Előfizetés

A magyar rapper már 9 millió forint adományt gyűjtött az amazóniai esőerdőkért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 14:49

Fotó: VICTOR MORIYAMA / AFP
Az adománygyűjtő, ismert magyar emberek amúgy is hihetetlen összegeket szedtek már össze.
Ahogy hétfőn a Népszava beszámolt róla, kiemelkedő eredménnyel mozgósította rajongótáborát és barátait Süveg Márk Saiid, az egykori Akkezdet Phiai tagja az amazóniai esőerdők megmentéséért. Saiid kezdeményezésére alig 15 óra alatt egymillió forint adomány gyűlt össze a Facebookon, ami már alapból hihetetlen, de
a gyűjtés kezdete óta még nem telt el 48 óra sem, és már több mint 9 millió forintnál jár az összeg.

Legnagyobb örömünkre hamar frissítenünk kellett tegnapi cikkünket, ugyanis kiderült, hogy Saiid nincs egyedül az adománygyűjtéssel.  Somlai Dudi Júlia felhívására már majdnem 5 millió; - Wossala Rozináéra több mint 4 millió; - Péterfy-Novák Éváéra majdnem 1 millió; - Süveg Márk Saiidéra pedig több mint 9 millió forint gyűlt össze cikkünk megjelenéséig. Az adománygyűjtések magyar szervezői mindannyian az Amazon Watch nevű nonprofit szervezetet választották kedvezményezettnek. 

Kizöldítik a megállókat Bécsben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 13:44

Fotó: Frédéric Didillon / AFP
Vadszőlővel futtatják be a busz- és villamosmegállókat Bécsben, hogy harcoljanak a hősziget-jelenség ellen, valamint, hogy árnyékban lehessen a járművekre várakozni.
Első körben, kísérleti jelleggel öt megálló oldalát és tetejét zöldítik ki az osztrák fővárosban, hogy a lombtető árnyékot nyújtson a várakozóknak, illetve csökkentse a hősziget -jelenséget, a levelek párologtatása révén is hűtse a környezetét – írta a Forbes
Az utasvárók hátuljához kívülről két 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel. Ezekbe ötméteres japán vadszőlőket tesznek, amelyek hamar benövik a megállókat. 
Azért választották ezt a megoldást, mert Bécsben sok olyan, régi busz- és villamosváró van, amelyek formája és statikai állapota nem bírna el egy zöldtetős beültetést. A jövőben épített utasvárók tervezésére az üzemeltető cég pályázatot írt ki, az építészek, kertészek és ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobb koncepcióra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki.

Hálószobatitkokat is kifecsegnek péntek éjjel az Állatkertek Éjszakáján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 11:11
Illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A nyár utolsó péntek estéjén országszerte tizenkét település tizenhárom állatkertjében, vadasparkjában állatos bemutatóhelyén tartják idei, nyolcadik Állatkertek Éjszakáját.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol 2012-ben rendezték meg először az éjjeli eseményt, este 7-től éjfélig várják a látogatókat. A programokról szóló közlemény szerint az épületekre, a sziklafelszínre és a fák lombkoronájára vetített fényfestés mellett a Főkapunál filmvetítés és arcfestés és a QuartzBox homok- és festékanimáció vetítés is lesz. Az Ausztrálháznál közelről lehet majd ismerkedni a cukormókussal, a kuszkusszal és a szakállas agámával. A Pálmaházban az est folyamán kétszer is lesz trópusi vihar, a tóparti sétányon pedig a csillagos ég látnivalóival lehet majd ismerkedni avatott csillagászok, és persze teleszkóp segítségével. Lesz jégszobrász bemutató és fénytánc, illetve többféle zenés program, többek között a Kistehén zenekar fellépésével.
Rengeteg állatbemutató, látványetetés és tréning is lesz, így például oroszlánfóka tréning esti kivilágításban, elefánttréning, zsiráf és orrszarvú etetés, sőt, látványetetést tartanak a cebui disznóknál, a komodói sárkányoknál, az aldabrai óriásteknősöknél és a kis tigrispitonoknál is. Több helyszínen lesz „éjszakai TAPI-ZOO”, ahol tapintható „állati alkatrészeket”, madártojásokat, különleges állatcsontokat vehetnek kézbe a látogatók. A Nagyszikla belsejében található Varázshegyben a denevéretetés és -bemutató, illetve „Állatok akcióban” etológiai bemutató mellett a hatlábúak birodalmával, valamint a levélvágó hangyákkal is meg lehet majd ismerkedni, sőt, egy tematikus program keretében még az állatvilág „hálószobatitkait” is kifecsegik az állatkerti munkatársak. A Hetedhét Palota tematikus játszóházban pedig barátságos nyuszik, bőrevő halak, és egy izgalmas bátorságpróba várja majd az érdeklődőket - derül ki a programismertetőből.
Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy jegyeket – közkívánatra – korlátozott, limitált számban lehet majd váltani. Ezért a szervezők azt javasolják, hogy ne hagyják a jegyek megváltását az utolsó pillanatra, ráadásul, mint írják: az elővételes jegyek olcsóbbak is. Idén is lehet kombinált jegyet váltani, amely a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett a Budakeszi Vadasparkba és a Tropicariumba is érvényes. Utóbbi két helyszínen ezt az Állatkertek Éjszakáját követő két hétvégi napon is fel lehet használni.