Előfizetés

Sikerült az utolsó két szélesszájú orrszarvú nőstény mesterséges megtermékenyítése

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 15:32

Fotó: TONY KARUMBA / AFP
Sikerült mesterségesen megtermékenyíteni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból kinyert petesejtek egy részét – jelentette be hétfőn a csehországi Dvur Králové-i állatkert, amelynek szakértői részt vettek az olaszországi Cremonában vasárnap végrehajtott beavatkozáson.
Kenyai, német és cseh tudósok augusztus 22-én nyertek ki tíz petesejtet Najintól és Fatutól a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen, ahol a két nőstény él. A szakemberek tízből hét petesejten hajtottak végre vasárnap mesterséges megtermékenyítést északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáit felhasználva.
Szeptember 10-ére várható a bejelentés azzal kapcsolatban, hogy fejlődésnek indultak-e a megtermékenyített embriók. Az embriót a tervek szerint lefagyasztják, majd később dajkaanyába, egy déli szélesszájú orrszarvúba ültetik be.
A tudósokat meglepte a megtermékenyült petesejtek nagy aránya. Mint a kísérletet vezető Cesare Galli, az Avantea alapítója, az állatklónozás szakértője elmondta, a déli szélesszájú orrszarvúnőstények európai állatkertekben végzett mesterséges megtermékenyítésében nem sikerült ilyen magas arányt elérni. Galli arra számít, hogy legalább a petesejtek egy része fejlődésnek indul. 
Az in vitro megtermékenyítést az olasz Avantea biotechnológiai laboratórium végezte. A projektben a Dvur Králové-i állatkert mellett a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület, a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat és a berlini székhelyű Leibniz Zoológiai Kutatóintézet is részt vesz.
Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották.
Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat azonban megtizedelte a populációt. A tudósok végső célja, hogy legkevesebb öt példányt tudjanak szabadon engedni az afrikai vadonban, ennek megvalósításához évtizedekre lenne szükség.

Egy magyar rapper az amazóniai esőerdőkért alig 15 óra alatt gyűjtött egymillió forintot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 14:17

Fotó: Facebook
Süveg Márk Saiid úgy érzi, ha volt valaha igazán fontos, hogy felelősséggel használja az ismertségét, akkor ez az.
Mint ismert, elképesztő tüzek tombolnak az amazóniai esőerdőkben, tulajdonképpen az egész világ erről beszél. Magyarországon már tűzoltók is szervezkednek, művészek is klímatudatosságra szólítanak, és most már pénzadományokat is gyűjtenek. Kiemelkedő eredménnyel mozgósította rajongótáborát és barátait Süveg Márk Saiid, az egykori Akkezdet Phiai tagja (a rapbanda másik tagja, Závada Péter Újonc hívta életre a Művészek a klímatudatosságért elnevezésű projektet). Saiid alig 15 óra alatt egymillió forintot gyűjtött eddig össze, a kezdeményezéshez Facebookon lehet csatlakozni. Cikkünk megjelenésének időpontjában már 1 millió 256 ezer 383 forint volt az Amazon Watch számláján. 
Frissítés: Süveg Márk Saiid kezdeményezése 22 óra alatt már elérte a több mint 2 millió 600 ezer forintot. Olvasóink pedig jelezték, hogy Péterfy-Novák Éva író is gyűjtésbe kezdett ugyanebben az ügyben, nála eddig majdnem 900 ezer forint gyűlt össze, valamint Somlai Dudi Júlia is ugyanennek a szervezetnek gyűjt pénzt, az ő kezdeményezése már majdnem elérte az 5 millió forintot. Ha jól számolunk, akkor eddig összesen több mint 8 millió forint adományról van szó, és az összeg folyamatosan emelkedik. 

