Előfizetés

Visszaléptették a holokauszt-emlékművet meggyalázó, kamukausztozó jobbikost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 10:09

Fotó: Kulcsár Gergely Facebook oldala
Felkérték, hogy lépjen vissza, amit meg is tett.
Komoly megütközést váltott ki, amikor kiderült, hogy a Momentum - és az LMP - támogatásával indul Debrecenben a jobbikos Kulcsár Gergely. Ő ugyanis arról ismert, hogy beleköpött a holokauszt áldozatainak a Duna-parton emlékül állított cipőkbe, illetve hogy kamukausztozik és a Jobbikon kívül minden más képviselőcsoportot biboldóbérenc frakciónak nevez. Bár a hétfői megnyilatkozások alapján úgy tűnt, a Momentumban komolyan hisznek abban, hogy Kulcsár megváltozott és már nem olyan tőrölmetszett náci, mint volt, mára a helyzet megváltozott. A párt ugyanis közölte, hogy a Jobbikkal egyeztetve felkérik Kulcsárt: lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. A jobbikos politikus ezt elfogadta és
nyilvánosan be is jelentette visszalépését.

Elhatározásom oka, hogy hiszek a Jobbik-Momentum-LMP összefogás erejében és sikerében Debrecenben és nem szeretném, hogy a személyem elleni támadások rontanák a pártszövetség választási esélyeit - írta.
A Momentum a hírhez hozzátette: a korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van abban az együttműködésben, aminek célja a NER leváltása. Úgy gondoljuk viszont, hogy Kulcsár Gergely korábbi kijelentései teljes mértékben vállalhatatlanok, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. A Momentumban a jövőre nézve is zéró toleranciát hirdetünk: ha bármelyik ellenzéki párt bármelyik jelöltje a legkisebb jelét mutatja a szélsőjobboldali eszméknek, mi elhatárolódunk tőle.

Orbánék úgy megvédik a családokat, hogy még kevesebb gyerek született az első félévben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 09:54

Fotó: Lehoczky Péter / MTI
Nőtt a természetes fogyás, miután kevesebb gyerek született és többen haltak meg.
Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Az év első hat hónapjában 41 902 gyermek született, 1201-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Január-márciusban átlagosan 4,2 százalékkal kevesebb újszülött jött világra az előző év első negyedévéhez viszonyítva. Április-májusban 1,4 százalékkal magasabb, júniusban pedig 6,3 százalékkal alacsonyabb volt a születések száma az egy évvel korábbihoz képest. 2019 január-júniusában 67 741-en haltak meg, 1 százalékkal, 691-gyel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH szerint a többlet a januári halálozások kiemelkedően magas számából adódott, "amelynek hátterében a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott". 2019. januárban csaknem 20 százalékkal, februárban 2,7 százalékkal többen, márciusban 14 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. Ezt követően április-májusban átlagosan 1,6 százalékkal csökkent, júniusban pedig 2,7 százalékkal emelkedett a halálozások száma. Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 7,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Ezer lakosra 8,6 élve születés és 14 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakinál, emiatt a természetes fogyás 0,4 ezrelékponttal, 5,3 ezrelékre emelkedett. 2019 első hat hónapjában ezer élve születésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,6 ezrelékponttal növekedett az előző év első félévéhez viszonyítva. A házasságkötési arányszám 5,0 ezrelékes értéke 0,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a közleményben.       A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma jelentősen nőtt: 24 020 pár házasodott össze, 7,9 százalékkal, 1758-cal több, mint tavaly ilyenkor. Januárban 3,9 százalékkal kevesebb, ezt követően február-márciusban kismértékben, április-májusban pedig átlagosan 8,2 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Az emelkedő tendencia tovább folytatódott, júniusban már 15 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjában - közölte a KSH.
Forrás: KSH

Nyugdíjasok: a szavazatunk nem eladó egy megalázó utalványért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 09:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata nagyon felháborodott a kormány könyöradományán.
Végtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata. Az egyeztetés nélküli, hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek szavazatának megvásárlása az őszi önkormányzati választásokra. Felháborító, hogy a hatalom képviselői mindössze ennyire értékelik, sőt kihasználják az életük nagy részét tisztességben ledolgozott embereket – szögezi le a tagozat elnöke, Juhász László. Nagyot tévednek, akik úgy gondolják, hogy a nyugdíjasokat meg lehet vásárolni az őszi önkormányzati választásokra időzített megalázó, 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal – háborog Juhász László, aki felhívja a figyelmet: azért, mert valaki idős, még nem ment el az esze. Vagyis az érintettek pontosan tudják, hogy éppen a szavazatukat készül megvásárolni a kormány a jól időzített rezsimorzsával. Ráadásul a rendszer végtelenül igazságtalan is, mert a pénzt azok a kiemelkedően jómódban élők is megkapják, akiknek ez legfeljebb a kerti medencéjük fűtésének egynapos költsége, miközben a nagyon sokan végtelen szegénységben, szinte már nyomorban élnek. Nekik természetesen minden fillér jól jön, s éppen erre játszik a kormány – véli Juhász.  A tagozat vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy már nemcsak a bérektől szakadtak le vészesen a nyugdíjak, hanem a nyugdíjak között is egyre nagyobbra szakadék. Azok, akik most vonulnak vissza, lényegesen több nyugdíjat kapnak, mint az ugyanolyan beosztásból, azonos évek ledolgozása után, de évekkel ezelőtt nyugdíjazott emberek – magyarázza.