Egy nap alatt 320 ezer ajánlóívet vittek el az önkormányzati választás reménybeli jelöltjei

Publikálás dátuma
2019.08.24. 19:07
Illusztráció: Népszava
Ebből még nagyon sok minden nem következik, de azért vannak még számaink a választási irodáktól.
A választási irodák szombaton, a kampány első napján 318 859 ajánlóívet adtak ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választásán indulni szándékozó jelölteknek, jelölőszervezeteknek - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére. A tájékoztatás szerint 4021 ajánlóívet már vissza is vittek a választási irodákhoz. Az irodák munkatársai 2146 ajánlóívet - azokon pedig 6481 ajánlást - ellenőriztek a kampány első napján. Az ajánlóívek kiadásának napján 236 jelölt ajánlóívének ellenőrzése történt meg - közölte az NVI. A képviselőjelöltséghez, polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások számát a jegyzők állapították meg augusztus 8-án a névjegyzékben szereplők száma alapján, a megyei jegyzők pedig a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát határozták meg. A nemzetiségi választáson induláshoz szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg a választások kitűzésekor, nemzetiségek és települések szerinti bontásban. A jelöltek az ajánlásokat ajánlóíveken gyűjthetik, ezeket a képviselő- és polgármesterjelölteknek a helyi választási irodától, a megyei listát állítani szándékozó jelölőszervezeteknek a területi választási irodától, a főpolgármester-jelölteknek a Fővárosi Választási Irodától, az országos nemzetiségi önkormányzati választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek a Nemzeti Választási Irodától kell igényelniük.
Szerző

Marad a kánikula, de el-elbújik a Nap

Publikálás dátuma
2019.08.24. 18:36

Fotó: Koncz Márton / Rockstar Photographers
Bárhol az országban lehet zivatar.
Többórás, de nem zavartalan napsütés várható vasárnap - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fátyolfelhőzet mellett gomolyfelhők is képződnek, utóbbiakból elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar bárhol az országban. A többnyire mérsékelt keleties szél napközben időnként megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.  Két elsőfokú figyelmeztetést is kiadták vasárnapra: hőség miatt a déli-délkeleti megyékre, zivatar veszélye miatt pedig az egész országra.
Szerző
Témák
időjárás

Erdogan egy éven belül másodszor is Budapestre jön

Publikálás dátuma
2019.08.24. 15:45

Ahogy azt a Népszava megírta, a török elnök ismét Orbánhoz látogat. A kormánylap szerint minden évben legfelső szinten van egyeztetés.
Ismét hazánkba látogat Recep Tayyip Erdogan - írta meg lapunk, és most a kormány szócsöve, a Magyar Nemzet adta közre, hogy novemberben érkezik a török elnök Budapestre. A lap azt írja, Erdogan várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium erősítette meg, hogy a vizitre a tervek szerint november 7-én kerül sor. A kormánylap azt a sejtelmes mondatot is hozzátette, hogy:
"A két ország minden évben felső szinten egyeztet, és az idén hazánk a házigazda."

Recep Tayyip Erdogan legutóbb októberben járt Budapesten, a felújított Gül baba türbét is érintő vizitje inkább szimbolikus volt, viszonzás, miután az uniós vezetők közül egyedüliként Orbán Viktor részt vett elnöki beiktatásán. Azt egyelőre nem tudni, hogy a valószínűleg üzleti fórummal is összekötött következő látogatást a jó kapcsolatokon kívül mi indokolja. Októberben a magyar kormányfő azt ígérte, erőteljes hadiipari együttműködést kívánunk kialakítani a törökökkel.
Szerző
Témák
Orbán-Erdogan
Frissítve: 2019.08.24. 18:03