Tizennyolc veszélyeztetett cápa- és rájafajt helyezhetnek védelem alá

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 14:13

Fotó: RICHARD ROBINSON/Cultura Creative / AFP
A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről szavaztak Genfben. A védett státusz életbe lépéséhez az augusztus 28-i plenáris ülésen kell megszavazni az indítványokat.
Tizennyolc veszélyeztetett cápa- és rájafaj, köztük a világ leggyorsabb, 130 kilométeres sebességre is képes cápafaja, a röviduszonyú makócápa, valamint háromféle tengeriuborka védelem alá helyezését szavazták meg a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben zajló tanácskozáson vasárnap.
A jövőben védeni kívánt fajok közé tartozik a röviduszonyú makócápán kívül a hosszúuszonyú makócápa, valamint több ékfejű- és hegedűrájaféle. Felvételük az egyezmény 2. számú mellékletébe azt jelenti, hogy az aláíró országok csak akkor foghatják ki őket a tengerből, ha bizonyítani tudják, hogy kereskedelmi célú halászatuk nem veszélyezteti a fennmaradásukat.
Az indítványt heves viták után, de a szükséges kétharmados többséggel fogadták el a tanácskozáson részt vevő delegációk. A makócápák védelem alá helyezése ellen szavazott többek közt az Egyesült Államok, Kína, Japán és Új-Zéland, amelyek szerint nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a védeni akart fajok fennmaradása veszélyben lenne. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a cápákra a halászat jelenti a fő fenyegetést.
A védett státusz életbe lépéséhez szükséges még, hogy az augusztus 28-i plenáris ülés is megszavazza az előzetesen elfogadott indítványokat. A védelmi előírásokat megszegő országokat szankciókkal sújthatja a CITES. 
A négyméteresre is megnövő makócápa rendszerint járulékos zsákmányként kerül a halászhajók hálóiba, a piacon azonban jól eladható, mert uszonyuk Ázsiában ínyencfalatnak számít. A Földközi-tengerből már gyakorlatilag kihaltak a makócápák, és más tengereken is jelentősen megcsappant az állományuk. A cápákkal az a probléma, hogy nagyon lassan szaporodnak, egy nőstény csak 18 éves korára válik ivaréretté. 
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) egy márciusi jelentése szerint a legutóbb vizsgált 58 rája- és cápafaj közül 17-et fenyegeti a kihalás, különösen aggasztó a rövid- és a hosszúuszonyú makócápák helyzete. 
Az egyezmény történetében első ízben megszavazták három tengeriuborka-faj felvételét is a 2. számú mellékletbe azzal, hogy a rájuk vonatkozó szabályozás csak egy év múlva lép életbe. Az ázsiai országok által kedvelt állatokat a túlzott lehalászás fenyegeti, márpedig a WWF természetvédelmi szervezet szerint „kulcsfontosságúak az ökoszisztémák egészsége szempontjából”.
A vasárnapi ülésen megszavazták azt is, hogy az Ázsiában honos simaszőrű vidra kerüljön át a 2. számú mellékletből az 1. számúba, ami egyenlő a nemzetközi kereskedelmének betiltásával. 
Természetvédők szerint az elmúlt 30 évben legalább 30 százalékkal csökkent a vidrák száma a világon, és a folyamat felgyorsult azáltal, hogy divat lett házikedvencként való tartása, főleg Japánban, ahol a szaporodó vidrás kávéházak 10 ezer dollárt is megadnak egy vidrakölyökért. 
Egy másik faj, az ázsiai kiskarmú vidra átsorolásáról hétfőn szavaznak. 
A vasárnap ülésen leszavazták eSwatini (volt Szváziföld) indítványát arról, hogy a 40 éves kereskedelmi tilalmat lazítva engedélyezzék számára a raktáron lévő orrszarvútülkük és a területén élő 66 szélesszájú rinocérosz szarvának kereskedelmi értékesítését. 
A nagyrészt a Dél-afrikai Köztársaság által körülvett, de Mozambikkal is határos ország érvelése szerint az Afrika déli részén fekvő országokban már hatékonyan védik a vadon élő állatokat, és nem szabad őket büntetni azért, mert az északibb országokban ez még nincs így. 
Egy orrszarvúnak a vadorzóktól való védelme évi 3500 dollárba kerül, amit az ország nem engedhet meg magának, és egy tülköt el lehet távolítani anélkül is, hogy komolyabb szenvedést okoznának vele az állatnak is, ráadásul újranő – érvelt eSwatini, amely a CITES-ből való kilépéssel is fenyegetőzött az indítvány elutasítása esetére. 
Namíbia is elbukott azzal a kísérletével, hogy saját orrszarvúit áthelyeztesse a mindenféle kereskedelmet tiltó 1-es mellékletből a megengedőbb 2-esbe, és így lehetősége legyen vadásztrófeák értékesítésére és élő állatok eladására természetvédelmi projektek vagy állatkertek számára.