41 fát vágtak ki egy budapesti gimnázium kertjében, hogy elférjen a tornacsarnok

Publikálás dátuma
2019.08.23. 21:15
Illusztráció - a képen látható fának a Liget projektért kellett pusztulnia
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Minden a hatályos jogszabályok betartásával történt.
Nem múlhat el nap anélkül, hogy a megszállott GDP-erősítést hűen szolgáló építőipari beruházások áldozatává váló fákról ne essék szó. Így van ez a péntekkel is: az Index.hu figyelmét egy olvasójuk hívta fel arra, hogy letarolták a budapesti Szentimrevárosban a Szent Margit Gimnázium kertjét. A területen a dokumentáció szerint 41, ránézésre 50-70 éves fa állt, köztük az iskola sportpályái helyezkedtek el. Ám 
a park helyére tornacsarnokot álmodott az intézmény fenntartója, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja.

Az építkezés június 14-én kezdődött, az utolsó fát augusztus 22-én vágták ki. Ennek életéért a portál szerint külön lobbizott az egyik szomszédos ház lakója, mert évtizedek óta adott árnyékot az épület számára, és kívül helyezkedett el a munkagödrön is. De végül mennie kellett. A park helyén most egy hatalmas munkagödör található.
Az Index rákérdezett az iskolánál, hogy például mire kell nekik a hatalmas épület, és pótolják-e valahol a kiirtott fákat. Azt írják, az alábbi briliánsan bicskanyitogató egymondatos választ kapták: "örömmel tájékoztatjuk, hogy mindent a hatályos jogszabályok alapján végzünk".
Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 21:19

Megingott a borsodiak biztonságérzete

Publikálás dátuma
2019.08.23. 20:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kiemelt bűncselekmények és lakásbetörések terén Miskolc egyike a legrosszabb helyzetben lévőknek – hangzott el Varga László és Jakab Péter sajtótájékoztatóján.
Csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és halmazatban elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt indult eljárás a három fiatal ellen, akik múlt hétvégén Miskolcon megtámadták a városi rendőrkapitány-helyettest, gerinccsigolya-sérülést okozva a sértettnek. Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség szóvivője szerint a támadók nem tudták, hogy áldozatuk milyen pozíciót tölt be, nem ismerték és nem azonosították rendőrként. Előzetesen egy másik társasággal szólalkoztak össze, s az ezt követő frusztrációt, dühöt vezették le a rendőr megtámadásával: telefonját csak azt követően vették el, hogy a készülék dulakodás közben kiesett a zsebéből. Varga László (MSZP) és Jakab Péter (Jobbik) országgyűlési képviselő péntek délelőtt közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol elhangzott: a kiemelt bűncselekmények és lakásbetörések terén a borsodi város egyike a legrosszabb helyzetben lévőknek, a mostani bűncselekményhez hasonló pedig több is történt az elmúlt hetekben. A szocialista képviselő hangsúlyozta: a rendőri munka feltételeit, a rendőrök megbecsülését javító ellenzéki törvényjavaslatokat azonban a kormánypárt – köztük a miskolci fideszes képviselőkkel – rendre leszavazza a parlamentben.
Szerző

Kihallgatta az ügyészség Demeter Mártát

Publikálás dátuma
2019.08.23. 18:08

Fotó: Népszava
A politikus az ügyben nem tett vallomást, ellenben panasszal élt a gyanúsítással szemben.
A Fidesz frakció feljelentése nyomán hivatali visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség Demeter Márta ellen – tudatta az állami hírügynökség, és már megtörtént az LMP-s politikus első kihallgatása. A politikus az ügyben nem tett vallomást, ellenben panasszal élt a gyanúsítással szemben. Mint arról beszámoltunk, Demeter Márta akkor még honvédelmi bizottsági tag tavaly szeptemberben a kecskeméti repülőbázison tett iratbetekintés során látta, hogy a Honvédség egy Airbus 319-es repülőgép Ciprusról hazatérő járatának utaslistáján Orbán Viktor lányának a neve is szerepelt. Ekkor Demeter írásbeli kérdést intézett Pintér Sándorhoz, hogyan lehetséges hogy a honvédség kiképző repülés keretében a „miniszterelnök családtagjait” szállítja? Azonban mint az kiderült, csak névazonosságról volt szó, egy ciprusi békefenntartó katona családtagja volt az utas. A malőrre rárepült a Fidesz és kampányt indított a politikus ellen, mondván, hogy Demeter „Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokat” hozott nyilvánosságra. Dacára, hogy később a HM politikai államtitkára, Németh Szilárd volt az, aki sajtótájékoztatón tette beazonosíthatóvá a kislány személyét illetve az utaslistán szintén szereplő édesanyja keresztnevét is. Ezt követően Kövér László házelnök nemzetbiztonsági vizsgálatot kért Demeterre, a szakszolgálat pedig hirtelen „nemzetbiztonsági kockázatot” fedezett fel a korábban többször is átvilágított képviselőnél, majd erre hivatkozva a kormánytöbbség kiszorította Demetert a honvédelmi bizottságból. Végül idén júliusban az fideszes kétharmad Polt Péter legfőbb ügyész megkeresése nyomán felfüggesztette Demeter mentelmi jogát is. 
Szerző