Előfizetés

Tarlós szerint gyakorlatilag minden faültetésre alkalmas hely elfogyott a fővárosban

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.08.26. 18:44

Fotó: Mónus Márton / MTI
A klímavédelemmel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, a hatások nagyon nehezen jelezhetők előre.
Minden szabad, faültetésre alkalmas hely elfogyott a fővárosban – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az Óbudai Egyetem közlekedési konferenciáján elmondott beszédében. Szerinte az előző városvezetés idején mindössze évi néhány száz fát ültettek Budapesten, de 2010 után kétezerre nőtt ez a szám, az utóbbi három évben pedig összesen 9900 fát telepítettek. Tarlós István a klímavédelemmel kapcsolatban azt mondta, a hatások nagyon nehezen jelezhetők előre. – Divatos dolog felfújni a problémát. Mondjuk azt, hogy ez létező és komoly probléma, ám illik odafigyelni, hogy felesleges pánikot ne okozzunk vele – egyensúlyozott Tarlós István a kormánypárt korábbi, klímaváltozást lényegében letagadó, valamint az újabb, immáron elfogadó álláspontja között. Mint arról beszámoltunk, a Fidesz megmondóemberei az elmúlt években minden csatornán azt hangsúlyozták, hogy a klímaváltozás témája lényegében a migráció problémájának az elfedését és a „baloldal érdekeit szolgálja.” Kövér László házelnök egy lakossági fórumon például úgy fogalmazott, hogy csak a média agymosásának tudható be, hogy nyugaton fontosabb a klímaváltozás kérdése a migrációnál. Nemrégiben viszont Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy fogalmazott a Figyelőnek, hogy a klímaváltozás tény, és közéleti témává vált, ugyanakkor arra jutott, hogy a klímaváltozás ügyén keresztül a baloldal „a társadalom mesterséges átalakításán, és a nemzetállamok lebontásán ügyködik.” A Napi.hu értesülései szerint a Fideszen belül felismerték, hogy támadási felületet jelent a környezetvédelem elutasítása. A jelek szerint ez megjelent a főpolgármesteri kampányban is: a korábban szinte kizárólag fejlesztéspolitikai ígéretekkel kampányoló Tarlós István zöld ígéreteket kezdett hangoztatni, így a kormánypárti TV2 műsorában hétfőn reggel már úgy fogalmazott, azért szeretne újrázni a főpolgármesteri székben, hogy környezetvédelemmel, az ahhoz kapcsolatos kérdésekkel, valamint a hajléktalan ügy rendezésének felgyorsításával tudjon foglalkozni. 

Sportcsarnok és parkolóház épül az évek óta vakolatlan Kútvölgyi Kórház szomszédjába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 18:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Közpénzből irtják majd a fákat a budapesti 12. kerületben is.
Aznap, hogy kiderült, orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a fővárosi Kútvölgyi Kórházban, a 12. kerület önkormányzata ajánlati felhívást tett közzé a szomszédos területre, egy parkolóház és egy ezredik budapesti sportcsarnok megtervezésére. A közzétett közbeszerzési eljárás nyomán a magyarépítők.hu azt írja, a megadott két helyrajzi szám alapján
a létesítmények a Kútvölgyi út és a Szilágyi Erzsébet fasor által határolt háromszög alakú, zöld területen létesülnek, a Szent János Kórház közelében.

Bizony nemsokára búcsúzni kell az évek óta vakolatlan, beázó Kútvölgyi Kórház és szintén viseltes János Kórház melletti terület fáitól, mert a még ismeretlen mennyiségű közpénzt elnyelő építkezés komoly lesz. A felhívásban például a hozzávetőlegesen 12 ezer négyzetméteres parkolóházban két szint fedett garázsfelületet és egy szint szabadtéri parkolófelület tervezését kéri megrendelő. Összesen 480 parkolóhely kialakítását írják elő. A feladat része egy 6300 négyzetméternyi alapterületet elérő, résfal mélyalapozás szerkezet tervezése is. A sportcsarnok a parkolóházból közvetlen megközelítést kap. Ott legalább egy kézilabda pálya kerül majd kialakításra ("mely keresztben 2 darab kosárlabda pályára osztható"), és a hosszanti oldalon négysoros lelátó épül.

Marad a hőség, de sokfelé felhőszakadás és viharos szél is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 17:19

Fotó: BRITTA PEDERSEN / AFP
Keddre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb.
A következő napokban a záporok, zivatarok száma fokozatosan csökkenni fog, azonban a hőmérsékletben nem várható jelentős változás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan zápor, zivatar fordulhat elő, helyenként felhőszakadással kísérve. A délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt az egész országban riasztásokat adtak ki a zivatarok veszélye miatt. Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével pedig mindenhol felhőszakadások miatt is figyelmeztetnek. 
Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű, itt a hőség miatt adtak ki riasztásokat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható. 
Szerdán a hajnali párásság és a néhol kialakuló alacsonyszintű rétegfelhőzet feloszlását követően alapvetően napos idő lesz gomolyfelhőkkel. Néhol zápor, zivatar alakulhat ki. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarban átmeneti szélerősödés fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul. A hőség miatt a fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.  
Csütörtökön a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, elvétve lehet zápor, zivatar. A déli szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között valószínű. 
Pénteken változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőzet várható, emellett több órára kisüt a nap. Északon fordulhat elő néhol zápor, zivatar, és az egyre többfelé északira forduló szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 34 fok között lehet.
Szombaton sok napsütés várható a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Helyenként fordulhat elő zápor, zivatar, a változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.
Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható néhol záporral, zivatarral. A déli szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között valószínű.