nemzetközi sajtó;Szabad szemmel;

2019-08-24 07:22:14

Szabad szemmel: az uszítás és megfélemlítő akciók elől menekült el Budapestről Nyílt Társadalom Alapítvány

Nemzetközi sajtószemle, 2019. augusztus 24.

Der Standard

A Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodáját azért kellett bezárni, mert egyre gyakoribbá váltak az uszítások és a megfélemlítő akciók a munkatársak ellen. De idetartoztak az alapító, Soros György elleni antiszemita plakátok is. Erről maga az intézmény igazgatója számol be, immár Berlinből küldött vendégkommentárjában. Goran Buldioski rámutat, hogy Magyarországon és Lengyelországban komoly veszély fenyegeti a demokratikus vívmányokat, fokról fokra számolják fel a jogállamot. A független sajtót mind inkább szétverik. Éppen azért kellett a képviseletnek a német fővárosba költöznie, mivel egyre kisebb lett a mozgástér a civil társadalom számára.

Márpedig – mutat rá a Páneurópai Piknik évfordulójához időzített elemzés – a 30 évvel ezelőtti történelmi esemény tanulsága éppen az, mennyire fontosak civil, illetve polgári erők. Csak félő, hogy a tanulságokat nem vonták le teljes mértékben. Ennélfogva csupán korlátozott ezeknek a köröknek a cselekvési lehetősége, pedig 89-ben még mekkora történelmi változás beindításánál működtek közre! Manapság a nyugati kormányok megelégednek azzal, hogy továbbra is támogatni kívánják a demokratizálódást Keleten. Ám meg kellene vizsgálniuk, milyen segítséget nyújtanak az olyan tekintélyelvű vezetőknek, mint Orbán Viktor. Szembe kell nézni azzal, hogy repedések keletkeztek a demokrácia épületén, feljöttek az szélsőjobbos, populista irányzatok, az elnyomás új formái alakulnak ki. Ideértve Spanyolországot, Franciaországot és Olaszországot. Ezek azután precedensként szolgálnak az illiberális kormányok számára.

Hogy ne jöjjenek létre új falak, részben a valóságban, részben a fejekben, ahhoz új energiához kell juttatni a civil szervezeteket. Ebben a politikusoknak segíteniük kell, ahelyett, hogy újabb és újabb akadályokkal nehezítenék a demokráciáért tenni kívánó polgárok munkáját.

Profil

A kommentár arra emlékeztet a Hitler-Sztálin-paktum aláírásának 80. évfordulóján, vagyis a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján, hogy érdemes megnézni, miként alakul manapság a politika több európai országban is. Merthogy tovább erősödik a jobboldali populizmus és a nacionalizmus. Olaszországban Salvini a hatalmat akarja megkaparintani. Magyarországon Orbán Viktor megy tovább az illiberális demokrácia útján. Most hétfőn arra használta a Páneurópai Piknikről, illetve a Vasfüggöny lebontásáról tartott megemlékezést, hogy az új határkerítések felállítását dicsérje.

Die Presse

A lap munkatársa arról számol be helyszíni élményei alapján, hogy német-magyar ügy volt a Páneurópai Piknik 30 évfordulója, a hivatalos Ausztria távol maradt az eseménytől, amely a recsegő-ropogó Merkel-Orbán találkozóban csúcsosodott ki. Mint írja, a visszaemlékezés részeként a soproni Liszt-konferenciaközpontban pódiumra hívták az akkori áttörés több érintettjét, akik azonban eléggé kellemetlen helyzetbe kerültek, amikor egy fiatal, félolasz asszony a déli határkerítést szidta.

Egy egykori NDK-s menekült kifejtette, hogy a szabadság mindenki számára adott jog, a falak nem jelentenek megoldást. Bella Árpád, aki 3 évtizede szolgálatos parancsnokként átengedte a keletnémeteket, úgy válaszolt, hogy a szuverenitás védelméhez segédeszközökre van szükség. Ugyanakkor Nagy László, a soproni MDF alapítója, a Piknik egyik társszervezője dühösen mesélte, hogy az egyik nagy nyugati újság tudósítója arról faggatta: ellenőrizték-e annak idején, nem terroristák jutnak-e át a határon. A beszélgetés akkor már 6 órán át tartott, de Nagy ennél a pontnál kidobta a riporternőt.

Die Presse

A múlt évben csaknem 25 százalékkal esett vissza Ausztriában az elfogott illegális migránsok száma, ám az idén megint többen próbálkoznak egész Európában, méghozzá úgy, hogy sokszor konténerekbe és teherautókba bújnak el, ami roppant veszélyes lehet. Épp ezért az embercsempészettel foglalkozó bécsi rendőri részleg vezetője azt sürgeti, hogy az egész földrészen csakis a rendezett bevándorlást engedjék meg.

A tavalyi statisztika szerint különben összesen jó 21 ezren futottak bele az osztrák hatóságok karjaiba. A korábbinál kisebb szám oka az, hogy a bűnözők más utakat választanak, illetve hogy Ausztria már nem számít a legvonzóbb öt célállam közé. Azon kívül valamelyest csillapodtak a harcok Szíriában, Törökország pedig tartja magát az EU-val kötött megállapodáshoz.

Szervezett formában az érintettek jó fele Olaszország felől próbálkozott, Magyarországon át minden 6. akart bejutni. A bandák segítségét leginkább afgánok, irániak és szírek vették igénybe.

Süddeutsche Zeitung

Paul Lendvai korábban azzal szerzett magának hírnevet, hogy közvetített a Kelet és a Nyugat között, ma pedig a populizmus veszélyeire figyelmeztet. Így méltatja a lap az újságírót, aki éppen ma ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból saját maga által írt könyvvel lepte meg magát. A „Törékeny világ” személyes élményekre, a nagy emberekkel lezajlott találkozókra tekint vissza, és bőven volt miből válogatni, hiszen Lendvai csaknem 7 évtizede műveli az újságírást, a legmagasabb fokon. Számára a tisztesség mindig is fontosabb volt, mint a taps. Napjainkban az Orbán-féle magyarországi populizmus ellen emeli fel szavát.