évre. Havi 19 ezret kell majd törlesztenünk, de azt jobban ki tudjuk gazdálkodni, mint egyben a 150 ezret. Márciusra visszatörlesztjük, aztán lesz fél évünk, hogy spóroljunk a nyári szabadságra. És persze a következő tanévkezdésre. Vas András

Tanév hitelből

A nyár végi időszakban jellemzően felpörög a személyi kölcsönök piaca, amiben az iskolakezdés is szerepet játszik, de a Szülői Hang Közösség képviselője arra figyelmeztet: hitelből csak akkor vásároljunk, ha tényleg nincs más lehetőség. – Én mindig igyekszem lebeszélni szülőtársaimat arról, hogy pusztán a tanévkezdés miatt hitelt vegyenek fel – mondta Miklós György. Szerinte tudatos tervezéssel ez elkerülhető. Tapasztalatai szerint leginkább azok a szülők vesznek fel nagyobb összegű hitelt, akik nemcsak tanszereket vásárolnak, hanem például gyermekük szobájának felújításán gondolkodnak. A beiskolázás mellett többen költenek ilyenkor más hitelcélokra is, a nyár utolsó hónapjára időzítik például a lakásfelújítást, autóvásárlást, de az esküvői kiadásokra felvett kölcsönök sem szokatlanok még ilyenkor.

A 2019/2020-as tanév rendje

- Az új tanév idén szeptember 2-án kezdődik és 2020. június 15-ig tart.  - Őszi szünet: 2019. október 26.- november 3. - Téli szünet: 2019. december 21. - 2020. január 5. - Tavaszi szünet: 2020. április 9. - április 14.
- A 2020-as tavaszi érettségik 2020. május 4-én kezdődnek az írásbeli magyar érettségivel.

Szerző
Témák
Oktatás
Frissítve: 2019.08.25. 12:05